Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

10 ezer tonna gabona érkezett

Makó - Az aszály miatt az idén az Alföldön is jóval kevesebb kalászos növény termett, mint tavaly. Térségünk legnagyobb állami tárolójában, a makóiban a gazdák eddig 10 ezer tonna árut halmoztak fel. Az ömlesztett gabonából, repcéből és egyéb terményekből összesen 25 ezer tonnányi fér a Maros-parti város hatalmas tárolóiba.
A száz százalékban állami tulajdonban lévő Concordia Közraktár Zrt. Magyarországon huszonnégy telephelyet üzemeltet, amelyekben összesen 400 ezer tonna gabonát tudnak elraktározni. Csongrád megyében egyetlen településen, Makón létesítettek telepet. A Maros-parti kirendeltség befogadóképessége 25 ezer tonna, s eddig 10 ezer tonna terményt hoztak be a környék gazdái.

– Tárolási gondjaink nincsenek, mert sajnos a terménykereskedelem az elmúlt esztendőkhöz képest jóval visszafogottabb. Az aszálykár főleg az Alföldön éreztette hatását, kevesebb a búza, a repce és az árpa is –tudtuk meg Varga Jánostól, a cég sajáttelepi közraktározási igazgatójától.

A mostoha időjárás miatt csak a mennyiség lett kevesebb. A búza minősége viszont nem romlott, az igazgató szerint átlagosnak mondható a nyári betakarítású növények esetében. A telepeken semmiféle problémát nem tapasztaltak a gabonánál, a fehérje- és sikértartalma is megfelelőnek tekinthető.

Teherautóval érkezik a búza a Honvéd utcai telepre. Fotó: Dobó Dolli
Teherautóval érkezik a búza a Honvéd utcai telepre.
Fotó: Dobó Dolli

A cég telephelyein, így Makón is az ömlesztett búza és a repce egy tonnájának heti úgynevezett rendelkezési tartási díja 71 forint. A gabona tonnáját 650 forintért tisztítják. Ha közúton érkezik a termény, akkor tonnáját 460 forintért rakodják be, vasúton szállítottnál viszont ez 660 forintba kerül. Ha a gazda igényli, akkor a minőségét is ellenőrzik, amelynek díja 215 forint tonnánként. Zsákba pedig tonnánként 2350 forintért kerül a gabona.

Olvasóink írták

 • 5. sauron2 2009. augusztus 05. 09:03
  „1. hozzászólás bélás 2009.08.04. 14:23

  szegény termelők elég sok állami és EU-s támogatást kapnak! többet mint bárki más! egy makó környéki "őstermelő" most vett 50 millióért egy vadi új kombájnt! aminek az 50% vissza nem térítendő állami támogatás volt! na akkor ki nem támogatja szegény parasztokat?!

  <moderálva>”
 • 4. hajosinas 2009. augusztus 05. 05:37
  „2-nek. Arról már nem is beszélve,hogy egyik-másik gazda, középiskolás diákokkal zsákoltat 10-12 órában 450 HU Ft órabérért úgy,hogy még a szabályosan kiváltott kiskönyvbe sem bélyegez be, pihenőt,védőitalt nem biztosit nekik,csak hajtja őket a 35-37°C melegben.Épp csak a korbács hiányzik a kezéből.Hát ennyit a szegény gazdáról , aki állandóan a támogatásért kuncsorog.Nem alaptalan rágalom amit leirtam, egy ismerősöm középiskolás fia,hogy segitsen a három gyerekét egyedül nevelő anyjának,ilyen munkát is csinált a diákmunkát szervező iroda által szervezett kukorica cimerezésen túl.De szerintem nem az egyetlen gyerek ma Magyarországon, aki ilyesmire kényszerül.”
 • 3. zolcsi44 2009. augusztus 04. 21:43
  „Fel van sorolva, melyik szolgáltatás mennyi. Akkor mennyibe kerül egy tonna buza???? ki is jár jol??? mennyiért tudja eladni????? ki veszi meg????
  A buza minősége nem romlott , jelenti ki a fő illetékes. Ért hozzá??? nem!!!! ilyen időjárási körülmények között EZ NEM IGAZ. Akkor mit keres ott????”
 • 2. bo 2009. augusztus 04. 16:19
  „Kaja lenne- annak a néhány termelőnek, meg persze a kereskedőknek. Tökre mindegy, hogy mennyi támogatást kapnának, az ár maradna fix. Az a lényeg, hogy a zsebük teljen, az egyszerű melós meg le van sz@rva, jó magyar mentalitás!”
 • 1. bélás 2009. augusztus 04. 14:23
  „Ha a kibasz állam támogatná a termelőket és nem az ellehetetlenítésükön járna az esze, lenne kaja mindig. Itt a Tisza és a maros víz van, csak el kellene juttatni a vizet a földekre ami gondolom lehetetlen a csatornák állapota miatt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szulejmán basáék sztárok voltak Makón

Makó - Ha bajban lévő embereket mutat a televízió, sokan nyúlnak a zsebükbe, hogy segítsenek. Azt hinnénk, ez a jelenség a modern média hatása. Tovább olvasom