Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

1:1-re áll Makó és az állam meccse

Makó - Az állam felajánlotta, hogy odaadja Makónak a Juhász Gyula téri pártházat ingyen. Aztán meggondolta magát. Két éve tárgyalnak a felek. Nem lenne érdekes ez, ha nem derül ki másfél hónapja: ezen (is) múlhat egy több száz milliós, már megnyert pályázat sorsa – a kórházban.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

2,6 milliárd forintos beruházásra készül a Csongrád Megyei Egészségügyi Központ Hódmezővásárhely–Makó, egy megnyert pályázat segítségével. Ennek részeként a makói kórházat 490 millió forintból fejlesztik. A tervekről másfél hónapja számolt be a város önkormányzatának Kallai Árpád, az állami intézmény főigazgatója. A megbeszélésen szóba kerültek azok a vitás kérdések, amelyeket a két kórház összevonása szült. A makói képviselők arra lettek volna kíváncsiak, hogy a fejlesztésre nyert összeg mi alapján oszlik meg ilyen arányban a két kórház között. A főigazgató viszont azt firtatta, miért nem respektálja a város azt a kérésüket, hogy a kórház rendelőintézetében lévő háziorvosi rendelők költözzenek el. A háziorvosi ellátás ugyanis önkormányzati feladat, biztosítása a város felelőssége.

Makó szívesen átköltöztetné a háziorvosi rendelést a kórházból a Juhász Gyula téri volt pártházba, de az az épület még nem a városé. A polgármester, Buzás Péter azt kérte Kallaitól, segítsen elintézni, hogy Makó mihamarabb megkapja azt a házat az államtól, és akkor az orvosok is hamarabb költöznek. Kallai erre úgy reagált, hogy neki ebben kórházigazgatóként nincs hatásköre, nem tud segíteni. A vita azzal zárult, hogy a polgármester kiosztatta egy 23 éves szerződés másolatát. Ezt a város és a megyei önkormányzat kötötte, amikor az előbbi átadta kórházát az utóbbinak, 1991-ben. Az irat szerint Makó önkormányzatának maradt tulajdonrésze a rendelőintézet épületében, épp az ott működő háziorvosi rendelők révén, és ezzel a jogával adott esetben élni fog. A rendelők onnan csak akkor költöznek el, ha a város is úgy akarja, és Makó hozzájárulása szükséges a tervezett beruházáshoz is. Kallai szerint ez a körülmény veszélybe sodorja a tervüket. Azzal váltak el, hogy júniusban folytatják a tárgyalást.

Egy-egy – a jelek szerint így áll ez a csata Makó és az állam között. Ami az említett állami tulajdonú makói pártházat illeti, azt eredetileg épp az állam cége ajánlotta föl a városnak. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2011 januárjában jelezte: ha Makó önkormányzata 60 napon belül úgy nyilatkozik, kéri a Juhász Gyula tér 39. alatti épületet, ingyen megkaphatja. Makó úgy nyilatkozott, az MNV Zrt. tovább is küldte az igényt a kormánynak, ott azonban mást gondoltak, mégsem adták oda a házat. Csak Makó járt így, másik 44 település megkapta, amit kért. Székács Péter vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár 2012-ben azzal indokolt, hogy az átadás az állam részéről csak lehetőség volt, nem kötelező. Leveléből Makón arra következtettek, hogy a házat vagy használni akarja az állam, vagy eladni – vagy csak szívatni akarta a várost.

Lapunk érdeklődésére az önkormányzat annyit közölt, hogy még mindig tárgyalnak. Mivel a járási kormányhivatal a változatosság kedvéért egy önkormányzati tulajdonú házban működik, és a járás tavaly bejelentette, szeretné használni az egészet, a város alkut ajánlott. Ennek az ajánlatnak a része most a Juhász Gyula téri ház is.

Az MNV Zrt. „csereügyletet tervez lebonyolítani Makó Város Önkormányzatával" – tájékoztatott Répánszki György, az állami cég PR-menedzsere is. Leveléből kiderül, hogy a város ajánlott csereingatlanokat, de azokat fel kell újítani, folyamatban van egy pályázat, amelynek támogatási szerződését módosítani kell, ehhez engedélyeket kell beszerezni, ami most zajlik. Ha ez az akadály elhárul, az MNV Zrt. dönt a cseréről. Arról nincs szó, hogy ez mikorra várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már az utakat hozzák rendbe

A csatornázás befejeződött, most a helyreállítás és a rákötés van napirenden a Makót és 5 falut érintő beruházásban. Tovább olvasom