Makó és környéke

2017.09.15. 19:11

Apátfalvi rendeletet vizsgál a Kúria: felfüggesztették a volt polgármester zöldségesüzletének perét

Apátfalva - A Kúriától kér állásfoglalást a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája, Szabó László az apátfalvi zöldségesügyben.

Bakos András

A legfelsőbb bírói fórum döntéséig felfüggesztette a pert. Ezt azért követjük, mert a korábbi polgármester, Varga Péter áll szemben az önkormányzattal. Vargáék zöldségesüzlete olyan bódéban működik, amely a Kossuth utcán áll, bérelt közterületen. A helyhatóság visszavonta a használati engedélyt, azt szeretné, ha a bódét lebontaná a vállalkozó, mert a piac rendbetételét tervezi, és útban van a zöldségbolt. Varga szerint a piacot anélkül is rendbe lehetne tenni, hogy az ő üzletéhez hozzányúljanak, szerinte csak a családját akarja ellehetetleníteni az önkormányzat.

A volt polgármester zöldséges bódéja. Maradhat, amíg véget nem ér a per. Archív fotó: Kuklis István

Vargáék a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon támadták meg a közterület-használati engedély visszavonásáról szóló döntést. Arra hivatkoznak, nem ajánlott fel nekik a település más közterületet, pedig a rendelet szerint ezt kellett volna tenni. Az apátfalvi önkormányzat viszont úgy érvel, Vargáéktól korábban úgy tudták, a közeli sarki üzlethelyiségbe akarják átköltöztetni a boltot, így valójában nincs is szükségük másik közterületre.


A per május 11-én kezdődött, és amíg be nem fejeződik, a bódét nem kell lebontani. Információink szerint a bíró azt kéri a Kúriától, vizsgálja meg, törvényes-e az apátfalvi önkormányzatnak a közterület használatáról szóló rendelete, amely alapján vizsgálni kell az ügyet. Ez a helyi jogszabály még a korábbi képviselő-testület idején készült.

 

Varga Péter most kérdésünkre azt mondta, nincs mit tenni, várnak. A bódé áll. A család közben eldöntötte, a vállalkozást nem itt, és nem is a sarki házban folytatják. Azt nem árulta el, hol.


Halasi Barbara, az önkormányzat ügyvédje azt mondta, nem ritka, hogy a bíróság ilyen állásfoglalást kér helyi rendelettel kapcsolatban, amikor kétely merül fel. Az önkormányzatnak rossz ez a felfüggesztés. Amíg nincs döntés, a piaccal kapcsolatos tervek állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!