Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

125 éve oltanak Makón

Makó - Egy helyi lakatosmester és két jegyző alapította a makói tűzoltóságot, amely most 125 éves. A 69 fős állomány 720 négyzetkilométer biztonságára vigyáz.
Fejes István alezredes 2007. január elseje óta irányítja a makói hivatásos önkormányzati tűzoltóságot. A parancsnoktól megtudtuk: összesen öt autójuk van, a vízszállítón kívül két gépkocsifecskendő, egy műszaki mentő és egy 30 méteres létrás jármű. A Maros miatt pedig egy motoros csónakkal is felszerelkeztek.

– Az állomány 69 fős, melyből a 60 vonulós tűzoltó Makó és 13 település, vagyis összesen 720 négyzetkilométer biztonságára vigyáz. Az idén eddig 200 esetünk volt, amelyből nagyon sok volt a közúti baleset és a viharkár – halljuk a parancsnoktól.

Makón 1884-ben Nagy Dániel lakatosmester, Czirbus Dániel árvaszéki és Szentes Vidor királyi jegyző alapította az önkéntes tűzoltóegyletet.

A 20-as években a tűzoltók szekérfecskendővel vonultak tüzet oltani. A makói tűzoltóság archívumából
A 20-as években a tűzoltók szekérfecskendővel vonultak tüzet oltani.
A makói tűzoltóság archívumából

Kezdetekben negyvenfős volt a tagság. Az önkéntesek öt vizes lajttal, öt kézifecskendővel, négy tűzifecskendővel, valamint egy vízszállítóval siettek a helyszínre, ha „felszállt a tetőre a vörös kakas".

A legújabb szerzemény: a Renault vízszállító. A szerző felvétele
A legújabb szerzemény: a Renault vízszállító.
A szerző felvétele

Az írásos dokumentumok elsőként 1904-ben említik, hogy Makón fizetett tűzoltók is szolgáltak, mindössze hatan. A hivatásos testület 1930-ban alakult, és a mostani fürdő mellett 1949-ben felépült egy 3 állásos szertár, amelyben 1995-ig működött a tűzoltóság. Ezt követően a rendőrkapitányság mellett elkészült az új laktanya, melyet ma is használnak.

Születésnapi programok

A 125 éves fennállás alkalmából ma délelőtt 11 órától ünnepséget rendeznek a Koronában. Délután 2 órától a laktanyától felvonulás indul a Hagymaház szabadtéri színpadához, ahol bemutatják a tűzoltóság eszközeit. A Tűzlovagok a XXI. században című rajzpályázatra több mint 300 alkotás érkezett, amelyből 32-t díjaznak. A legjobb rajzokat mától szeptember 28-áig nézhetik meg az érdeklődők a városháza aulájában.

