Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

10-ből 9 vendég elégedett a Hagymatikum fürdővel

Makó - A makói Hagymatikum fürdőbe látogató vendégek túlnyomó többségének, 88 százalékának tetszik az idén januárban átadott új létesítmény – derül ki abból a friss kutatásból, melynek során július-augusztus hónapban 900 véletlenszerűen kiválasztott fürdővendéget kérdeztek meg Makón. A válaszadók rendkívül elegánsnak, vonzónak, gyermek- és turistabarátnak értékelik a fürdőt, illetve szépnek és tisztának a várost.
2012 július és augusztus hónapjaiban 900 fős felmérést végzett a város önkormányzata Makón a fürdőbelátogató vendégek véletlenszerű megkérdezésével. A válaszadók 75 százaléka érkezett Magyarországról – 42 százalékuk Makóról, 25 százalékuk más Csongrád megyei településről, 11 százalékuk Budapestről, 21 százalékuk pedig az ország egyéb részéről érkezett.

A 25 százaléknyi külföldi megkérdezett vendég túlnyomó többsége Romániából érkezett – ezen belül is kiemelkedően népszerű a makói fürdő az aradiak körében, akik 46 százalékot képviselnek a határon túlról érkező vendégek körében.

Szeretik a vendégek a Hagymatikumot.
Szeretik a vendégek a Hagymatikumot.

A felmérés szerint a Hagymatikumot inkább a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők látogatják: a válaszadók 84 százalékának legalább érettségije, 43 százalékuknak pedig egyetemi vagy főiskolai végzettsége van.

A válaszadók családi állapotát tekintve úgy tűnik, sikerült vonzóvá tenni Makót a gyermekes családok körében: a látogatók 66 százalékának van gyermeke, ezen belül is 62 százalékuknak kettő vagy több gyermeke van.

A kutatásból az is kiderült, hogy alapvetően szájról szájra terjed Makó és a makói fürdő jó hírneve, és az idelátogatók szívesen térnek vissza a városba: a nem Makón élő válaszadók túlnyomó többsége, 60 százaléka már korábban is járt a városban – 41 százalékuk ismerőstől, 31 százalékuk pedig internetről hallott a Hagymatikumról. A túlnyomórészt autóval érkező vendégek (83%) közül szinte mindenki könnyen Makóra talált.

A fürdővendégek szívesen nézik meg Makó egyéb nevezetességeit, látnivalóit is: a válaszadók fele ellátogatott a Marosi kalandpartra, illetve a Hagymatikumba, 32 százalékuk pedig megtekintette a múzeumot is. A válaszadók 88 százalékának, 10-ből 9 embernek tetszik, vagy nagyon tetszik az új fürdő, emellett egy 1-5-ig terjedő skálán rendkívül elegánsnak, vonzónak, gyermek- és turistabarátnak értékelték a létesítményt.

Kiemelkedően jó osztályzatot kapott a város szépsége és tisztasága, valamint a makóiak vendégszeretete – a látogatók 75 százalékának tetszik a város. Mindemellett azonban a válaszadók közel háromnegyede (72%) szerint van még mit változtatni a fürdőn: 32 százalékuk szerint szükség lenne 50 méteres medencére, 26 százalékuk szerint pedig drágák a szolgáltatások.

