Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

100 forintból 91-et megnyert Makó

Makó - 100 megpályázott forintból 91-et meg is nyert tavaly Makó önkormányzata, és nagyjából minden úgy alakul, ahogy a képviselő-testület eltervezte. Idén elkezdik építeni 14 milliárdból a csatornát, az M43-as is halad.
A tizennegyedik évét töltő polgármester, Buzás Péter reméli, az ipari parkban mielőbb megépül az új húsüzem, a helyi vállalkozók pedig kitalálják, a fürdőbe átjáró románok mire költenék el szívesen a pénzüket.

– Most nagyjából úgy alakul minden, ahogyan elgondoltuk – vont mérleget kérdésünkre az elmúlt évről Buzás Péter polgármester, országgyűlési képviselő. – Ha 2007 a tervezés éve, akkor a tavalyi a pályázatok esztendeje volt, 2009 lesz az építkezés időszaka. A szennyvízprojekttel nyolc éve görcsöltünk, kétszer újrakezdtük, és most sikerült. Makó és térsége a 2007–13-as uniós időszakban a korábbiakhoz képest tényleg négy-ötszörös fejlesztési forráshoz jut: a községekkel közös szennyvízcsatorna nettó 14 milliárd, a makói fürdőfejlesztés 3,2 milliárd, nyertünk félmilliárdot az ipari park bővítésére, 700 milliót a Kálvin-iskola megépítésére, a kerékpárút – bár vitázunk a kivitelezővel – kész. Kollégáim kiszámolták: eddig 100 megpályázott forintból 91-et nyertünk, ez jó arány.

A polgármesterként tizennegyedik évét töltő Buzás ezzel együtt úgy gondolja, a térségre legnagyobb hatással a M43-as megépítése lesz. Olyan jelentőségű ez most, mint amilyen a vasútépítés volt. Lélekben már egy évtizede készül rá ez a vidék: az óföldeáki képviselő-testület már akkor korlátozta a sertéstartást a faluban, arra gondolva, hogy a közeli autópálya miatt ide kiköltöző városi népeket a szag se zavarja.

Buzás Péter: Ha adnak ennyi pénzt fejlesztésre, bűn nem élni a lehetőséggel – mert a másik lehetőség a tunyaság, a tespedés, a patópáloskodás. Fotó: Tésik Attila
Buzás Péter: Ha adnak ennyi pénzt fejlesztésre, bűn nem élni a lehetőséggel – mert a másik
lehetőség a tunyaság, a tespedés, a patópáloskodás. Fotó: Tésik Attila

Az építés évének úgy vág neki a város, hogy a hivatal munkája – Buzás értékelése szerint – szakszerű. Az egyesített szociális intézmény munkájáról az olasz testvérváros, Martinsicuro jegyzője mondta azt, hogy ebben nekik van mit tanulniuk Makótól. Az általános iskolai oktatás átszervezése is sikeres volt a polgármester szerint, és Buzás vallja, a gazdasági recesszió ellenére sem kell sajnálni a kötvénykibocsátást. – Lehet hibáztatni ezt a kormányt sok mindenért – sok jót is csinált –, de az biztos, hogy erről a válságról nem a kormány, és nem is az ellenzék tehet. Ez a folyamat nem érinti majd jól Makót, ami a működés, fönntartás költségeit illeti, vissza kell fognia magát mindenkinek. A fejlesztést azonban nem lehet föladni. Nálunk megfontoltabban nemigen bocsátott ki kötvényt önkormányzat, kollégáim végigjártak több települést, és végignézték, mások hogyan fogtak hozzá. Most tényleg van árfolyamveszteség, de egy ilyen 5 plusz 20 évre szóló szerződés hatását tíz-tizenöt év múlva kell megítélni, amikor majd látszik, mi mindent tudtunk megcsinálni a kötvény segítségével előteremtett önerőből. Ha adnak ennyi pénzt fejlesztésre, bűn nem élni a lehetőséggel – mert a másik lehetőség a tunyaság, a tespedés, a patópáloskodás.

Makón örök kérdés, hogyan tudna az önkormányzat változtatni a tragikus munkaügyi helyzeten: eddig nem nagyon tudott. Kérdés, ebből a szempontból milyen év lesz 2009, amikor a válság miatt a meglévő munkahelyek is veszélybe kerülnek. Buzás erre azt mondja, az ország legjobban közművesített kukoricatáblájából, a makói ipari parkból sikerült eladni három hektárt egy makói vállalkozónak, kettőt egy betelepülőnek, mindketten végrehajtották, amit elterveztek. 1,4 hektárt adtak el egy török befektetőnek, aki most megnyerte a támogatást a gyrosüzem építésére, ez 250 embernek ad munkát, és remélhetőleg a környékből vásárol alapanyagot.

– Mi a fürdőt is a vállalkozók helyett fejlesztjük; igaz, másutt is vágott már bele önkormányzat ilyen üzletbe, de ez alapvetően mégis üzleti vállalkozás lenne – érvel Buzás. – De például Mórahalom példája is igazolja, hogy ezt a lépést meg kellett tennünk: ha már a hagymatermesztés visszaszorulóban van, a termálvízre épülő turizmus lehet olyan lehetőség, amelyben a fiatalok egy része megtalálhatja a számítását. Másutt a fürdő mellé három-négy optikus települt. Előbb-utóbb itt is kiderül, az ennivaló mellett mire költik el szívesen a pénzüket a fürdőben pihenő románok.

