Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

100 végzős kapott gombot Makón - képgaléria

Keringők, country, rockzene – ez jellemezte a József Attila Gimnázium Gombavató bálját péntek este. Idén kerek szám jegyében telt az ünnep; pont száz diáknak tűztek gombot, ahogyan az itt szokás.
A városban ez az egyetlen iskola, ahol nem szalagot, hanem zöld színű gombot tűznek a végzősök ruhájára. Ennek az ünnepélyes alkalomnak lehettek szemtanúi azok, akik péntek este ellátogattak az Erdei János Városi Sportcsarnokba. Ezúttal négy osztály száz diákja kapta meg az éretlenséget szimbolizáló gombot, így már ők is a zöld gombosok széles táborát erősítik. A hagyomány régről ered, hisz ebben az intézményben mindig is gombot avattak, ellentétben a legtöbb iskola szalagjával. A tradícióhoz az is hozzátartozik, hogy a vizsgák letétele után, az érettség jegyében sárga színű gombot kapnak a frissen végzettek, míg pirosat az osztályfőnökök.

Gombavató bál volt Makón. Fotó: Karajkó Gábor (képgaléria)

Rója István, a gimnázium igazgatója egy József Attila-költemény soraival köszöntötte a végzősöket. A Tél című, egykoron Makón írt vers tűz szimbólumát mind a diákokra és szüleikre, mind a tanárokra értette. Mint minden évben, úgy most is kitért a díszletre, mely kapcsolatban állt az említett tűz szimbólumával. Az iskola kARTon szakköre által készített dekoráció sokatmondó volt: a négy végzős osztály tagjait gombokkal ábrázolták, míg az összkép a gimnázium tetejéről kilőtt tűzijátékot formázta.

Az estre idén is színvonalas műsorral készültek a bál szervezői. Nem maradhattak el az osztálytáncok: három osztály bécsi keringőt, míg a nyolc évfolyamosok cha-cha-cha-t mutattak be. A tizenegyedik évfolyam egy látványos countryval készült, de fellépett az iskola rockbandája, a FireHive is. A műsor végén a már szintén hagyományos retro fináléval búcsúztak a diákok. A táncokat az iskola táncpedagógusa, Szilágyi Réka tanította be.

Gombavató bál volt Makón. Fotó: Karajkó Gábor (képgaléria)

A négy végzős osztályt Nyáry Ágnes, Péczelyné Gerencsér Zsuzsanna, Huszár Szabolcs, valamint Szabó Sára vezette az elmúlt években. Az „A" osztály élén, Nyáry Ágnes áll, ő nyolc éven át volt osztályfőnöke a gyerekeknek. Mint mondta, diákjai nagyon a szívéhez nőttek, hisz mély kapcsolatot alakított ki velük az évek alatt. A végzősök sokféle pályára készülnek: van, aki matematikusnak, mások orvosnak vagy marketingesnek. Huszár Szabolcs immár harmadjára kapott gombot osztályfőnökként. Eddigi két osztálya más-más beállítottságú volt, róluk is sok szívhez szóló emlékeket őriz, de a mostaniakkal szerzett élményeit is még sokáig emlegetni fogja.

A bál hangulatáról a Voc’Art zenekar gondoskodott. Az este folyamán tombolasorsolásra, valamint bálkirály és bálkirálynő választásra is sor került.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz forintból nyert utazást Adrienn

A Makói József Attila Gimnázium végzős diákja az Erzsébet-programnak, no meg a szerencséjének köszönheti nemrégiben nyert családi nyaralását. Tovább olvasom