Makó és környéke

2016.09.02. 14:14

Buszt kapott a makói gyárnegyed

Kétéves várakozás után végre a Justh Gyula utca végén lévő gyárnegyedet érintve közlekedik a Makó-Földeák busz két járata. Azért kérték ezt az egyik üzemben, hogy kevesebben járjanak majd autóval - a parkolókban már alig lehet elférni.

Szabó Imre

Tegnap délután nem szállt fel senki a Medicorral szemben lévő megállóban arra az új buszjáratra, ami a Makóról a Justh Gyula utcán túli gyárnegyedből vinné műszakváltás után az utasokat Földeák, illetve Óföldeák felé. Ennek persze nyilván az az oka, hogy ez a járat tegnap közlekedett először – ha az emberek megszokják, talán nagyobb lesz az érdeklődés.


Arról, hogy jó lenne, ha az ipari park körüli gyárakat érintve közlekedne a helyközi buszjárat, már tavaly ősszel is írtunk (2015. november 7.: Merre menjen a busz?). Akkor az azóta nevet változtatott ASS (jelenleg Duocor) Bt. vezetője, [namelink name="Gábor Zoltán"] állt elő a javaslattal, mondván: a megszokott útvonalon, a Vásárhelyi utcán már sem a hagymakutató, sem a tejgyár nem működik.


A Justh Gyula utca végén viszont több üzem működik, és buszmegállóból is van néhány. Időközben az üzemek ráadásul bővítették létszámukat, becslések szerint legalább 4 ezer ember dolgozik itt, és emiatt már a parkolás is gondot jelent. A problémát a múlt évben jelezték az önkormányzatnak, a városháza pedig a Dél-alföldi Közlekedési Központnak (DAKK). A tömegközlekedési társaság azonban akkor elutasította a kérést. Idén tavasszal már engedékenyebbek voltak, azt ígérték, ha ismét javaslatot kapnak, megvizsgálják – és mint [namelink name="Czirbus Gábor"] alpolgármestertől (Fidesz–KDNP) megtudtuk, az önkormányzat csakugyan többször egyeztetett a DAKK-kal.


A menetrendet tanulmányozva kiderült, a közlekedési társaság megfontolta a cégvezető kérését, és két Makó–Földeák közti járat közlekedését a gyárnegyedben dolgozók igényeihez igazította. Az egyik a Földeákról 4.48-kor induló, ami most már a Justh Gyula utcán jön be a városba, a másik a Makóról Földeákra 14.30-kor induló. Ennek nemcsak az útvonalát módosították, de az indulását is előbbre hozták egy órával, hogy a műszakváltáshoz igazodjon.


Az, hogy mindez meghozza-e a kívánt eredményt, idővel kiderül. Tegnap mindenesetre azt láttuk, a gyárak körül még mindig sok a kocsi. Ami pedig a más falvakból bejárókat illeti, számukra van járat a buszpályaudvarról. Igaz, ez nem újdonság, nagyon sok éve működik.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!