Olvasóink írták

 • 13. diridongó 2012. október 08. 16:50
  „AZ ELÉGEDETTSÉGHEZ EGY PÁR DOLOG!!!
  AmIkor a nyitvatartási idő csökkenéséről írtak e hasábokon, akkor a belépő jegyekről olyasmi hangzott el, hogy a nyitva tartás csökkenésével arányosan csökkennek a jegyárak. Ehhez képest a tanuszoda már csak 8-12-ig van úgy nyitva, hogy csak oda lehet venni jegyet. Ez viszont ugyanannyi, mint szezon előtt volt, a nyitva tartás pedig 8-20-ig volt. Tehát 12 óra helyett csak 4 óra. Tudom délután is nyitva van a tanuszoda csak egy baj van, hogy oda 16 óra után CSAK KOMBINÁLT JEGGYEL POTOM 2000 Ft-ÉRT VEHETŐ IGÉNYBE. A HÉTVÉGÉRŐL MEG NE IS BESZÉLJÜNK, MERT EGYÁLTALÁN NINCS NYITVA!!!!!
  Eddig ha valaki normális időben dolgozott akkor vagy reggel vagy hétvégén el tudott menni egy-két órát úszni. No ezt elfelejtheti legalábbis itt Makón. A Hagymatikum megnyitása előtt még anno 6-tól nyitott a tanuszoda és az úszni szeretők már nyitáskor mentek be a bérletükkel vagy az előre megváltott 30 darabos vagy 10 darabos úszójegyükkel. Mert pénztár akkor nem volt, csak 8-tól. A nyitva tartás szépen "összement" az árak pedig megnőttek, csak a tanuszodára gondolok még mindig. Aki még mindig hű maradt a makói uszodához(max. 1,5 méter mély!) azoknak mostantól esélye sincs arra, hogy elmenjen úszni. Én 2 hete képtelen vagyok elmenni úszni, mert ha 10 óra körül délelőtt nem tudok elmenni, akkor már nincs értelme. A 2000 méteremet leússzam és megszárítkozzam és felöltözzem és még 12 óra előtt távozzam. Ezt eddig háromszor sikerült szeptember közepe óta megcsinálnom. Már 11 órakor figyelmeztet a hangos bemondó csak magyar nyelven(mert ugye román nem jár a fürdőbe!?), hogy 11.40-kor a medencéket el kell hagyni, és az épületet pedig 12 órakor legkésőbb. A személyzet is igyekszik figyelmeztetni, mert azt hiszi, hogy nincs óránk!!!!Az órák érdekes módon az épületben annyit sietnek(10 perc kb.), hogy a dolgozók hivatkozhassanak az időre. Érdekes nyitáskor ez nem történik fordítottan. Tehát még a jegyet se lehet megváltani hamarabb, hogy 8-kor startra készen mehessenek be. Tehát a 4 óra nyitva tartás már csak kevesebb... Mivel úszni szeretek így kénytelen vagyok megválni no nem az úszástól, hanem Makótól, legalábbis az úszást tekintve. Szegeden reggel 6-8-ig vagy 19-21-ig úszójeggyel a partfürdőn a mély vízben(nem 1,5 méteresben) úszhatok és még szaunázhatok is. Igaz ehhez utaznom is kell, de legalább el tudok menni. Amikor tudok. Ha délelőtt mennék akkor ez 1800Ft-ba kerülne, ami még mindig kevesebb, mintha délután mennék úszni kombinált jeggyel Makóra. 16 óra után mindez 1200Ftba kerül szintén szauna használattal és októbertől még a gyógymedencéket is használhatom, ha akarom. Sokan Vásárhelyet választották, kinek mi van közelebb.
  Kecskeméten nem volt akkor még karórás rendszer ott úgy oldották meg, hogy az egész napra megváltott jegy árából egy bizonyos összeget(már nem emlékszem pontosan mennyit:800Ft körül) vissza adtak, ha valaki reggel 8 előtt távozott. Tulajdonképpen csak úszott nem strandolt! Ehhez nem kellett semmilyen rendszer.
  Én nem csodálkozom, hogy lecsökkent a látogatók száma. Míg volt a 30 db-os úszójegy ,ami 470 Ft körülire jött ki akkor, akkor azt 90 napon belül ketten elhasználtuk, tehát minimum 5-ször el tudtunk menni egy hónapban, sokszor többször. ehhez képest most két hete nem tudok eljutni.
  Nekem nincs Makó kártyám, én "CSAK" Makón születtem és kb 20 évet laktam, ma már vidéken lakom így a dupláját fizetem annak, mint a makóiak, akik egyáltalán járnak úszni. El kellene gondolkozni, hogy miért járnak vajon kevesebben a fürdőbe legalábbis ÚSZNI!!!!”
 • 12. Cillit_bang 2012. október 02. 16:56
  „6,Tibi 71.

