Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

14 milliárd forintért csatornázhat Makó térsége

Makó - Indulhat a szennyvízcsatornázás Makón és környékén – így döntött a kormány. A 14 milliárdos beruházáshoz már csak Brüsszel jóváhagyására van szükség – jelentette be tegnap Buzás Péter polgármester.
Hosszú várakozás, sok bizonytalanság után most már biztos: elkezdődhet Makó és öt környező település szennyvízcsatornázása – jelentette be tegnap hivatalosan is Buzás Péter makói polgármester, aki a többéves késlekedés okaira is rámutatott. Az Unió 7 éves gazdálkodási terveinek sorában ugyanis csak most nyílt lehetőség az 50 ezres lélekszámú települések, kistérségek hasonló projektjeinek támogatására.

– A társulás hat településének szennyvízcsatornázása nettó 13 milliárd 960 millió forintba kerül, ebből a makói tervek megvalósításához szükséges összeg mintegy 8,5 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy a város történetének eddigi legnagyobb fejlesztésére kerül sor, a tényleges munkálatok reményeink szerint 2009 tavaszától kezdődhetnek. A brüsszeli döntési folyamat és a közbeszerzési eljárás elhúzódása esetén azonban a legrosszabb esetben is jövő ősszel már megkezdődhet a kivitelezés, ami 2012-ig tart, és 100 százalékos csatornázottságot biztosít Makónak és az érintett településeknek egyaránt – fogalmazott a polgármester.

Buzás Péter Vertántelepen jelentette be: a kormány támogatja Makó szennyvízcsatornázását. Fotó: Tésik Attila
Buzás Péter Vertántelepen jelentette be: a kormány támogatja Makó szennyvízcsatornázását. Fotó: Tésik Attila

Az adatokból kiderül: a fejlesztés Makó mellett Apátfalva, Földeák,
Kiszombor, Magyarcsanád és Maroslele 41 ezer lakosát érinti, ami több mint 14 ezer 200 bekötést jelent. Mindehhez 143,4 kilométernyi gerincvezetéket és 82,4 kilométernyi, úgynevezett nyomott alapcsatornát kell megépíteni. A teljes átadást követően a közvetlen hasznosulás – a háztartási folyékony hulladék elszállítása – mellett számítani lehet arra is, hogy a térségben kimutathatóan csökkenni fog a talaj, a talajvíz és a Maros vízgyűjtőjének szennyezettsége is.

1,75 milliárd önerő

18 százalékos, azaz 1,75 milliárd forintos saját forrás mellett támogatja a kohéziós alap a Makói és térségi fejlesztést – a szükséges összeget lakossági élőtakarékosság, illetve a társulás tagjainak banki hitelfelvétele révén teremtik elő.

 
– A kivitelezés minden bizonnyal számos kellemetlenséget okoz majd, hiszen a több mint száz kilométernyi csatornát zömmel az utak, utcák közepén kell a földbe ásni – mondta Buzás tegnap a makói Vertántelepen, ahol éppen a hetekben fejeződött be a csapadékvíz-elvezető csatornázás. Hozzátette: a város mintegy 25 százaléka már csatornázott.
A kivitelezés négy ütemének mindegyikében egy makói szakaszt és ezzel párhuzamosan egy kistelepülést egyszerre fognak csatornázni, elsőként a Makóhoz közel eső községekben épül meg az elvezető rendszer, ami az utolsó etapban Magyarcsanádon valósulhat meg.

Kettőből egy Makó

Az Új Magyarország fejlesztési terv Környezetvédelem és energia operatív programja összesen mintegy 100 milliárd forint értékben hat projektet támogatott. Ezek közül szennyvízcsatornázás témájában 2 fejlesztést: Makó mellett csak Békéscsaba pályázatát tartották támogathatónak.

