Makó és környéke

2016.05.01. 08:30

Magánszállást kaphat a mozgássérült Vivien

Makó, Szeged, Budapest - Miután lapunk megírta az ügyet, a fővárosi egyetem talált megoldást a makói Rácz Vivien problémájára - a kerekesszékes lány eddig azért nem tudta megkezdeni tanulmányait, mert az intézménynek nincs akadálymentes kollégiuma.

Szabó Imre

Szegeden van megoldás


Ha valamelyik szegedi egyetemre jelentkezik vidéki mozgáskorlátozott fiatal, a városban egyetlen teljesen akadálymentesített diákotthon van: a Teleki Blanka Kollégium, ahol kétszobás, külön fürdőszobás, speciális lakrészt alakítottak ki. Részben akadálymentesített a Károlyi-kollégium, ahol rámpa is segíti az épületbe való bejutást.

Bár a részleteket még egyeztetni kell, úgy tűnik, sikerült megoldást találni a kerekesszékes makói egyetemista, [namelink name="Rácz Vivien"] problémájára. Mint megírtuk, felvették a Budapesti Gazdasági Egyetem kereskedelem és marketing szakára, tanulmányait azonban nem tudta elkezdeni, mert az iskolában ugyan megoldott a kerekesszékesek közlekedése, az intézménynek nincs akadálymentes diákotthona.


Próbát tett más kollégiumoknál és a mozgásjavító intézmény diákotthonában, ahol a középiskola elvégzéséig lakott a fővárosban, de sehol nem járt sikerrel. Úgy tűnt, hallgatói jogviszonya szeptemberben megszűnik, mert csak két félévet halaszthat (2016. március 10.: Kerekesszékkel nem lehet Vivien egyetemista?).

Vivien nem talált akadálymentes egyetemi kollégiumot Budapesten. Fotó: Szabó Imre

Vivien nem talált akadálymentes egyetemi kollégiumot Budapesten. Fotó: Szabó Imre

Miután a 21 esztendős lány problémájával a nyilvánossághoz fordult, és lapunk is érdeklődött az egyetemnél, [namelink name="Görög Zsolt"] oktatási igazgató megígérte, kollégáival megpróbál valamilyen megoldást találni. Végül arra jutottak, akadálymentes magánszállást keresnek Viviennek. Mivel ennek díja magasabb, mint az egyetemi kollégiumé, és ezt Vivien családja nem tudja vállalni, az intézmény lakhatási támogatással is segít.


Vivien lapunknak azt mondta, ez megfelel neki, számára a lényeg az, hogy ne külön szálláshelyen, hanem fiatalok között legyen. Hozzátette, azok a mozgáskorlátozott ismerősei, akik nem lakhelyükön tanulnak tovább, kivétel nélkül ugyanezzel a gonddal küzdenek. Úgy gondolja, az igazi megoldást a kollégiumok akadálymentesítése jelentené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!