  A gyerekeim is járnak úszni! Van kisérőjegy! A végén anélkül is beengedik a szülőket! CSAK AZOKAT NEM akik -név nélkül- maszek tanárhoz járatják a gyereküket, amelyik tanár szabálytalanul, bejelentés nélkül oktat!!! Valaki feljelenthetné az adócsalót!”
 • 11. hagyma-girl 2012. szeptember 28. 16:57
  „Egy-két szösszenet a Hagymatikumról...
  Szerintem nem kérdőívekre kellett volna költeni a pénzt,hanem el lehet olvasni a fürdőben lévő Vásárlók - könyvében lévő írásokat,ami mind negatív,ezért ez a statisztika nem fedi a valóságot!A makói tv készített egy riportot,ahol megkérdezték az utca emberét,de 10-ből 10 azt válaszolta,hogy nem járt és nem is fog a fürdőbe menni,vajon miért?
  Nagy örömömre szolgál az új Hagymatikum imázsfilm is,de inkább a dolgozók túlórapénzeit kellene,kellett volna kifizetni,meg a munkahelyeket megtartani,mivel októbertől újabb dolgozók lesznek munkanélküliek.Nagyon remélem,hogy a gyorstalpalón elvégzett Fürdő-Igazgatói Oklevéllel,majd minden területen helyt tud majd állni a Kihelyezett Igazgató,mert már csak ő fog maradni egyedül a fürdőben mint dolgozó,örömünkre.
  Minden elismerésünk az ott maradt dolgozóknak,mert már olyan feladatokat is ellátnak amik nem tartoznak a munkakörükbe,így le vannak terhelve,és a saját egészségi állapotukat kockáztatják!
  A szauna est is jó ötlet,addig amíg nem veszélyezteti a szaunamesternek egészségét,mert egymás után kb. 9 felöntést kell csinálnia,ami nem felel meg a szauna szabályzatnak,mert ennek a fele lenne így leterheli a szervezetet!
  A Hagymatikumon belül még van sok olyan probléma,ami még csiszolásra vár,hogy olyan szintre kerüljön,hogy mi Makói Lakosok büszkék lehessünk rá!”
 • 10. citrom01 2012. szeptember 27. 20:02
  „Tényleg eladó a fürdő?”
 • 9. makoilakos86 2012. szeptember 27. 18:54
  „nem kellene túlozni! Jön itt mindenki,hogy drága a fürdőbelépő! Makó kártyával fél áron lehet bemenni ami 1250 ft-ot jelent! Nézzetek már szét több városban mennyi a fürdőbelépő illetve régen azaz az új fürdő előtt mennyi volt a belépő? kb. 1000 ft volt ami az idő előrehaladtával szintén emelkedett volna! Más városokban is kb. ilyen árak vannak, esetleg még drágábbak ! (pl. Aqvapolis csongrád megyei kedvezménnyel majd 3 kilo) Persze nem azt mondom, hogy mindenki megengedheti magának a fürdőzést de az árat hagyjuk a fenébe! Az ár annyi mint régen, semmivel sem drágább, viszont a környezet szebb, több medence van! Persze a régi fürdő hangulatát sajnos nem lehet pótolni és bizony az 50 méteres medencére is nagy szükség lenne.
  Régen hideg vízbe ki tudott menni ? Aki tudott úszni, az úszni nem tudóknak maradt a meleg termálvíz. Most mi a helyzet? Aki nem tud úszni annak is van több hideg vizes medence, a kültériben úszni is lehet ha valaki nagyon szeretne.
  A kísérő jegy bevezetését meg szerintem mindenki támogatná, nagy szükség lenne rá...
  A fürdővezetőség ha azért nem vezeti be,hogy a kísérők is fürdő jegyet váltsanak akkor ezzel nyernek egy kis pénzt valóban ám a közútálat nagyobb lesz illetve ha bevezetnék a kísérőjegyet lehetséges, hogy több szülő vinné a gyerekét fürdőbe,oktatásra...stb Egyszóval ez a fürdőnek az előnyére lenne.
