Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

13 hónapja élnek áram nélkül

Királyhegyes - Több mint egy éve él vezetékes áram nélkül a királyhegyesi Romanov Katalin és három gyermeke. Az asszony olyan kártyás villanyórát szeretne, amilyet a máltai szeretetszolgálat szereltet fel több településen. A jótékonysági szervezet törvénymódosítást kezdeményez, a változás megkönnyítené a készülék elterjedését.
Azért követelt 1,2 millió forintot az EDF-Démász a királyhegyesi Romanov Katalintól, mert a gyanú szerint az asszony házában megpiszkálták a villanyórát. Katalin azzal védekezett, hogy ő nem is merne hozzányúlni az órához. A villanyt a barátja kötötte be, és miután szakított a férfival, jöttek a szolgáltató ellenőrei, hogy állampolgári bejelentés érkezett. A tartozást nem tudta kifizetni, ezért lekapcsolták a hálózatról.

A történet érdekessége, hogy tudott volna fizetni, ha volt férje, a gyerekek apja kifizeti az elmaradt tartásdíjat, ami közel 2 millió forint volt. Történetét 2010 májusában írta meg az újság – ezt követően a szolgáltató visszakapcsolta az áramot, de miután őszre sem tudta rendezni az asszony a tartozást, megint levágták őket a hálózatról. Abban az évben 10 ezer dél-alföldi fogyasztó járt így, a szolgáltató kintlévősége meghaladta a 12 milliárd forintot.

Romanov Katalinéknál közel 2 éve szerelték le a villanyórát. Most szeretnének kártyásat igényelni. Archív fotó: Veréb Simon
Romanov Katalinéknál közel 2 éve szerelték le a villanyórát. Most szeretnének kártyásat igényelni.
Archív fotó: Veréb Simon

– Több mint egy éve aggregátorral, gyertyával, mécsessel élünk. Közben, mert a baj nem jár egyedül, a kislányom is súlyosan megbetegedett – mondja az asszony. Alkalmi munkákból, napszámból élnek, amikor van lehetőség. 50 ezer forint családi pótlékot, 22 ezer forint szociális járulékot kapnak havonta, és végre 34 ezer forint gyerektartást. Ebből elég szűken lehet élni. Most megpróbálnak kártyás villanyórát igényelni.

Ennek beszerelését országszerte támogatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Romhányi Tamás kommunikációs vezető azt mondja, több településen is indítottak ilyen programot, legutóbb Monoron az ottani cigánytelepen látták el az összes háztartást kártyás villanyórával. – Mi azért támogatjuk ezt az eszközt, mert takarékosságra nevel, és megakadályozza, hogy díjhátralék halmozódjon föl. Az a tapasztalat, hogy amikor elfogy a kártyáról a pénz, és nincs áram, néhány napon belül mindig rak a számlára valamennyi pénzt a tulajdonos, hogy tovább működhessen a háztartás. Arra is van lehetőség, hogy ha valaki korábban hátralékot halmozott föl, a kártyára befizetett 3000 forintjából mondjuk 1500 forint árú áramot elhasználhat, a másik 1500 forint a tartozásának kiegyenlítésére mondta – a szóvivő.

Arra nem tudott kapásból válaszolni, hogy programon kívül, egy különálló háztartásba be lehet-e szerelni ezt az órát az ő támogatásukkal – de az biztos, hogy később erre lesz lehetőség. A szolgálat törvénymódosításon dolgozik a kereszténydemokratákkal, a jogszabály ezeknek az óráknak az elterjedését segíti elő.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. gyula_ba69 2012. február 04. 20:32
  „ahogy nézegetem a hozzászólásokat, és nézem a két évvel ezelőtti képet azt veszem észre, hogy csak ennyire telt egy újabb képre már nem. Én sok mindennek utána érdeklődtem és a volt barátja nem így nyilatkozott a telefonba. Ezért jó lenne ha egyszer már ő is hozzászólna a dolgokhoz. Hisz név nélkül de ő róla is szól ez a cikk.”
 • 42. Beleznai71 2012. február 03. 19:45
  „1 . A 2000 000 Ft tartásdíj helyből nem igaz. Aki a 3 gyereknek a nevét adta , 1 dologban hibázott,nem volt semmiről hivatalos igazolása.
  2.1991-ben kapcsolatba kerültél nagylány a családdal,gyorsan a világra szaladt 3 gyerek,de MAGYAR Állampolgár neve kellett , hogy itt boldogulj,menet közben egy-két fantom partner,és miután a név viselője padlót fogott,majd a következő páciens is ,sőt az azt követő páciens is,folyamatosan húztad mindet.
  3. Aki a gyerekeknek a nevet adta , igenis fizetett neked,csak nem volt kellőképpen kiképzett a te kaliberedhez,ezt azok tudnák leginkább elmesélni , akiknél ő akkoriban rokkantny. mellett dolgozott.
  Folyamatosan erre az állítólagos gyerektartásra hivatkozol de a gyerektartásnak ehhez semmi köze.

