Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

130 sírt tártak fel Makón

Makó - Többek között bronzlemezzel díszített és aranyszállal átszőtt gyöngyös párta is előkerült azokból a sírokból, amelyeket az elmúlt 3 hétben tártak fel a régészek a makói Ibolya utcában. Elsősorban helytörténeti jelentősége van a műveletnek: az itteni temetőnek eddig sehol sem volt nyoma.
Egyelőre továbbra sem lehet tudni, melyik korhoz köthető a temető, amelyet az Ibolya utcában tártak fel régészek. Megírtuk: az első emberi maradványok akkor kerültek elő, amikor munkagépek kezdtek dolgozni az utcában a szennyvízberuházás miatt. A környék lakói korábban is találtak ilyesmit, például házépítéskor, ám évtizedekkel ezelőtt ennek senki nem szentelt különösebb figyelmet – most viszont szerte a városból csodájára jártak a feltárásnak az emberek.

Tóth Gábortól, a régészeti munka vezetőjétől megtudtuk: az 5-6 fős létszámú, régészekből és régésztechnikusokból álló csapat 3 hétig dolgozott az utcában. 130 sírt találtak – köztük sok gyermeksírt. A lánysírokból bronzlemezzel díszített, egy esetben aranyszállal átszőtt gyöngyös pártákat találtak, előkerültek ezüst és bronz ruhakapcsok és egy ezüst övkészlet is. A felnőttek közül néhányat hason fekve temettek el – feltételezhető, hogy az illető megítélése nem volt pozitív.
Az előbukkant leletek elsősorban helytörténeti jelentőséggel bírnak, az itteni temetőnek ugyanis eddig sehol sem volt nyoma. Ami biztos: valamikor a vegyesházi királyok, azaz a 14-15. század és a 17. század között keletkezhetett. Találtak ugyan Árpád-kori kerámiákat, de ezek jóval a temető létesítése előtt, attól függetlenül kerültek a földbe. A megtalált csontokat most tisztítják, hamarosan antropológiai vizsgálatnak vetik alá, a tárgyakat pedig restaurálják. Elvben nincs akadálya, hogy ezekből a makói múzeum is kapjon, de az intézmény ilyen kéréssel nem állt elő.

Nem ásnak tovább

A városrészben a közeljövőben további ásatás nem várható. Az a próbaásás során kiderült, hogy az Ibolya utcát keresztező Orgona utca mélye nem rejt sírokat, a többi közeli utcában pedig vagy megoldották már a szennyvízcsatornázást, vagy csak később várható a munkálatok kezdete.

Olvasóink írták

  • 1. polarbear 2012. szeptember 04. 20:50
    „Nem tudom miért,de nem verte ki a biztosítékot Makó "szakmabeli" közönsége előtt,pedig ez szerintem nagy jelentőségű dolog( még ha hajosinas nem is ért velem 1-et), hiszen tudtommal nem volt a közelmúltban ilyen jellegű feltárás Makón.Csak annyit tudunk a múltról,amennyit a Borovszky-féle leírás és a Makó-monográfia elénk tár. Ez pedig egy tárgyi bizonyíték, de mindenki ...fütyül rá.Eddig ismeretlen temetőről (és településről)van szó,vagy legalábbis az iratokban említett falvak egyike lehet.Tudom hogy nincs pénz (semmire sem), de valahogy érdemes lenne folytatni a kutatást.Nem is gondolnánk, mi kerülhetne napvilágra!Ez csak egy köznépi temető egyik sarka volt,annyi,amennyit a csatornaárok megengedett.(így 130 sír!) Mi lehet még itt a földben?!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök járják az iskolák környékét

A tanévkezdésre a rendőrség is fokozottan készült. A Makói Rendőrkapitányság mukatársai bejárták a várost. Tovább olvasom