Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

120 éves a makói JAG

Makó - Osztálytalálkozó 120 - ez a címe annak a jubileumi tárlatnak, amely a makói József Attila Gimnázium múltját mutatja be, és tegnap nyílt meg a városi múzeumban.
Hármas jubileumot ünnepel idén Makó legpatinásabb középiskolája, a József Attila Gimnázium: 120 éve alapították, 110 esztendeje született névadója, aki egykor itt tanult és hat évtizede viseli nevét az intézmény. Az iskola múltját ezért többek között egykori tablók, oktatási eszközök, sportsikerekről tanúskodó relikviák révén idézi meg most a József Attila Múzeumban az Osztálytalálkozó 120 című kiállítás, amely tegnap nyílt meg.

Rója István igazgató lapunknak elmondta: az iskola első végzős évfolyamában, az egyetlen osztályban a korabeli tabló tanúsága szerint 7 fiú tanult – közülük a kórháznévadó Diósszilágyi Sámuel tett szert a legnagyobb hírnévre. Hogy a pedagógusok hányan voltak, nem tudni.

120 éves a makói JAG. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A mostani középiskolának, amely ugyanabban az épületben működik, mint az induláskor, most 480 diákja van, akiket 40 tanár oktat 18 osztályban – fenntartója a KLIK. A kiállítás jórészt a JAG házi múzeumának, illetve tablógyűjteményének anyagából állt össze. Látható például az iskola valamennyi pecsétje, a 16 eddigi direktor portréja és aláírása, de az első igazgatói asztal és az a pad is, amit azért jelöltek meg egy kis táblával, mert valaha a 106-os teremben azon a helyen ült József Attila.

A különleges tárlatot az iskola volt tanítványa, Gulácsi Attila ezredes nyitotta meg, egy mai diák, Fekete Dzsennifer pedig a névadó költő egyik versét szavalta el. A tárlat rendezője, Apjok Vivien muzeológus ugyancsak egykori JAG-os – ő az összeállítással az intézmény szellemiségét akarta visszaadni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértők a dobozok között

Tizenegy szír állampolgárt próbált meg illegálisan az országba bejuttatni egy török kamionsofőr… Tovább olvasom