Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

150 ezer makói kupak Varga Ádámnak

Makó - Több mint százötvenezer műanyag kupakot adtak át a Makói Oktatási Központ Galamb József tagintézményének diákjai tegnap az őssejtbeültetésre váró szegedi Varga Ádámnak. A kupakok egy részéből előbb a sportpályán kirakták az iskola címerét.
– Egy-egy zsáknyi, szatyornyi, doboznyi műanyag kupakot szoktunk kapni, ilyen sokat nem – mondta kedd délelőtt meghatódva az őssejtbeültetésre váró, izomsorvadásban szenvedő szegedi kisfiú, Varga Ádám édesanyja, Márkus Tímea Makón, a Galamb József középiskolában. Emlékezetes: a lapunk által meghirdetett, Corával közös akcióban olvasóink több mint kétmillió forintot gyűjtöttek össze egy- és kétforintosokból Varga Ádámnak.

A Varga családnak (balra) segítettek a makói diákok, akik iskolájuk címerét is kirakták a kupakokból. Fotó: Naszradi András
A Varga családnak (balra) segítettek a makói diákok, akik iskolájuk címerét is kirakták a kupakokból. Fotó: Naszradi András

Az édesapa, Varga István gyors fejszámolást végzett a kupakok felett: pontosan 150 ezer 357 darabot kaptak a makói középiskola tanulóitól, ami nagyjából 400 kilogrammot jelent, kilójáért pedig negyven forintot vehetnek majd át, ha leadták. De az összegnél is fontosabb, hogy sok fiatal fogott össze, és érezte szívügyének Ádám megsegítését, aki ráadásul a jó ideje zajló gyűjtőakció révén kitörhetett abból az elszigeteltségből, ami egy sérült gyermeknek általában osztályrészül jut – tették hozzá a szülők. Természetesen Ádám is ott volt, ám nem lehetett szóra bírni, mert lefoglalta az a tűzoltóautó, amibe beleülhetett. Az átadásra ugyanis az iskola ünnepnapján egész napos, színes programsorozat keretében került sor. A kupakok egy részéből, 70 ezer darabból előzőleg az iskola címerét is kirakták a sportpályán.


Az ötletgazda, Németh Domonkos történelem–földrajz szakos tanár elmondta: a hasonló gyűjtéseknek már van hagyománya az iskolában – tavaly például 810 kiló használt elemet hoztak be a gyerekek. Azt, hogy idén Ádám javára gyűjtenek majd, már tavaly nyáron kitalálták. Azt viszont, hogy a kupakokból kirakják az iskola címerét, csak mostanában ötlötték ki, miután a felhívás minden várakozást felülmúló visszhangra talált, és kilenc osztály nebulói olyan sokat hoztak be, hogy még ezt is sikerült megcsinálni. A tízszer hat méteres alkotást egyébként hétfőn, késő délután kezdték el kirakni oly módon, hogy előbb a sportpálya aszfaltjára vetítették a címert, majd ezt krétával körberajzolták – ez volt a minta, aminek alapján tizenöt diák késő éjszakába nyúlóan dolgozott. A címert még tegnap délelőtt is megcsodálhatta mindenki, aki a Galamb-nap programjára kíváncsi volt; a gyűjtésben legaktívabb diákok jutalomkirándulást kapnak az iskolától.

Olvasóink írták

 • 12. asszem 2008. május 03. 22:30
  „Megkérdeztem: folyamatosan veszik át.
  Szóval vigyed nyugodtan. :)”
 • 11. r3n188 2008. május 03. 21:18
  „köszi:) én sikeresen elfelejtettem megkérdezni,de gyűjtök,ha minden kötél szakad,viszem szegedre :)”
 • 10. asszem 2008. május 01. 21:10
  „Mi vittünk be a héten egy zacskóval, akkor nem mondtak semmi konkrétumot, igaz nem is kérdeztük.
  De utánanéztem, a Metro áruházak is átveszik. Bár nekünk makóiaknak egyszerűbb a Hunyadi u. :)”
 • 9. r3n188 2008. május 01. 21:00
  „Köszi,de holnap én is megyek,ha nyitva lesz...de aranyos vagy:)”
 • 8. asszem 2008. május 01. 20:29
  „Nem tudom, de majd rákérdezek holnap, ha nyitva lesz.”
 • 7. r3n188 2008. május 01. 19:56
  „Sziasztok!Nem tudja véletlen valaki,h meddig veszik át a kupakokat a Hunyadi írószerben?Köszi előre is!”
 • 6. Mandula 2008. május 01. 09:23
  „Csodálatos, hogy ennyi ember összefogott egy beteg kisgyerekért! Varga Ádámnak mihamarabbi gyógyulást kívánok! :)”
 • 5. gratula 2008. április 30. 20:18
  „Szerintem is vicc, hogy az elkészült ábráról nincs fenn kép...

  Megnéztem az "egy diák" által feltett linket, tényleg szuper lett! Gratula mindenkinek :)”
 • 4. triatlonos 2008. április 30. 17:27
  „Nemes cél, nagyszerű ötlet, és még a kraetivitást is fejleszti. Ez a történet is azt igazolja, hogy ez a sokat kritizált fiatalság nagy dolgokra képes megfelelő irányitással!”
 • 3. egy diák 2008. április 30. 17:15
  „sajnálom hogy a kész címerről nem tettek fel képet, de feltöltöttem 1et ha véletlen megszeretné valaki nézni.

  www.radiofreetime.extra.hu/IMG_0036.JPG”
 • 2. CITROM 2008. április 30. 12:59
  „EZ NAGYON SZÉP ÉS MEGHATÓ,BIZTOSAN ÖRÜLT A CSALÁD A SEGÍTSÉGNEK.EGY KEVÉSKE KUPAKKAL A MI CSALÁDUNK IS HOZZÁJÁRULT ÉS HA TÉNYLEG LEHET AZ ÍRÓSZERBOLTBAN LEADNI ÉN MEGTESZEM ,ÉS TEGYE MÁS IS.”
 • 1. asszem 2008. április 30. 11:57
  „Aki szeretne kupakot adni, az úgy tudom megteheti a Hunyadi u.-i írószerben, ott továbbra is átveszik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Református diákok makói szerenádja

Makó - Makón elevenen él a szerenádozás hagyománya. A Juhász Gyula Református Gimnázium és… Tovább olvasom