Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

15 millióért eladó a gencsháti kastély

Óföldeák - Újra vevőt keresnek az Óföldeák határában álló gencsháti kastélyra – ezúttal a tulajdonos Fesztivál Alapítvány végelszámolója. A meghirdetett ár 15 millió forint, az érdeklődők január 15-éig jelentkezhetnek.
A Návay család által 1860-ban emelt, mára erősen lepusztult állapotú épületről sokat írtunk az elmúlt években. Két éve például azt, hogy a műemlékvédelmi szakhatóság 7 másik Csongrád megyei épülettel együtt állandó műemléki védelem alá vonta, tavaly meg azt, hogy gazdája, a makói székhelyű Fesztivál Alapítvány talált érdeklődőt, aki megvette volna, az üzlet azonban kútba esett. Arról is beszámoltunk, hogy az alapítvány első embere, Mihály Zoltán volt honatya, vendéglős az utóbbi időben előbb a makói, majd a megyei önkormányzatnak ajánlotta fel jelképes összegért, de senkinek sem kellett. Az alapítványhoz a Gorzsai Állami Gazdaságtól került a rendszerváltás idején azzal a céllal, hogy táborozásra, sportolásra, továbbképzésre alkalmas centrumot alakítanak ki belőle. Pénz híján ebből csak annyi valósult meg, hogy a kastélyhoz tartozó, renovált gazdatiszti lakban olykor madármegfigyelők, természetjárók, cserkészek táboroztak.

Aki megveszi az épületegyüttest, komoly felújítási kötelezettséget is magára kell vállalnia. Fotó: Frank Yvette
Aki megveszi az épületegyüttest, komoly felújítási kötelezettséget is magára kell vállalnia. Fotó: Frank Yvette

A gencsháti kastélyt a napokban újra eladásra hirdették meg, de már nem az alapítvány, hanem a Coop Szeged Zrt. mint az alapítvány kényszer-végelszámolója. A hirdetmény szerint 15 millió forintért eladó a kúria, egy gazdasági épület, valamint 18 és fél ezer négyzetméternyi terület egyben – jelentkezni január 15-én délig lehet. Aki megvenné, az épületegyüttes műemléki védelme miatt egyben komoly kötelezettséget is magára vállalna, fel kellene újítania. Ennek költségét, mint annak idején megírtuk, már évekkel ezelőtt is félmilliárdosra becsülték. A felújítás késlekedése miatt az örökségvédelmi szakhatóság az akkori tulajdonos alapítványt bírsággal fenyegette. Az épület egyébként szép környezetben, jó helyen van, közel az M43-as sztrádához, lehetne belőle például kastélyszálló vagy magánidősotthon. Az ilyen jellegű hasznosításnak azonban mindeddig gátat szabott a szomszédságában működő tehenészet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl van élete első felnőtt vébéjén Evelyn

Nemrégiben tért haza a törökországi kick-box világbajnokságról városunk ígéretes sportolója, Makó… Tovább olvasom