  Ahogy az általad elindított előző szikrázó cikkhez írta , egy általam nagyon tisztelt ember : Remélem elnyered méltó büntetésedet az elmúlt 20-év mocska után,mert TE megérdemled mint a Loreált.

  " ....S ha utad egyszer a végéhez ér , ne felejtsd el , hogy honnan jöttél...."

  Ja még annyit , te mennyi gyerektartásdíjat fizettél a Romániában felejtett kisfiadért az elmúlt 20-évben ?????”
 • 41. Lujza1 2012. február 01. 05:33
  „Kedves Hajosinas,Barkasz!
  Teljesen egyetértek a véleményetekkel.De azok aki mellé álltak nem ismerik a hölgyet.Addig míg a segélyt a kocsmába hordja addig nincs miről beszélni.Sajnos vannak helyzetek mikor emberek önhibájukon kívül esnek ehhez hasonló hibába de ők nem teregetik ki a nagy nyilvánosság elé ebből is pénzt szakított hogy felvállalta az arcát és nevét.De avval nem számolt hogy sokan ismerik és jól.de most már evvel kell élnie de szerintem nincs tisztába mindenek meg van a maga súlya.Arról nem is beszélve hogy van egy fia és másokat tud kritizálni de a saját háza környékén meg nem tud szét nézni.Szóval mindenki nézzen magánba aki mellé áll,és tegye fel a kérdést magában hogy ismerem én ezt a hölgyet?”
 • 40. csormester 2012. január 31. 09:49
  „Tisztelt hajosinas!
  Önnel teljes mértékben egyetértek.Miért nem próbál meg ő is tenni valamit.Ezt a legkönnyebb ,hogy mindig más
  segítsen.Úgy látom semmi szándékot nem mutat arra, hogy rendezze az adósságát.Kereshetne egy állást elsőnek.
  Ez nehéz de nem lehetetlen ,csak az a baj hogy ott minden nap korán kell kelni és dolgozni kell.Kényelmesebb inkább az emberek jóindulatára hagyatkozni.Ugye könnyebb 106 000 forintért otthon ülni ,mint nettó 80000 -ért fizikai
  munkát végezni.Valaki majd csak segít megint.én csak azt nem értem aki,ilyen nehezen él miből telik neki ,italra ,mulatozásra ,meg érintőképernyős telefonra nem az áram az első!”
 • 39. profil13 2012. január 30. 17:47
  „33. hajosinas 2012.01.30. 00:08
  de te nem vezsed figyelembe a történteket igaz? mert most egy beteg lanyról van szó! de te nem tudod mert te nem így élsz! na m1 ien a 21 század!”
 • 38. hajosinas 2012. január 30. 10:42
  „Kedves 36.Kisg .
  Talán komplexen kellene véleményt formálni az általam leírtakról azok után ha elolvasta és értelmezte az abban foglaltakat.
  A feszültséget ebben a társadalomban nem én hanem azok okozzák, kik monopol helyzetük kapcsán a villanyáram a gáz és még sorolhatnám minek az árát olyan szintre vitték ahol azjelenleg van.Továbbá azok, kik a munkaerő bérét mindenhol a minimál bér szintjén tartják,mert ez hozza a jobb profitot,meg ha valakinek nem tetszik ez azállapot az mehet mert tizen lesnek a helyére mint munkanélküliek.Meg azok, kik méretlen villanyárammal fűtik a fürdőmedencéjüket és a kocsibejárójuk aszfalt burkolatát,hogy a ráhullott hó elolvadjon.Ha erre valaki rájön akkor ügyvédek hada áll a hátuk mögött kik megvédik az ő emberi jogait.Ja és nem uitolsó sorban, kik átkötik a villanyórát, hogy méretlenül fogyaszthassák az energiát és ha erre rájönnek, akkor fűhöz fához fordulnak segítségért, hivatkozva a társadalmi meg ki tudja milyen helyzetükre.Nos ezek is mind a tények fogalomkörébe tartozó dolgok, melyek nagyon makacsak.Maradok tisztelettel ön iránt is és minden kedves olvasó iránt.”
 • 37. Kisg 2012. január 30. 10:28
  „Olvastam egy véleményt, valamikor valahol nemrégen...
  "A szegényeket és elesetteket odavetették koncnak a középosztály elé, hogy eltereljék a figyelmet arról, ami legfölül működik"
  Telitalálat. A nagy baj, hogy működik :-((”
 • 36. Kisg 2012. január 30. 09:27
  „Hajósinas, azért, hogy valaki szegény, muszáj ápolatlannak lennie??? Elárulom neked, egy doboz hajfesték 6-700 Ft, és az ember befesti magának, ma már ehhez nem kell fodrász. Másfél havonta egyszer. Ha ápolatlan valaki, azzal igazolja, hogy szegény? Ezért nem lehet nyáron a villamoson meg buszon megmaradni, mert az emberek egyre nagyobb többsége tojik a higiéniára, nem mosdik, nem mos. )Mindenki izzad, de a friss izzadság szaga egészen más, mint amikor már valaki ötödjére izzad bele ugyanabba a ruhába, ezért mertem megjegyezni). Tudod, bunkóság valakit a kinézete alapján kategorizálni. Pl. egy súlyosan beteg ember is lehet "egészséges" ránézésre, vagy egy amúgy ápolt ember nagyon szegény. A hozzád hasonlók keltik direkt a feszültséget és előítéleteket a társadalmi rétegek között. A ti fajtátok miatt "szégyelli" a súlyosan, halmozottan belszervi, idegrendszeri, érzékszervi fogyatékos, hogy az összes végtagja megvan... :-(((”