Olvasóink írták

 • 7. kisztitkar 2009. február 03. 07:50
  „Azért csak remélni tudjuk hogy tuti fidesz győzelem lesz és a város tovább fejlődése érdekében a polgármester úr is át adja a helyét valamelyik fideszes jelöltnek,nem biztos hogy értelmes dolog de anyagi megfontolásból nagyon jó öklet mert váltás esetén semmi pénzt nem kapunk!”
 • 6. mackósajt 2009. február 02. 15:35
  „Annyit mondanék, hogy kiváló munka! De ez nem Buzás Péter egyéni érdeme még ha a cikk ezt sugallja is!
  Ez azé a pályázatíró csoporté, amelyik túlórázva melózik kőkeményen, hogy ez sikerüljön! Köszönjük nekik!”
 • 5. nagyi8 2009. február 01. 11:13
  „Tisztelt Fórumozók!

  Köszönet az Önkormányzatnak a munkájukért.
  Biztosan nagy siker a sok EU-s pályázati pénz.
  Makó külsőleg fejlődik.

  Van azonban 1-2 kritika is.
  Ha a szocialista vezetésű város pályázati nyeresége 91 forint a 100-ból,
  az azt is jelenti, hogy a Fidesz vezetésű sokkal kevesebb.
  Tehát nagy igazságtalanság van politikai okokból kifolyólag.
  A politikai okokból való pénzelosztás elitélendő.
  Legyen egy példa a Fideszes Baja,
  akik szerintem sokkal kevesebb EU-s pénzt kapnak.
  Pedig a természeti adottságai több klasszissal jobbak, mint Makóé,
  s ez mellett sokkal több turista is látogatja, mint Makót.

  A másik kritika az,
  hogy a makói szocilaista vezetés alatt a munkanélküliség soha nem látott
  mértékre emelkedett.
  A Dr. Buzás Péter vezette önkormányzat eredménytelen a Makó és Kistérség
  munkanélküliségének megszüntetésére.

  Az új fürdő nem fogja megoldani az 5-6´000 makói munkanélküli gondját.

  Ha valaki a Dr. Buzás Péter tevékenységét vizsgálja,
  akkor mint országgyűlési képviselőt is értékelni kell.
  AZ MSZP-SZDSZ-el együtt egy bukott gazdasági, politikai vonalat folytat.
  2002-2004-ig semmit nem tett az MSZP-SZDSZ országos szinten.
  Mint GY.F. mondta Balatonöszödön:
  ,,4 évig nem tettünk semmit"
  Utána 2006-tól sem tettek semmit, hiszen a két kezdeményezésük elbukott:
  A vizitdíj és a TB-privatizáció, s ez közel 90%-ban.
  Egy kormány, két párt és a párttagok, közöttük Buzás,
  90%-ban a nép ellen és a saját hasznukra ülnek a parlamentben.

  Mert Makón és a Kistérségben nyomor van:
  a boltok zárnak be tömegével,
  nő a munkanélküliség,
  letargia, kilátástalanság, jövőkép nélkül vegetál a város a szocialista uralom alatt.

  Mert demokráciát, gazdasági felemelkedést, jólétet nem hozott Makóra
  sem az MSZP-SZDSZ, sem Dr. Buzás Péter polgármester, országgyűlési képviselő.

  Dél Amerikai érzés támad fel akkor ha arra gondolunk,
  hogy miközben Buzás egy milliárdos vagyont lapátol magának,
  addig Makón a lakosság soha nem látott nyomorba süllyedt.
  De ez nem zavarja a milliárdost.

  Az anyagi és politikai javak elosztása nem igazságos.

  Hiába szép Makó, ha Dr. Buzás a legnagyobb nyomort, munkanélküliséget,
  kilátástalanságot hozta ide.”
 • 4. kisztitkar 2009. január 31. 14:24
  „Mondjuk én nem vagyok Búzás Párti,sőt sok dolgot 30-ennyi évesen másképp csinálnék mint ő,de ki volna Makón az az ember akit értelmes polgármester jelöltnek tartanátok,ha van valakinek egy neve szívesen veszem,mert szerintem nincs,még egyszer hangsójozom nem vagyok Mszp-és ha fegyverrel kényszerítenének akkor se lennék ,de inkább ő legyen a polgármester mint valami valahonnan szalasztott akárki!”
 • 3. Mc_Mi 2009. január 28. 20:42
  „Ez csodálatos. Fejlődünk. Mi is készül? Csatorna. Az a csatorna, ami 20 éve meg kellett volna épüljön. Csak emlékeztetőül. Mi vagyunk az ország legfejletlenebb városa a KSH kimutatása alapján. Gyakorlatilag a város a lakótelepein és az iparkörzetein kívül nincs csatornázva.
  Nézzenek szét az országban! Ez már mindenütt elkészült. És ehhez tapsikoljunk? Én azt mondom, hogy éppen itt az ideje. Ez ne legyen már érdem. 16 év után elérni ezt, azt gondolom, hogy inkább megkönnyebbülve emlékezzünk meg erről az elmaradásunkról. Ez éppen olyan, mint amikor az egyetemista a kétszeri elégtelen után kap egy kettest. Örülünk, de talán ezzel nem kellene annyira dicsekedni.”
 • 2. M@M 2009. január 28. 16:50
  „Nézz a főnök arcára és benne a válasz!!!!!!”
 • 1. kisztitkar 2009. január 28. 16:38
  „Na valaki szóljon már hozzá a cikkhez mióta van ez az IP-cím ellenörzés mindenki,behúzza fülét farkát,legalább jó szokás szerint valamelyik újságíró áll név alatt!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem zár be, nem költözik a makói gumigyár

Makó - Létszámleépítés helyett inkább a heti munkaidőt csökkentik a legtöbb makóit foglalkoztató helyi üzemben, a gumigyárban. Tovább olvasom