Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

1000 kilométerről jöttek haza a galambok

Apátfalvi az ország legjobb galambászainak egyike. Varga K. István 73 évesen a közelmúltban aratta legnagyobb sikerét: maratoni versenyt nyert madaraival – a szárnyasok ezer kilométerről tértek haza.
Nincs olyan szoba az apátfalvi Varga K. Istvánházában, ahol a szekrények tetején ne sorakoznának példás rendben a különböző galambászversenyeken elnyert serlegek – maga sem tudja pontosan, mennyi van belőlük, az oklevelek pedig egy vastag dossziét töltenek meg. Pontosan 55 esztendeje foglalkozik a kecses madarakkal. Egy barátja ösztönzésére lett 18 évesen a postagalambok rajongója, s bár ma már 73 éves, még mindig fiatalos lelkesedéssel vesz részt a megmérettetésen, készíti fel szárnyasait és gondoskodik róluk nagy odaadással.

Legnagyobb versenysikerét a közelmúltban aratta: megnyerte a Pannon Maratont. A verseny úgy zajlott, hogy mindenki 5-5 galambból álló rajokkal nevezhetett be, és a teherautóval kiszállított madaraknak három németországi városból kellett hazatérniük – mindegyik majdnem ezer kilométerre van Apátfalvától; a legtávolabbi Wittenberg volt, ami pontosan 996 kilométer.

Az egyik madara országos második lett, csapata pedig összesített eredményével első. A távot postagalambjai – egy éjszakai pihenő közbeiktatásával – szűk egy nap alatt tették meg. Az idei versenyszezon is hamarosan kezdődik, várhatóan áprilistól júniusig fog tartani.

Varga K. István egyik büszkeségével. A szerző felvétele
Varga K. István egyik büszkeségével. A szerző felvétele

Az apátfalvi galambász azt mondja, ahhoz, hogy valakinek ilyen kiváló madarai legyenek, hosszas tenyésztői munkára, a párok gondos kiválogatására van szükség. Persze a madarak felkészítése is fontos, például hogy mit esznek.

Az övéi ötcsillagos menüt kapnak: kukorica, búza, egy kevés árpa, borsó, napraforgó, kendermag, bükköny és köles szerepel az étlapon, emellett megkapják az előírt oltásokat, és vitaminokkal is ellátja őket. Most 96 postagalambja van. Egy évben, ha a nevezési költségeket is figyelembe veszi, 250 ezer forintot költ rájuk – és akkor még a munkáról, például a rendszeres takarításról nem is beszéltünk. Amikor versenyidőszak van, szinte az egész napot velük tölti.

A galambászok szerte az országban egyre kevesebben vannak, az utánpótlás is gondot jelent. Varga K. István is megjegyzi: unokái között van kiváló sportoló és muzsikus is, de a postagalambokért egyik sem rajong – pedig szerinte mással össze nem hasonlítható sikerélményt jelent az embernek, amikor egy-egy büszkesége győztesen tér haza a dúcba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszakapja régi címerét a Galamb

Elkészült Köböl Gábor bátonyterenyei címerkészítő mester műhelyében az a nagyméretű címer, ami a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola homlokzatára kerül. Tovább olvasom