 • 35. hajosinas 2012. január 30. 09:24
  „Kedves 34.lapszemle kommentelő.
  Önnek amit leírt, abban teljes mértékben igaza van,lehet.Annál is inkább, mert a DM a kommentelésre mindenki számára lehetőséget biztosít, és ebben az országban szólásszabadság van.De azért egy dolgot nem szabad elfelejteni, illetve annak mellé beszélni.Ez pedig nem más, mint a tények.A tények azok makacs dolgok, azokat megmásítani meglehet próbálni, de azok akkor is tények maradnak.”
 • 34. lapszemle 2012. január 30. 05:45
  „Véleményt nyilvánítani lehet, tanácsot adni szabad, de egy dolgot nem szabad szem elől téveszteni, hogy ahány ember, család annyi élethelyzet sajnos ebben nincs közös nevező.”
 • 33. hajosinas 2012. január 30. 00:08
  „Na kezdjük csak az elején:
  "Katalin azzal védekezett, hogy ő nem is merne hozzányúlni az órához. A villanyt a barátja kötötte be, és miután szakított a férfival, jöttek a szolgáltató ellenőrei, hogy állampolgári bejelentés érkezett. A tartozást nem tudta kifizetni, ezért lekapcsolták a hálózatról. "
  Tehát tudott az átkötésről a hölgy.Akkor miért is nem akadályozta, vagy szüntette meg azt ? Tehát társtettes, volt a dologban, az az szándékosan cselekedtek.
  "A történet érdekessége, hogy tudott volna fizetni, ha volt férje, a gyerekek apja kifizeti az elmaradt tartásdíjat, ami közel 2 millió forint volt."
  Vajon a volt férjnek volt jövedelme,munkahelye ? Miért nem fizették ki ők a tartozást az új barátjával, ha már megteremtették azt?
  Úgy látom a kép alapján, hogy igaza lehet a "32. barkasz" kommentelőnek, hisz a hölgy nem annyira néz ki rosszul mintha nyomorogna.Hisz a kép szerint talán a fotózás előtt kelt fel a fodrász székéből aki festette a haját.Gondolom vidéki viszonylatban is a művelet 3-5 ezer lehetett.
  106000 Ft kap kézhez amiért nem dolgozik meg, csak úgy kapja. Most megint kéri a segítséget, hogy kártyás mérőórát kapjon.Na és akkor ki lessz fiztve az adóssága ? Persze, majd a szolgáltató kitalál valamit amit beépít mindenki számlájába.Pl megemeli a készenléti dijat.Aki eddig is fizetett az majd továbbra is fizet ugye ?
  Szóval azért nem ártana ezeken a konkrétumokon elgondolkodni.Van olyan ismerősöm ,aki két kiskorút tart el tartásdíj nélkül a családi pótlékból, meg a hatórás közmuka béréből ami nettó 38 ezer.Igaz ő nem festeti a haját, meg nem autóval közlekedik, krumplis tarhonyát eszik meg hogy változatos legyen az étkezés legközelebb tarhonyás krumplit, de ki van fizetve minden számlája és a legszükségesebbeket a gyerekek is megkapják.Ja és nem köti át a villanyórát sem.
  Kérdem én: mit tett a hölgy önmaga annak érdekében a mai napig, hogy változtasson ezen az áldatlan állapoton ?
  Vásárolt egy aggregátort meg közel ötszázforintos benzint literenként, hogy a gyerekei villany mellett játszhassanak ? Hát ez aztán az átgondolt gondoskodás.Talán inkább a a felsoroltak árából elkezdhette volna kiegyenlíteni a tartozását, ha már felelőtlenül felhalmozta azt .Mert akkor esetleg a szolgáltató látva a megbánást és a szndékot, még talán humánusabban is járt volna el.Szóval a hölgy mindezek után még mindig az ingyen segítséget kéri,meg a méltányos megértést várja el mindenkitől.Nem fura diolog ez ? Mintha nem is akarná rendezni a tartozásást. De legalább is a tevékenységéből erre lehet következtetni.Elgondolkodtató.”
 • 32. barkasz 2012. január 29. 22:06
  „Azért ne hatodjunk meg,mert aki ismeri őket az másként beszél.Az hogy nincs áram arrol ő tehet egyedül,milliok mentek át a kezén,khegyes leggazdagabbja lehetne.Ha tehetik,4 mennek napszámba!A lánya pedig szerintem nem olyan beteg,mert ha disco van a faluba,általában ö megy haza utoljára.”
 • 31. vári 2012. január 29. 21:50
  „Lucia

