Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

1,5 milliárd úszott el a tervek miatt

Makó - Hamarosan frissítik a makói könyvtár felújításának dokumentációját, miután a múlt év végén a város az aktuális engedélyes tervek hiánya miatt esett el 1,5 milliárd forint támogatástól.
– A közeljövőben aktualizálni fogják a makói József Attila Könyvtár felújításának terveit – derült ki abból a tájékoztatóból, amit a városháza Farkas Éva Erzsébet polgármesterre hivatkozva küldött lapunknak.

Azért érdeklődtünk, mert a legutóbbi testületi ülésen vita bontakozott ki a témában. Török Miklós képviselő (DK) megkérdezte, miközben a múlt év végén a környező települések egy része összességében jó egymilliárdos központi támogatást kapott, Makónak miért nem jutott pénz.

A polgármesteri riposzt: mert bár a városi könyvtár felújítására adtak volna 1,5 milliárdot, kiderült, hogy a beruházásnak nincsenek érvényes engedélyes tervei. Marosvári Attila képviselő, volt alpolgármester (PSzM) erre azt mondta, az engedélyes terveket minden fejlesztéshez akkor készítették el, amikor úgy tűnt, sikerül pénzt szerezni rá. A jelenlegi alpolgármester, Czirbus Gábor (Fidesz) furcsának nevezte, hogy a könyvtár terveit 2006-ban aktualizálták legutóbb, Marosvári viszont magyarázattal szolgált: utoljára akkor nézett úgy ki, hogy esetleg lesz támogatás, és hozzátette, az új vezetés a hatalomváltás óta ezt már megtehette volna.

A makói könyvtár 13 éve várja a felújítást. Balszerencsés szám? A szerző felvétele
A makói könyvtár 13 éve várja a felújítást. Balszerencsés szám? A szerző felvétele


Az 1971 óta álló szocreál stílusú épületre egyébként tényleg ráférne a megújulás, hiszen például a süllyedésnek indult mellvédjét több mint egy évtizeden át gerendákkal kellett aládúcolni – most dísztéglával burkolt oszlopok tartják. Az új épület terveit 13 éve készítette el Makovecz Imre tervezőirodája. A Kossuth-díjas építészre jellemző stílusban kétszintesre bővítenék, a tetejére a régi zsinagógát idéző kupola kerülne és nemcsak gyermekrészleg, de kiállítócsarnok és előadóterem, esetleg mozi is lenne benne. Tulajdonképpen újjáépítenék, a régi tömbnek csak az oszlopai maradnának meg.

Megkérdeztük a városházán azt is, hány hasonló terv került még elő és ezeket aktualizálják-e most, vagy csak ha lesz pályázati lehetőség. Azt a választ kaptuk, hasonló terv nem került még elő. Hozzátették: az új városvezetés fejlesztési koncepciójában szerepel több fontos beruházás, ezek megvalósításához folyamatosan keresik a pályázati lehetőségeket, és kormányzati támogatást is fognak kérni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan épül a másik bicikliút is

Már kiírták a közbeszerzési pályázatot, két hét múlva várható az anyagok elbírálása, majd kezdődhet a munka. Tovább olvasom