Makó és környéke

2016.10.26. 21:11

Megszületett Makó házirendje

Elfogadta a képviselő-testület a közösségi együttélés szabályairól szóló helyi rendeletet, a szórakozóhelyek hétvégi nyitvatartásának korlátozását viszont nem támogatták.

Szabó Imre

Furcsán kezdődött a testületi ülés Makón, hiszen napirend előtt több mint egy órát beszéltek a képviselők; a legtovább arról, hogy a népszavazás során mi történt a Tulipán utcai szavazókörnél, ahol Török Miklós (DK) kocsijában ülve figyelte a bejáratot, és egyszer ki is szállt, a párt pólóját viselve. Ezután Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz–KDNP) másfél órás szünetet rendelt el. Erre azért volt szükség, mert a testületi tagok Návay-emlékünnepségen vettek részt Földeákon, illetve Óföldeákon. A visszatérést követően pedig, mint fogalmazott, Zeitler Ádámmal (Jobbik) egyetértve egyperces néma tisztelgésre kérte a jelenlevőket, mivel a 60 évvel ezelőtti forradalmi események Makón épp október 26-án kezdődtek.


A napirendi pontok közül a közösségi együttélést szabályozó helyi rendelettervezet okozta a legnagyobb vitát. Weszelyné Véghseő Henriett (Fidesz–KDNP) azt kérte, ne korlátozzák a szórakozóhelyek hétvégi nyitvatartását; tudomásul kell venni, hogy a mai fiatalok már nem éjfélre érnek haza, hanem akkor indulnak bulizni. A független Marosvári Attila erre azt mondta, ezt megérti, de a választókerületében visszatérő problémát okoz az egyik söröző, és eddig bármi egyébbel próbálkoztak, semmi sem használt. Török Miklós egyetértett Marosvárival, és javasolta, hogy a városi házirendet közérthető formában tegyék közzé minden makói számára. Zeitler Ádám pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy nehéz dolga lesz a mindössze 2-2 közterület-felügyelőnek és mezőőrnek a rengeteg új tilalom betartatásával.


Mivel több képviselő firtatta a rendteremtésben a rendőrség szerepét, szót kapott Palicz András városi rendőrkapitány is. Ő úgy vélte, a fiatalok kulturált szórakozása érdekében először is nevelniük kellene őket a szülőknek.


A testület többsége végül a polgármester álláspontját fogadta el, aki nem javasolta a korlátozás bevezetését. A rendelet egyéb pontjait megszavazták.

Marosvári szólt

Az ülésen szót kapott Balázs József új tankerület-vezető, aki beszélt a KLIK átszervezéséről, az általuk működtetett iskolákról. Megjegyezte, szívesen fogad minden észrevételt. Marosvári Attila élt is a lehetőséggel, és szólt, hogy a József Attila Gimnázium hátsó bejárata felől az udvar egy része hónapok óta el van kerítve, mert az épületről díszelemek estek le, ez pedig akadályozza a közlekedést. Balázs azt mondta, felveszi a kapcsolatot az iskolaigazgatóval, és megoldják a problémát – igaz, Marosvári azt is hozzátette, tudomása szerint a direktor már hónapokkal korábban szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!