Makó és környéke

2016.07.23. 21:44

Mérgező bogyók a fürdő mögötti bokrokon

Makó - Kórházba vittek a szülei egy makói kisfiút, miután megkóstolta a fürdő hátsó bejáratánál növő bokrok bogyóit - hívta fel a figyelmet a Facebookon egy anyuka. Nem tudni, mi lesz a növények sorsa, az viszont tény: a köztereken sok többé-kevésbé veszélyes növény van.

Szabó Imre

– Azért írtam a bejegyzést, mert egy ismerősöm hároméves kisfia séta közben evett a bogyókból. Emiatt kórházba kellett vinni, bár szerencsére komolyabb baja nem esett – mondta lapunknak [namelink name="Kovács Csabáné"].

Azt írta, szép a makói fürdő tanuszoda felőli parkosított része, de nem érti, miért babérmeggybokorral ültették be, hiszen tudomása szerint a növény minden része ciánsavat tartalmaz. Kerestük az ismerős apukát is, ő azonban nem nyilatkozott, csupán megerősítette, hogy a gyerek egy óvatlan pillanatban valóban bekapott néhány szem bogyót, amit azonnal ki is vettek a szájából. Ettől függetlenül, amikor kiderült, hogy milyen növényről van szó, a szülők a biztonság kedvéért kórházba vitték.

A Szent János téri parkban egészen hosszú bokorsorok vannak babérmeggyből, egyébként szépen gondozottak – a teret négy éve újították fel, a növényzetet nem sokkal később telepítették. Látni ilyet másutt is, például a Hunyadi utcán. Kerestük [namelink name="Baranyi Katalin"] városi főkertészt, hogy megtudjuk, mi a város szándéka a babérmeggybokrokkal, de nem értük el, külföldön van. Egy másik szakember, aki kérte, a nevét ne írjuk le, lapunknak azt mondta, ha megnézi az ember azoknak a növényeknek a listáját, amelyeknek a levele vagy a termése mérgező, megdöbbentően sok növényt találhat, egészen hétköznapiakat is, mint például az akác, a borostyán vagy a vadgesztenye.
 

Kovács Csabáné a Szent János téri babérmeggybokroknál. Reméli, más nem eszik a mérgező bogyókból.

Kovács Csabáné a Szent János téri babérmeggybokroknál. Reméli, más nem eszik a mérgező bogyókból.

A listát mi is megnéztük – 118 növény szerepel rajta. A balkáni babérmeggyet ezen a gyengén mérgezők közé sorolták, míg például a beléndek nagyon mérgező, az aranyesők pedig halálosan. Azt ugyanakkor a szakember is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a szülők figyelmét érdemes felhívni arra, ügyeljenek rá, hogy a kisgyerekek ne fogyasszanak számukra ismeretlen növények terméséből, bogyójából.

A babérmeggy (Prunus laurocerasus) a legkedveltebb cserjék közé tartozik, hiszen gyönyörű fényes leveleivel, fehér virágával és fekete terméseivel igen mutatós. A rózsafélékhez tartozó növény eredetileg Dél-Európából származik. A cserje bogyói, illetve minden része ciántartalmú vegyületet, amygdalint tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!