Makó és környéke

2016.10.05. 14:24

Maroslelén nem lesz bankautomata

Maroslele - Megfeneklett az ATM ügye Maroslelén: a képviselő-testület a berendezés költségeibe beszállt volna, de a működtetés veszteségébe már nem.

Szabó Imre

Úgy tűnik, a falu lakói hiába várják egy éve, mégsem lesz bankjegykiadó automata Maroslelén – tájékoztatta lapunkat a jegyző, [namelink name="Dóka Tímea"]. Mint megírtuk, a 2084 lelkes község lakói a Facebookon jelezték igényüket. Sokan rendelkeznek bankkártyával, amit viszont csak vásárlásra tudnak használni, helyenként csak bizonyos összeg felett, a takarékban pedig olykor órákig állnak sorban. Hétvégén pedig utazni kell a pénzfelvételért (2015. október 2.: Bankautomatát szeretnének a marosleleiek).


Maroslelén egyetlen pénzintézetnek, a Pillér Takarékszövetkezetnek van fiókja. A falu vezetése tárgyalt a céggel, és információink szerint a bank az előzetes felmérést követően akkor vállalta volna a berendezés telepítését, ha a költségeket részben az önkormányzat állja. A beruházás teljes összege nagyjából 2,5 millió forint lett volna.


Csakhogy később az is kiderült: a pénzintézet becslése szerint az ATM-ből nagyon kevesen, ráadásul a legtöbben tranzakciós illeték nélkül vettek volna fel pénzt, azaz a fenntartás minden bizonnyal veszteséges lett volna. A bank szerette volna, ha a falu ezt átvállalja. Ebbe azonban a képviselők nem egyeztek bele, nem lehetett ugyanis tudni, mekkora összegről lenne szó havonta.


További problémát jelentett, hogy erre megfelelő jogcím sem létezik egyelőre. A pénzkiadó telepítésének ügye tehát egyelőre megfeneklett – összegezte a történetet a jegyző.


Ezek után a leleiek inkább abban reménykedhetnek, hogy egyszer lesz valami a polgármester, [namelink name="Martonosi György"] törvénymódosítási javaslatából, amivel egy márciusi lakossági fórumon állt elő. A falu első embere azt szeretné, hogy ne csak bankautomatából lehessen ingyenesen pénzt felvenni, hanem a fiókpénztárból is, ha a faluban nincs bankjegykiadó. Az ötletet jónak nevezte a fórumon [namelink name="Lázár János"] országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter, de egyelőre nem tudni, megvalósul-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!