  A város tisztasága rendben van? Ezzel én is egyetértek, elég Szegedre vagy Vásárhelyre bemenni,szembeötlő a különbség! Ezt értem a nyári s téli időszakra is...”
 • 8. Francois 2012. szeptember 27. 12:59
  „Ez napi szinten 12-vendég! Hogy jött ki a 9-elégedett! Vagy elírás lehet 10-dolgozóbol-9 elégedett a fürdövel!”
 • 7. pog 2012. szeptember 27. 11:45
  „nem hiszem ezt az arányt itt inkább fényesítik a statisztikát....értelmiségiek..talán nekik még van állásuk..vagy olyan helyen dolgozik amit az adó fizetők pénzéből tartanak..az aki még a napi enni való gonddal küszködik persze,hogy nem tud kifizetni több ezer ft.belépőt..”
 • 6. Tibi71 2012. szeptember 27. 11:21
  „Remélem olvassa a fürdő vezetője is a hozászolásokat.
  Annyi a problémám a fürdővel kapcsolatban hogy úszótanfolyamra viszem a 6 éves gyerekemet és nem tudom felöltöztetni,hajat szárítani neki emberi módon,hanem a tanuszoda bejárati ajtajában kell ezt megcsinálnom. Eddig kegyes volt az időjárás és nem fázott meg a gyerek. Miért nem lehet egy jelképes összegű belépővel kísérőként bemennem az öltözőbe? Annyira veszteséges a fürdő hogy ezért váltsak teljes árú jegyet? Így tanulják a gyerekek a fürdőkultúrát?”
 • 5. WSS 2012. szeptember 27. 09:29
  „Lehet fényezni mindennap a fürdőt. De az tény, hogy veszteséges és minden egyes nap a városnak ki kell egészíteni a működési költségeket. Tehát ha a város támogatása megszűnik akkor csődbe megy.”
 • 4. Amme89 2012. szeptember 26. 17:04
  „Szerintem a kritika akkor jó, ha annak jobbító szándéka van. Egy szöveg környezetből egy mondatot kiragadni és úgy értelmezni nem szabad. A fürdő mindenki előtt nyitva áll, nem csak a diplomások, érettségizettek előtt. Az 50 méteres medence viszont nagyon hiányzik, mert sok nyaraló szeretne úszni is, nem csak üldögélni a vízben. Régen azt mondták, hogy minél többet mozogjunk. Ma valahogy az lett a trend, nehogy megmozdulj, ülj bele a vízbe és ne csinálj semmit. A fiataloknak ez nem jó példa, mozogni, úszni kellene, minél többet...de arra alkalmas medence nélkül?”
 • 3. Qllancs 2012. szeptember 26. 14:54
  „75 % tetszik a város. --és a maradék 25 % nak MI NEM TETSZIK ??? megírhatták volna !
  Tényleg csak románokkal volt tele a nyáron. pl. bicajoztunk 1 vasárnap de. arra --és a parkolókban CSAK románok álltak. Magyar ha 1...2 volt.
  Csak érettségivel v. főiskolai végzettséggel lehet látogatni ???
  gondolom az analfabéta fahéjszínűek nem járnak oda .”
 • 2. Cillit_bang 2012. szeptember 26. 14:22
  „A felmérés szerint a Hagymatikumot inkább a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők látogatják:

  Már azt is tudjuk miért nem jár a makói! :)”
 • 1. Cillit_bang 2012. szeptember 26. 14:12
  „IDÉZEM:

  A felmérés szerint a Hagymatikumot inkább a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők látogatják!

  KHM! KHM! Ez azért sok mindent elárul!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen elviszik és elaltatják a kutyákat

4 ezer forint volt eddig, ezentúl viszont nem kell fizetni Makón annak, aki úgy dönt végleg megszabadulna kutyájától. Tovább olvasom