Makó és környéke

2016.04.01. 10:41

Főkötőt kapott a múzeum

Az eredetivel megegyező másolatot készített Damjanich János 48-as vértanú özvegyének főkötőjéről a makói női szabó, Kurucz Pálné, majd azt a József Attila Múzeumnak ajándékozta - tájékoztatta lapunkat az igazgató, Badicsné Szikszai Zsuzsanna.

Munkatársunktól

A nem mindennapi ajándék történetéről elmondta: a múzeum állandó kiállításán, a Návay-enteriőrben látható Damjanich tábornok özvegyének, Csernovics Emíliának az alakja, aki az aradi katasztrófa után fél évig Földeákon, a Návay családnál, majd később Makón élt. Az osztrák hatóságok sokáig zaklatták, kézimunkák készítéséből tartotta el magát, Makó azonban tisztelete jeléül adómentességet biztosított neki. A kiállításon látható női alakot díszíti az említett fekete színű, nagy ünnepi szlovák főkötő eredetije, amelyet még 1978-ban [namelink name="Felföldi László "]etnográfus gyűjtött Csanádalbertin.

 

A főkötő.


A ritka főkötő tehát a gyűjtemény ékes darabja. A múzeumban kiállított és a gyűjteményben lévő tárgyak állapotáért [namelink name="Börcsök Attila"] gyűjteménykezelő a felelős – az ő ötlete volt, hogy készíttessen egy másolatot, rekonstrukciót a női viseleti darabból. Így az eredetit az állományvédelmi szempontnak megfelelően tudják raktározni, megtartva annak felbecsülhetetlen értékét. Börcsök Attila pedig unokatestvérét, Kurucz Pálnét kérte meg, hogy készítse el a másolatot, aki még a munkához szükséges anyagokat is maga vásárolta. Az új főkötőt rögtön kicserélték az eredetire, így az érdeklődők már most is láthatják a múzeumban.


Badicsné Szikszai Zsuzsanna (balról) hálás a nem mindennapi ajándékért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!