  Szerinted mennyi esélye van az állandó munkahelyre egy beteg gyerekkel, akit nyilván ő gondoz?
  Egyébként nem segélyt kért, hanem kártyás villanyórát. Azaz nem akar ügyeskedni, lopni.”
 • 30. Zsoltee0716 2012. január 29. 21:41
  „4. cucusz 2012.01.28. 13:37

  EDF Démász. Ami hosszabban leírva Électricité De France.
  GDF suez Gaz de france. Az ország fele ez a két szolgáltatóé.
  Szeged vízmű- Veolia group. Veolia groupot, ami igen sok mindent foglal magában(tömegközlekedés, viz,energiastb) Alapítva 1853 Franciaország.

  Másik az E-on-az meg áram- és gáz talán.

  Mondhatom azt, hogy azalapító tagok emésztik fel az új tagokat.

  De úgyan így a Coop, sem magyar.

  Úgye,milyen jó is ez az unió??

  Pölö Kivisz 1500milliárd ft-ot ez országos területre értem és mondjuk, 1000milliárdot vissza ad-de abból is valamennyi vissza megy nyugat Európába( közel keletre is-zsidókhoz).”
 • 29. info 2012. január 29. 18:23
  „Nem segélyt kért!!!!!!!ha jól értelmeztem hanem egy kártyás villanyórát! Szerintetek ez bűn? Lehet, hogy köztetek is van olyan aki teli van tartozással, csak arról nem tud senki!
  A következőt el kell olvasni és ott reklamálni! T.´jóindulatú hozzászólók!
  nna erről ennyit! http://nol.hu/velemeny/matolcsy_lattan_egekbe_szokik_a_libido”
 • 28. info 2012. január 29. 18:16
  „26. kiokushyn 2012.01.29. 13:22 -hanem a sírásó”
 • 27. kun66 2012. január 29. 15:03
  „Kedves Lúcia!

  Látom neked nagyon biztos munkahelyed van és te vagy a maga a teremtő mert biztosan tudod hogy míg élsz nem lesz beteg a gyereked sőt semmi bajod sem lesz és vagy 70 évig fogsz dolgozni egy biztos munkahelyen ahol semmi gáz nem lesz a fizetéssel mert a te munkaadód nem esik bele abba a pácba amit úgy hívnak körbetartozás mert neked egyből fizet ha van ha nincs ,én nem kívánom senkinek hogy az élet tanítsa meg tolerálni a másaikkal szemben de neked ezt kívánom tanuld meg milyen az mikor az embernek hirtelen megszűnik a munkája mert a mai világban ez mindennapos és sajnos nem úgy van ám hogy hirtelen már a másik nap van egy másik munkahely!!”
 • 26. kiokushyn 2012. január 29. 13:22
  „Lúcia!
  Téged se a jóindulat fog a sírba vinni!”
 • 25. hecces 2012. január 29. 13:08
  „Szegeden próbáltam én is kártyás rendszert,de nem mindenkinek lehet!Hiába fizetném ki a készüléket,akkor sem!”
 • 24. StencilAtya 2012. január 29. 11:40
  „Matolcsy György, FIDESZ-KDNP: "...havi 47ezer nettóból tisztességesen meg lehet élni!"”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nap képe: kavicsok

Makón, a Csanád vezér téren kapta lencsevégre a Nap képét olvasónk, Farkas Máté. Tovább olvasom