Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

16 millióra büntették a távhőcéget

Makó - 10 hazai távhőszolgáltató cégre összesen több mint félmilliárd forint kötbért rótt ki a fogyasztóvédelmi hatóság. Az indok: nem mutatták ki egyértelműen a kiküldött számlákon, mennyi megtakarítást hoz a rezsicsökkentés. A makói távfűtő cég is érintett, de fellebbezett a határozat ellen.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének határozata szerint összesen 15 millió 980 ezer forint kötbért tartozik kifizetni a távfűtést végző Makói Kommunális Nonprofit Kft. – erősítette meg értesülésünket a kft. A cégnél augusztus 21-én tartott helyszíni szemlét a hatóság. Az ellenőrök a lakossági fogyasztóknak küldött számviteli bizonylatokat és tájékoztató leveleket vizsgálták. Szerintük a makói cég nem egyértelműen tájékoztatta az embereket, mert az áfa értékét nem tüntette fel a rezsicsökkentés hatását is bemutató júliusi számlán. A felügyelőség bizonylatonként tízezer forint kötbér megfizetésére kötelezte a távhőszolgáltatót, így jött ki a közel 16 milliós büntetés.

A makói nonprofit kft. fellebbezett a határozat ellen. Fekete Tibor ügyvezető azt nyilatkozta lapunknak, hogy a törvény és a módosításhoz fűzött indoklás nem írja le egyértelműen a tájékoztatás módját, azt sem, hogy a havi megtakarítás áfáját is fel kellene tüntetni. A cég álláspontja az, hogy minden lakossági fogyasztót, díjfizetőt megfelelően tájékoztatott a rezsicsökkentésről, arról, hogyan teljesül, amit a jogszabály előírt. A makói távhőszolgáltató a fellebbezésben arra kéri a másodfokú hatóságot, hogy az első fokon született határozatot semmisítse meg, és zárja le a fogyasztóvédelmi eljárást.

A megyei felügyelőség érdeklődésünkre – mi volt a makói ellenőrzés tapasztalata – arról tájékoztatott, hogy több szolgáltatót is ellenőriztek, és csak az eljárások lezárása után adnak információt.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján olvasható Németh Szilárd tájékoztatója. Az Országgyűlés rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője arról számolt be, hogy 10 távhőszolgáltatónál összesen 56 ezer kifogásolható számlát talált a hatóság, ez számlánként 10 ezer forintot számítva összesen 560 millió forintos kötbért jelent. Az NFH szerint a cégek vagy egyszerűen hiányosan tájékoztatták a fogyasztókat a rezsicsökkentésről, „vagy a megtakarítás összegét nem megfelelően tüntették fel, a megtakarítás aktuális és göngyölt összegét nem a jogszabálynak megfelelően szerepeltették". Az NFH – arra hivatkozva, hogy az eljárások még folynak – nem árulta el, melyek az érintett távhőszolgáltatók. A cégek fellebbezhetnek, és bírósági felülvizsgálatot is kérhetnek.

Olvasóink írták

 • 8. HAJDÚKFOKOSA 2013. szeptember 28. 18:34
  „a fogyasztó védelmi hatóságot is meglehetne büntetni, mert sok bejelentéssel alig alig foglalkozik, kötbérezni kéne amig nem foglalkozik vele normálisan”
 • 7. Hadera 2013. szeptember 24. 11:07
  „Kérdezd meg tőle. Biztosan őszintén válaszolni fog rá.”
 • 6. grafika88 2013. szeptember 23. 21:40
  „Ezért mondott le " INDIÁN " ?????”
 • 5. makovaros 2013. szeptember 23. 18:29
  „Akkor azt is írják rá a számlára hogy Csökkent a távhő mit tudom én havi 900ft al,amit a Ház adóból vissza kell tenni a városnak hogy működésképes maradjon a cég. Mert ez olyan rezsi csökkentés a távhő és kéményseprésnél amit a máshol ugyanúgy levon csak más jogcímen.”
 • 4. csafe 2013. szeptember 23. 18:05
  „Jó neked, hogy ilyen egyszerűnek látod a dolgot!”
 • 3. KamuNeni 2013. szeptember 23. 17:09
  „A rezsicsokkentes ugy van hogy ha eddig a tavho 100 forintot szamolt ki most akkro 90-et kell neki. Nem bonyolult dolog egyaltalan. A bonylultsag akkro vabn ha csalni akar a tavho meg a tobbi. Akkor mit ez a toth is magyarazkodhat hogy miert nem akarja a buntetest kifizetni. Pedig ha a 10%-ot levonta volna es 100 helyett 90-et szamlazott volna most nem kellen hazugsagokba belekavarodni.
  Egyszeru matek az egesz.”
 • 2. _csutak_ 2013. szeptember 23. 14:17
  „Miért kellene propagálniuk a kormány elbaltázott lépéseit?”
 • 1. pog 2013. szeptember 23. 08:38
  „így is országos átlag felett van a makói távhő árak ezzel a büntetéssel még magasabb lesz/ahogyan ismerem a vezíreket"biztosan kitalálnak valamit,hogy városi lakokon behozzák a büntetést/a rezsi költség....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportágválasztón mozgott Makó

A hétvégén második alkalommal rendezték meg a Nagy Sportágválasztót a Maros-parton. A strand területén harminc sportág képviseltette magát. Tovább olvasom