Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

1,2 milliárd forintból építkeznek Földeákon

Földeák eddigi történetének legnagyobb beruházása kezdődik el augusztusban. A csatornaépítés mellett egy 6 év után véget ért pereskedés nyomán faluházzá alakíthat egy főtéri épületet az önkormányzat.
Nettó 1,2 milliárd forintba kerül Földeákon a szennyvízcsatornázás. Ez a település eddigi legnagyobb – és legnagyobb értékű – munkája, amelyre 6 éve készülnek a helybeliek. Vass Imre polgármester azt mondja, nem azért volt a környéken legmagasabb arányú, 92 százalék körüli a csatorna szervezettsége és a befizetés, mert magasan lenne a talajvíz. – Itt eddig is minden fontosabb közmű, az ivóvíztől a gázon át az utakig önerővel épült, ehhez hozzászoktak az itteni emberek – így a polgármester. – Csak ezt már nagyon várják, mert amikor elkezdődött a szervezés, ők is, a településhez és az országhoz hasonlóan jobb anyagi helyzetben voltak. A válság próbára teszi a türelmet, mert az idősek is úgy éltek eddig, hogy eleinte rossz volt, aztán egyre könnyebb, a fordítottját még tanulnunk kell mindnyájunknak.

Szent László kútja a község központjában. Az idei év a tiszta vízről szól Földeákon. A szerző felvétele
Szent László kútja a község központjában. Az idei év a tiszta vízről szól Földeákon.
A szerző felvétele
A földeákiak őszintén remélik, attól, hogy a közbeszerzésre öt cég jelentkezett, rendben lebonyolódik minden, nem fogják megtámadni az eredményt. Ha ez így lesz, idén augusztusban, szeptemberben elkezdődhet a tényleges munka, amely várhatóan úgy zajlik, hogy a település közlekedése nem bénul meg, ennek érdekében bizonyos utcákat nem lehet egyszerre csatornázni.

Az idei év a tiszta vízről szól, hiszen az ivóvízminőség-javító program is érinti a települést. Földeákon épül tisztító a kúthoz, innen kapja Óföldeák is a tisztított vizet. Lesz mód a meglévő hálózat felújítására is a beruházás 20 százaléka erejéig. Vass Imre szerint erre több is kellene, mert bár a 90-es években kicserélték jó darabon a hatvanas években épült gerincvezetéket, ma is sok helyen van csőtörés.

Szintén idei terv, hogy a sokévi pereskedés után az önkormányzat fennhatósága alá került a Szent László tér 4. szám alatti épület, amelyet eredeti állapotában szeretne helyreállítani a település. Itt helyeznék el Rácz Sándor tanító hagyatékát, és a Kavar a nagyi nevű népszerű főzőszakkör tagjainak számára kemencét is építenek. Az 550 milliós önkormányzati költségvetésben 45 millió jut felhalmozási kiadásokra, úgyhogy ha kiírnak valami jó pályázatot, az önkormányzat rá tud mozdulni. Csak azt fájlalják, hogy az iskola teljes felújítását és a tornacsarnok megépítését végül nem sikerült véghezvinni. – Az előírások miatt annyira megdrágult volna a beruházás, hogy önerőből nagyon sokat kellett volna hozzátenni a megnyert 200 millió forinthoz, hitelt, kötvényt pedig nem akartunk. Most már látszik, bölcsen döntöttünk, hogy visszaadtuk a megnyert támogatást – von mérleget a polgármester.

Olvasóink írták

  • 2. csmano 2012. március 23. 20:02
    „Kár, hogy így gondolkozol, 30 éve még ittak az emberek az ásott kotakból,most próbáld meg ezt megtenni, sok sikert hozzá:), bár azt hiszem utánna már nem tudnál ilyeneket írkálni.
    A környezetet az unokáinknak védjük!”
  • 1. szentmiki 2012. március 22. 11:00
    „Ezek a csatornázások csak az emberek kizsigerezésére jók. Környezetvédelmi szempontból pedig fejlövés. Persze van akinek ez jó.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makovecz rajzai a makói múzeumban

Makovecz Imre eredeti tervrajzait, vázlatait mutatják be a makói József Attila Múzeum új időszaki kiállításán, amelyet volt tanítványa, Csernus Lőrinc építész nyit meg ma 15 órakor. Tovább olvasom