Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

17 babafát loptak el Újvároson

Makó - Nemrégiben 17 babafát loptak el Makón. A kis gömb szivarfákat az önkormányzat a városban született apróságoknak ültette. Az újvárosi Nagycsillag utcában előbb 11, majd 6, piros szalaggal jelölt csemetét ástak ki és vittek el földlabdástól. Egy kisfa ára 15 ezer 500 forint. A város azóta pótolta őket. Évente 3,5-4 millió forintot költenek a babafákra és gondozásukra.
Ami nincs lerögzítve, azt rögtön elviszik, a rögzítetthez pedig egy kicsit több idő kell, de annak is lába kél – vagyis nálunk szinte mindent lopnak. Makón legutóbb 17, úgynevezett babafát ástak ki ismeretlenek. Az önkormányzat 2000 óta a városban született apróságoknak ültet egy-egy fát. Eddig közel 2200 új fácskával gazdagodott a Maros-parti település.

– Mind a 13 városi körzetben, és a Makóhoz tartozó Rákoson is ültetünk már kilenc esztendeje babafákat – tudtuk meg Ádok Jánosné városi főkertésztől.

Az új telepítést mindig tavasszal végzik, és az elmúlt esztendő újszülöttei ekkor kapják meg a maguk csemetéjét. Az újvárosi Nagycsillag utcában azonban nemrégiben pótolni kellett a fákat, mert 17 gömb szivarfát – előbb 11-et, majd 6-ot – ástak ki és vittek el.

Nemcsak a babafákat, a környezetüket is gondozzák. A szerző felvétele
Nemcsak a babafákat, a környezetüket is gondozzák.
A szerző felvétele

A főkertésztől megtudtuk: egy-egy gömb szivarfa ára 15 ezer 500 forint, amihez még hozzájön a szállítás és a gondozás díja is. A város évente a babafákra 3,5-4 millió forintot költ. Az önkormányzat a kiásott 17 fa ügyében ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a városi rendőrkapitányságon.

A 2008-ban született kicsik fáit idén tavasszal ültették, nemsokára avatják őket. Ezért sietve pótolni kellett a nemrég ellopott fákat. Nem csupán a Nagycsillag, hanem a Hunyadi utcában is loptak el babafát. Itt egy szép hárscsemetét vittek el, s vele együtt egy 17 ezer forintba kerülő tulipánfát is, amelyet az ott lakók saját pénzükből vettek.

A babafák elsődleges célja, hogy együtt cseperedjenek a babákkal. Ezért arra kéri a főkertész a szülőket, hogy maguk is gondozzák a csemetéket: adjanak nekik vizet, és alkalmanként tépjék ki a tövükből a gazt.

Nem csak viszik, törik is

A babafákat nem csupán ellopják, hanem meg is rongálják. A Deák Ferenc utcai parkoló környékén is ki kellett cserélni a derékba tört csemetéket újakra. Legutóbb tizenévesek fitogtatták erejüket a fák rovására. Egy járókelő ezt látva rájuk szólt, de még nekik állt feljebb – mondta a főkertész.

Olvasóink írták

 • 3. tusorkriszta 2009. június 02. 19:14
  „Felháborít, hogy egyáltalán ennyi kárt okoznak a városnak a tolvajok. Azonban, hogy még a babafákat is ellopják, megrongálják az nem csak azért háborít fel mert az én kisunokámnak is van - vagy volt - babafája, hanem azért mert ezeknek a kis fácskáknak amellett, hogy anyagi, elsősorban erkölcsi értéke ami megfizethetetlen! Hiszen a jövő nemzedéknek lenne igazán szép, ha kifejlődhetnének, megnőhetnének ezek a fácskák!
  Képtelen vagyok megérteni, hogy a szülők mért nem vállalnak felelősséget csemetéik rongáló magatartásáért? Mért az óvodától, iskolától várják, hogy csemetéik nevelve legyenek? Ez elsősorban a szülő feladata!

  Javasolnám, hogy azoknak a fiataloknak, vagy felnőtt személynek a nevét, címét, az elkövetett cselekmény megjelölésével fel lehessen tüntetni egy úgynevezett "SZÉGYEN TÁBLÁN" amit bár ki megtekinthet a főtéren!
  Meggyőződésem, hogy hatásos lenne, kevesebb károkozó cselekmény lenne! Mindannyiunk érdeke ezt kívánná!”
 • 2. kisencsi 2009. május 29. 23:28
  „Itt a hideg kell a fa....”
 • 1. Ludrew 2009. május 26. 22:53
  „Az erőfitogtató tizenévesre nem rászólni kell, hanem jól pofáncsapni, vagy - ha már DF utca - a 40 méterre lévő rendőrségre bekísérni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra a gázra lép a makói gumigyár

Makó - Ismét több a megrendelése a makói gumigyárnak, így nemcsak a decemberben elbocsátott 60… Tovább olvasom