Makó és környéke

2017.11.29. 17:38

Hetvenöten sértették meg a makói házirendet

Makó - A legtöbbször gazos, elhanyagolt telkek miatt bírságolt a makói önkormányzat arra a helyi rendeletre hivatkozva, amely a közösségi együttélés helyi szabályait rögzíti. Éppen egy éve lépett hatályba.

Szabó Imre

Mi a közös abban, ha valaki nem helyezi ki otthonára a házszámtáblát, ha a képviselő-testület engedélye nélkül használja Makó zászlaját vagy címerét, illetve ha póráz nélkül sétáltat kutyát, vagy a temetőben oda nem illő módon viselkedik? Az, hogy aki így tesz, megsérti a közösségi együttélés helyi szabályait, és ezért akár 150 ezer forintos bírságot is kivethet a jegyző.


A Maros-parti városban éppen egy esztendeje hozták meg az erről szóló, egyébként igen terjedelmes rendeletet, amely – hogy az életszerűbb példákból is idézzünk – azt is büntetni rendeli, aki a szemétben turkál, vagy hagyja, hogy a telkét felverje a gaz, illetve engedély nélkül taxizik.


Kíváncsiak voltunk, egy év alatt hányszor alkalmazták a helyi jogszabályt, amelyhez hasonló egyébként a megye minden városában létezik. A városházán megtudtuk, 2017-ben eddig 75 esetben indult eljárás a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet alapján. Közigazgatási bírságot 24 esetben szabott ki az önkormányzat, összesen 225 ezer forint értékben. A kiszabott legkisebb büntetés 5 ezer, a legmagasabb 50 ezer forintos volt. A leggyakrabban a közterületek és magánterületek tisztán tartásával kapcsolatos problémák miatt kellett lépnie a hatóságnak. Ilyen például az ingatlan vagy az előtte levő terület elhanyagoltsága, a nyakig érő gaz, illetve a ház elé lerakott építési törmelék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!