Olvasóink írták

 • 4. exchange 2009. szeptember 22. 19:52
  „Sajnos ez nem csak itteni gond a egész országba ez megy hogy nincs munkahely illetve ami mégis van azt bezárják vagy csökkentik a létszámot. a fiataloknak meg azt mondják tanuljatok mert akkor lesz munkátok a kérdés az hogy hol? azt nem vitatom hogy ebbe szerepe van a politikának is ugyanis a képviselők (Makón nem annyira inkább a parlamentben) csak egymást szidják ahelyett hogy a országot védenék segítenék. inkább a 2 nagy párt csak egymás lejáratásán vannak elfoglalva. Ugyanakkor felháborító hogy Makón a rendkívüli ülésen azért nem fogadnak el előterjesztést mert ezzel: végre sikerült meghiúsul tani egy szocialista előterjesztést és ráadásul ez a előterjesztés ép a kátyúzásról folyt (amit aztán elfogadtak) bár természetesen megint csak a fontosabb helyeken csinálták (pl: a Czuczor utcát csinálták egy darabig majd otthagyták, a állat utcákba meg bese lestek pedig ott is van kátyú. de ez egy másik téma. Ja meg fürdő építés és most a nyári szezon végén több embert elküldtek mert már nincs akkora forgalom erre gondoltak hogy 3 hónapos munkahelyeket hoz a 3,5 milliárdos beruházás?”
 • 3. M@M 2009. szeptember 21. 08:11
  „Ne féljetek erről a témáról nem fog cikket írni egy újságíró sem. Sajnos a sok nyögdíjas aki csak az ingyen vacsorákat, meg az operafesztivált nézi újra meg fogja választani ezt a díszes csapatot. Az senkit nem érdekel, hogy nincsenek munkahelyek, az üzletek tönkre mennek, a piac üresen pang, a kisiparosok szinte teljesen eltűntek!!!!!!!!”
 • 2. lalurobo 2009. szeptember 20. 14:20
  „Sajnos igaza van "correct"-nek. Teljesen egyértelmű hogy a milliomos főorvos úr szeretne még ebből is pénzt harácsolni,mindegy milyen áron. Azt tudni kell mindenkinek hogy 16 óra után a mentők szinte minden betegséggel a kiemelt kórházba mennek, ami Szegeden van.Legalább 15-20 emberről tudok aki az elmúlt egy évben az utolsó mentsvárként bent tartott ügyeleti személyzetnek köszönheti az életét. tudom hogy ez sem buzást sem a nagy hivatástudatú doktornőket nem érdekli. Igaz nem is ők voltak a megmentők! Isten óvja a kistérség betegeit! Bizony sokszor rajta fog múlni. Ui.:Ez a Makói demokrácia és az emberek élethez való joga a 21.században. Köszönöm hogy elolvasták.”
 • 1. correct 2009. szeptember 20. 10:17
  „Hála az égnek,nem sok munkájuk van.
  Gondolok itt természeti katasztrófák,nagy tüzek ,mentési munkálatok és egyebek felszámolására.
  De ez így van jól, és a továbbakban is csendes szolgálatot kívánok nekik.

  tudom nem ide tartozik de egy pár sort megér.

  Amíg az önkormányzati tűzoltóság minden lehetőséget megkap ,addig az egészségügyben lejtmenetbe kapcsoltak.
  A makói központi orvosi ügyelet,ami szintén akkora területért felelős mint a tűzoltók,most ismételten karcsúsodik.Megint szakmai döntések hiányában,anyagi megfontolásból és ki tudja még milyen megfontolásból október 1-től a 2 ügyeletes autó helyett már csak egy lesz,és 2 orvos helyett csak egy lesz hétköznapokon és hétvégeken éjszaka.
  Ami azt jelenti,hogy eddig is nehezen volt tartható 2 orvossal és 2 autóval az ellátás szinvonala.ettől fogva nem kell senkinek csodálkoznia azon,ha nem fog kimenni az ügyelet a címre időben,és az ügyeleten tele lesz a váróterem és 3-4 órát kell várni az ellátásra.
  Ki érti miért kellett ezt meglépni polgármester urak és hölgyek????????

  Talán nem kellett volna ismét hamisítani az eredményeket,amit az ügyeletben dolgozó orvosok voksoltak.
  a jegyzőkönyvek tanulsága szerint ez történt.A két főkolompos aki mindenáron szétakarja verni az ügyeleti rendszert ami eddig tökéletesen működött az egy makói háziorvos a Vorhand Mózes rabbi térről,és egy kiszombori háziorvos.
  A következmények előre borítékolhatóak.Mivel az új rendszerben az ügyelet nem lesz képes eddigi feladatát maradéktalanul ellátni,jön a privatizáció. Kár lenne negálni, és magyarázkodni.
  Remélhetőleg lesz a többi háziorvosnak annyi beleszólása,hogy alkalmasint nem vállalja az ügyeleti részvételt,még a duplájára emelkedett díj ellenében sem. Előre látható,annyi feladata lenne és lesz is ,hogy enni sem marad ideje.
  tudnia kell mindenkinek,mert ezt nem fogják a makói hírekben leközölni.

  köszönjük buzás péternek,a munkahelyteremtés ismételt megvalósítását,a vállalkozások segítését,a betegek és elsősorban azon nyugdíjasok mérhetetlen támogatását akik szavazatukkal már 12 éve a nyakunkon ültetik.
  Azt hiszem ezt minden makói és környékén lakó állampolgárnak joga van tudni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tetteseket elfogták, a feszültség marad

Apátfalva - Mióta elfogták a cigányok elleni merényletek gyanúsítottjait, csönd van, pedig a kisebbség és a többség között sohasem volt még ekkora a feszültség – véli az apátfalvi Károlyi Sándor. Tovább olvasom