Makó és környéke

2016.06.08. 22:12

Fokhagymából egyre kevesebb terem

Makó - Az elmúlt 3 évben komolyan csökkent a fokhagyma vetésterülete Magyarországon, de Makó térségében is - ám nem minden gazda tekint pesszimistán a jövőbe.

Szabó Imre

– Én is kevesebb területen termesztek fokhagymát, mint korábban – vallotta meg [namelink name="Fekete János"] Aranyhagyma-díjas gazda, a Hagyma Terméktanács elnöke. Amikor felkerestük, épp gombaölővel permetezte Palotai út menti hagymaföldjét.


 Annak kapcsán kérdeztük a véleményét, hogy az egyik országos napilapban [namelink name="Gubacsi Zoltán"], a zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet alelnöke azt mondta, Magyarország már nem önellátó fokhagymából, és Makó térségében egyre többen termesztenek gabonát fokhagyma, vöröshagyma helyett. Az okokról úgy vélekedett, míg egy hektár búza megművelési költsége százezer forint, addig egy hektár fokhagymáé másfél-kétmillió forint. A különbség főleg az élőmunka-igényből adódik, de drága a vetőmag és az öntözés is.

 

Fekete János a helyzetelemzéssel nagyjából egyetért. Adatokkal is szolgált: a fokhagyma hazai termőterülete az elmúlt 3 év alatt 1250 hektárról 870-re csökkent – Makóra és térségére ugyanez jellemző. Azt is hozzátette, hogy ráadásul a hagyományos magyar fajták kezdenek kiszorulni. Az előbbi 6-8 tonnát ad hektáronként, míg például francia vetélytársa akár a dupláját is. Ő maga is termeszt külföldit, de azért persze hazait is – a klasszikus makói vöröshagymából viszont már csak mutatóba.


 Valamivel kevésbé pesszimistán nyilatkozott a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke, Kádár József. Úgy véli, a zöldségfélék között még mindig a fokhagymával éri meg leginkább foglalkozni, amiből – mint lenni szokott – az egyik év jobb, a másik rosszabb. Hozzátette: a külföldi fokhagyma valóban sokat ártott a magyarnak, de továbbra is igaz, hogy az utóbbi sokkal állékonyabb. Bár a hazai vevők egyelőre nem vásárolnak tudatosan, lehet, hogy ez az előny hamarosan komoly érték lesz. Ő maga ragaszkodik a nagyszülők, szülők fajtáihoz – persze ő is több lábon áll; most bő egy hektáron termeszt őszi, negyed hektáron pedig tavaszi fokhagymát.


Mindkét gazda azt mondta, még nem kezdték el a tavaszi fokhagyma betakarítását, ez itt nagyjából egy hét múlva indul. Fekete Jánosnál meg is néztük, milyennek ígérkezik a termés. Úgy láttuk, a fejek szépek, nagyok, ha nem jön közbe semmi, az idei nem lesz rossz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!