Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

12 kilométerre lesz a szavazókör

Makó-Rákos, Igás - Ezúttal nem lesz szavazókör Makó-Rákoson és Igáson, a helybelieknek Makóra kell utazniuk, ha élni akarnak állampolgári jogukkal. A tanyagondnok most nem viheti voksolni az időseket.
Nem lesz szavazókör az október 3-i önkormányzati választás alkalmával Makó-Rákoson, sem Igáson. Ez azt jelenti, hogy a helybelieknek – mintegy 200 embernek – tizenkét kilométert kell utazniuk azért, hogy élhessenek állampolgári jogukkal – vetette föl a makói képviselő-testület legutóbbi ülésén Nagy György József, az érintettek önkormányzati képviselője. Válaszul elhangzott: a törvény előírja, hogy legalább 600 főre kell jutnia egy körnek, a polgármesteri hivatal nem vállalta föl a törvénysértés felelősségét.

Az új helyzet viszont azért kellemetlen, mert elég sok az idős, nehezen mozgó ember – ahogy másutt is a tanyavilágban. Várható, hogy a helybeliek fölkészülnek arra a vasárnapra, és akiknek van autójuk, szomszédjukat is befuvarozzák a városba.

A rákosi családanya, polgárőr, Martonosiné Görbe Erzsébet korábban maga is indult a képviselői posztért, most azonban nem száll ringbe. Mint mondja, akik a buszozást választják, majdnem az egész napjukat rászánhatják a szavazásra, reggel korán be kell jönni, délben lehet hazajutni, több mint 600 forintért. Makó-Rákos lakóinak a megállótól nem kell messzire ballagniuk, mert a Justh Gyula utcai idősek klubja közel van. Az igásiaknak, bogárzóiaknak viszont a valamikori Zöldért telephelyéhez kell elmenniük, ami majdnem egy kilométer.

– A célszerűség azt kívánná, hogy a tanyagondnok fuvarozza be az embereket, de ő az önkormányzat alkalmazottja, tehát a hivatalban lévő polgármester a főnöke, ez ezért nem kivitelezhető, ugyanígy nem jöhet szóba a mostani képviselő sem – mondja Erzsébet. Ő nemrég nyomtatványt kért a mozgóurna igényléséhez, s várható, hogy a nehezen mozgó idősek zöme igénybe fogja venni ezt a szolgáltatást. A rákosi asszony hozzáteszi: érthető a törvény, hiszen egy-egy szavazókör fönntartása sok pénzbe kerül. Most azonban majd kiderül, hogy a mozgóurnázás ennél olcsóbb lesz-e országszerte a tanyavilágban.

Olvasóink írták

 • 6. makai2010 2010. szeptember 08. 18:17
  „Szerintem nem sokan fognak így elmenni szavazni, de akinek autója van, az lehet, hogy bejön Makóra. Az idősebbeknek meg hátha kiviszik a mozgóurnát... makai”
 • 5. martonosie 2010. szeptember 06. 20:45
  „Durván 12 km az, amivel messzibb kerültek a szavazókörök... A Hatrongyosi, Bogárzói szavazóknak 20-25 km a távolság a szavazó urnákig.
  Hatrongyosra oda-vissza 920 Ft a buszjegy. Igásra 610, Rákosra meg 620. Ha Benzinárakat nézzük autóval sem jobb a helyzet, csak az kevesebb idő.
  Értem én amit, (úgy sejtem nem köztünk élő) kommentelők írnak... el is fogadnám helyenkint az érveket, de Mi lakunk itt és a mi jövönkről is szól majd a választás október 3-án. Nem szavazhatnak az itt élők helyben!Utazniuk kell 15-20-25 km-t az úrnákig és a másik ennyit haza! Ki meg teszi ki meg nem... lesznek akik összefognak és közösen beutaznak, lesz aki buszra ül, hogy ne kelljen a mozgó- urnát lesni egész nap és remélhetőleg majd a mozgó urnás szavazás lehetőségével is jónéhányan élnek....
  Ami pedig tény: Igásra, Hatrongyosra és Bogárzóba egy busz megy reggel és egy pedig egy óra tájt. Igaz Rákosra valamivel több busz jár! Tessék kipróbálni! Le lehet mérni! Egészséges lábbal fiatal hévvel... és beleképzelni hogy az idősek közzül van aki ingyen teheti meg ezt 30km-t Vasárnap. Mennyi idő alatt? khm készülődés, öltözködés, buszmegállóba kisétálás.. várakozás, utazás, séta a szavazókörig, várakozás járatra hazafelé (jónéhány Újvároson nem áll meg, csak a Főtéren), utazás haza, haza a buszmegállóból... szóval ez nem párperc az ember életéből.
  Szóval rajta kapjuk elő a menetrendet, szürjük ki belőle amik Királyhegyesfelé araszolnak... aztán a Körös Volánosokat, mert azok Újvároson nem állnak meg, számoljuk ki mennyi idő kell a szavazáshoz, mik a lehetséges visszajáratok... és nézzük hogy mikor érnek haza....
  adjunk hozzá az időt ami falun belül kell... és a készülődéstől tekintsünk el, mert azt itthon is megtennénk....
  Jó számolást!”
 • 4. Lokálpatrióta 2010. szeptember 04. 07:25
  „Már ne is haragudj Dodó, de a 84 éves nagymamám azt is meggondolja, hogy elinduljon e a sarki boltba! Most ezt vetítsük le mondjuk egy igási 84 éves nénire: kicsoszog a buszhoz, bejön Makóra ingyen, majd gyalogoljon 1 km-t a zöldértig, 3 X a megfelelő helyre, majd vissza a buszmegállóba és haza.
  Én sem szívesen tölteném ezzel a fél vasárnapom, míg mondjuk egy makói, aki a szavazóköre szélén lakik elindul gyalog , max 20 perc és ott is van: szavaz, majd 20 perc és hazaért. Azért lássuk be van különbség....”
 • 3. dodó 2010. szeptember 02. 17:27
  „Érdemes lenne a menetrendet is megnézni, mert nem félnaponként jár a busz Rákosra. A kétszer háromszáz forintról meg annyit, hogy a "nehezen mozgó" idősek díjmentesen - pontosabban: az adófizetők pénzén - a kevésbé nehezen mozgók pedig 90 %-os kedvezménnyel utaznak. Idejük meg csak van...”
 • 2. banew 2010. szeptember 02. 15:31
  „Aztán meg jajgatnak érdektelenségről, meg minden hülye kifogást kitalálnak, csak a valóságot nem, hogy ki a fene fog elcseszni egy fél napot, még ha az időseknek nem is kell fizetni, de gyalogolni igen. Milyen dolog, hogy a saját lakóhelyén nem szavazhat a saját maga által választott képviselőre??? Nem sérti ez az alkotmányos jogokat???”
 • 1. mj52, 2010. szeptember 02. 12:50
  „Mert "egy-egy szavazókör fenntartása sok pénzbe kerül" , mindenkinek beutazni Makóra az nem kerül sok pénzbe ugye. Önös érdek és hatalmi gőg a kormány részéről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kizárják a Fideszből Martonosi Györgyöt

Martonosi Györgyöt kizárja tagjai sorából a Fidesz, mivel a maroslelei polgármester a Városépítők Társasága listavezetőjeként indul a megyei önkormányzati választáson. Tovább olvasom