Olvasóink írták

 • 17. magyarok 2008. augusztus 29. 14:45
  „Már az is baj ha csatornáznak???
  Tudnak olyat csinálni ami nem baj vagy amibe nem tudtok belekötni??? Amit műveltek az olyan Orbános! :)”
 • 16. greencat 2008. augusztus 21. 21:42
  „Fejah! az igaz, hogy a Tisza Voláné a buszpályaudvar, de a nagy okosok kitalálták, hogy az a terv amit Ők készítettek elő az átalakításhoz nem illik a Makovecz féle fürdőhöz!! Na, ezért is csúszik a buszpályaudvar felújítása!”
 • 15. 4 2008. augusztus 21. 09:28
  „Fejah:Ha nincs pénz nem lehet belekezdeni semmibe ezzel én is tisztában vagyok, de akkor mire is szedik a pénzeket azon házak tulajdonosaitól akik olyan helyen laknak ahol nincs csatorna rendszer? Aki ilyen helyen vásárol ingatlant annak miért is kell kifizetni az ingatlanra hárított csatornázási összeget egyserre? Lehet rosszul tudomde még nem hallottam olyat hogy aki ilyen helyen eladta az ingatlanát az visszakapta volna a csatornára befizetett összeget.Ugyhogy van itt pénz csak megkellene gondolni, hogy mire költsék.”
 • 14. Fejah 2008. augusztus 18. 23:03
  „4: Figyelj mikor kezdődik, mikor kezdődik...fürdő ha nyer a pályázat jövő nyáron, bicikliút hamarabb. Buszpályaudvarnak köze nincs az önkormányzathoz, Tisza Voláné, az meg szarik rá, anno azt nyilatkozták "2008 áprilisában elkezdjük a munkálaokat, de ha szeptemberig nem tudnánk végezni bele se kezdünk" no comment. Mórahalomnak, meg mindennek apró településnek fölújítják, pénzüket berakják a szegedi buszportba, de Makót le se tojják. Ez meg jó hír, örülhetünk neki, bár engem spec nem érint. Nem lehet mindent kapásból elkezdeni, vagy te tudnál kapásból milliárdokat szerezni, munkást ,engedélyt, stb? :-)”
 • 13. Boston 2008. augusztus 18. 10:36
  „Véleményem szerint az önmagában jó hír, ha Makón újabb területeket csatornáznak. Ez növeli a városunk komfortját, értékét és vagyonteremtő beruházás. A baj általában ott kezdődik, hogy ki és mennyiért végzi el a munkát... Én vállalkozóként abban reménykedem (még optimista vagyok), hogy ezt a beruházást végre sikerül botrányoktól mentesen, gazdaságosan, határidőre és minnél több helyi vállalkozó bevonásával lezárni. A remény - tudom - nem közgazdasági fogalom, de talán már ráfér Makó-ra egy sikertörténet is!!!
  Vállalkozó társaimmal türelmetlenül várjuk a Polgármester Úr erőfeszítéseit a helyi vállalkozások "helyzetbe hozására" hiszen ez neki is érdeke, vagy nem?!”
 • 12. I.N.D. 2008. augusztus 17. 20:33
  „Azok a vállalkozók rúgnak csak labdába,akik tejelnek a megbízásért.”
 • 11. greencat 2008. augusztus 16. 23:23
  „És kik azok a sok vállalkozók!??”
 • 10. Makói 2008. augusztus 16. 21:26
  „Örömteli hír!

  Remélem azonban, hogy sok makói vállalkozó kap megbízást.
  Várom ezeket a híreket!”
 • 9. I.N.D. 2008. augusztus 16. 20:23
  „Végre,ha kész lesz,fizethetünk az önkormányzat által megálmodott összeget azért havonta,hogy a saját WC-nkbe szarunk,mosunk,mosogatunk!”
 • 8. suckai 2008. augusztus 16. 17:48
  „Én nem vagyok makói, de ahogy ismerőseimtől tudom már MINIMUM 2-3 éve el kellett volna kezdeni a csatornázást, legalábbis Buzás ígéretei alapján.”
 • 7. 4 2008. augusztus 16. 14:29
  „Nem tudom miért vagyok rosszindulatú, azért mert egyszer szeretném látni azokat a fejlesztéseket épülni amiket a képviselők megsavaztak, / vagy eldöntötték, hogy meg kell építeni /Ehelyet csak azt látom, hogy a megvalósítás sehol nem tart, viszont a makói képviselők újabbnál- újabb autókkal kocsikáznak Makón.Ha ezért rosszindulatú vagyok akkor legyen.De akkor ne hangoztassák, hogy ezt építünk meg azt építünk.”
 • 6. BOLOND LAJOS 2008. augusztus 16. 11:15
  „Ha az ucára hugyozok megbüntetnek, ha oda szarok be is visznek!”
 • 5. SZippantós Pityesz 2008. augusztus 16. 11:08
  „greencat
  A kérdésedre egyszerű a válasz:
  Akkor az van, hogy még egy ideig az emésztőbe szarunk-hugyozunk.”
 • 4. magyarok 2008. augusztus 16. 11:05
  „Ennyi rosszindulatú embert egy helyen :)”
 • 3. greencat 2008. augusztus 16. 10:21
  „És ha Brüsszel nemet mond akkor mi van?? Mert ez is benne van a pakliban!!”
 • 2. exe 2008. augusztus 16. 09:30
  „Először megforgatják a pénzt és utána.”
 • 1. 4 2008. augusztus 16. 07:06
  „Nem kellene már elkezdeni valamit építeni is, itt mindenről csak beszélnek, / fürdő fejlesztés, buszpályaudvar felújítás, csatornahálózat kiépítése, kerékpár utak építése, stb. / DE MIKOR KEZDŐDIK EL ÉRDEMBEN A MUNKA? Ne csak beszéljenek róla hanem végre valahára kezdjék már el valamejik beruházást.!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bicikliút Deszktől Klárafalváig

Deszk, Klárafalva - Megkezdődött a Deszk és Klárafalva közötti kerékpárút építése. A deszkiek… Tovább olvasom