Makó és környéke

2016.04.19. 14:15

Volt egyszer egy makói romaklub

Makó - Miközben a makói önkormányzat közösségi házat tervez Honvéd városrészbe, az idősebbek tudják: korábban már volt egy hasonló. Az alapokig széthordták, 10 éve bontották le az utolsó darabját - jó lenne elkerülni, hogy az új is ilyen sorsra jusson.

Sz.I.M.

 – Be volt vezetve a víz, az áram, kár, hogy már csak a nyomai látszanak – mondja a Táncsics Mihály utcai egykori roma közösségi klubról az épület maradványaival szemben lakó [namelink name="Kelecsényi Tibor"]. Csak a valamikori faépület betonalapja van meg, de azt is nagyon sok helyen felveri a gaz.


Most, hogy a makói önkormányzat pályázati pénzből ismét közösségi házat szeretne nyitni a jelentős részben romák lakta Honvéd városrészben, sokaknak eszébe jut: volt már hasonló, és csúfos véget ért. A kilencvenes évek elején, nagyobbrészt fából épült, vizesblokkal, konyhával felszerelt, 100 négyzetméteres házban sokféle kulturális és közösségi rendezvényt tartottak egészen addig, míg 2004-ben el nem kezdték kifosztani, majd lebontani – az anyagát tüzelőnek hordták szét a téli időben. A senki által nem őrzött épületből, amelynek egy azóta megszűnt roma civil szervezet volt a gazdája, az utolsó elemet, egy életveszélyes falmaradványt éppen egy évtizede bontatta el az önkormányzat.

 

Kelecsényi Tibor azt mutatja, hol vezették be az egykori klubba a vizet. Fotó: Szabó Imre

Kelecsényi Tibor azt mutatja, hol vezették be az egykori klubba a vizet. Fotó: Szabó Imre

[namelink name="Kómárné Nagyfalusi Mária"], aki a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének helyi vezetőjeként a klub patronálója volt – egy időben önkormányzati képviselő is, jelenleg háziorvos –, azt mondta, a szomorú történet hátterében az állt, hogy az előző városvezetés nem érezte a magáénak a klubot. Ha lesz egy új, azt érdemes lenne őriztetni, szerinte személy szerint is legyen felelőse az épületnek.


Egyetért ezzel [namelink name="Gilingerné Ráday Krisztina"], a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke is, aki azt szeretné, ha a testület érdekvédelemmel is foglalkozó irodája ugyancsak a klubban lenne. Akkor – mondja – mindig lenne valaki az épületben. Ráadásul ha folyamatosan szerveznének ide programot, a helyiek is biztosan a sajátjuknak éreznék, és vigyáznának rá.


Hogy hol lesz a klub, még mindig nem tudni. Kelecsényi Tibor szerint lehetne akár a régi helyén is, hiszen a betonalap megvan. A legfontosabb azonban az, hogy a honvédiakat kérdezzék meg, milyen klubot szeretnének, hogy tényleg a közösség háza legyen – a közös fürdőhelyiséget például, amit sokan elleneznek, megalázónak tartanak (2016. április 12.: Nem kérnek a közös fürdőszobából a romák), ő sem szeretné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!