Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

175 éves a lelei oktatás

Maroslele - Százhetvenöt éves az iskolai oktatás Maroslelén. Szeptemberben nagy ünnepség lesz, a kiállításhoz például máris keresik a relikviákat – közben az önkormányzat az iskola felújítására is készül.
A térségben egyedülálló, de a megyében is ritkaságszámba megy: idén százhetvenöt éves az iskolai oktatás Maroslelén. A falu önkormányzata a jeles évfordulót idén szeptemberben ünnepségsorozattal köszönti – tudtuk meg a polgármestertől, Martonosi Györgytől. A tanévnyitó napjára oktatási konferenciát szerveznek, aktualizálva, bővítve újra kiadják Rozsnyai János helytörténész kötetét a lelei oktatás történetéről, és kiállítást is rendeznek. Ehhez máris várják a korabeli tárgyak, dokumentumok felajánlását, mint ahogy az ötleteket is, kiről nevezzék el a most még névtelenül működő iskolát.

A maroslelei általános iskola egyébként az általános művelődési központ részeként, a kultúrházzal, a könyvtárral és az óvodával együtt működik évi 125 milliós költségvetésből. Idén 174 diákja van, a következő tanévet várhatóan 180 diák kezdi – a faluban sok a fiatal, az óvoda létszáma is gyarapodik. Éppen ezért készül az önkormányzat arra, hogy közös beruházás keretében, 220 millió forintból bölcsődei foglalkoztatóval bővíti és felújítja az óvodát, valamint korszerűsíti az iskola egyik épületének fűtési rendszerét. Azt a pályázatot, amiből ezt 10 százalékos önerő mellett meg lehet valósítani, már beadta az önkormányzat, de terveznek egy másikat is: ennek révén a két, most még különálló iskolaépületet építenék egybe és alakítanák át teljesen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 millió a makói belvízmentesítésre

Makó - A területfejlesztési tárca 180 millió forintos támogatásával mentesülhetnek a belvíztől Makó veszélyeztetett nyugati utcái. Tovább olvasom