Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

17 millióért bérelne műjégpályát Makó

Makó - Műjégpályát bérelne november 15-től február 28-áig a makói önkormányzat. A piac Deák Ferenc utcai parkolójában felállítandó pálya négyhavi bérleti díja 10,7 millió forint, az üzemeltetése pedig 6,25 millió forint. A képviselők holnap döntenek arról, elfogadják-e a szlovák cég ajánlatát.
Hódmezővásárhelyen már évek óta ingyenes műjégpálya várja a csúszkálni vágyókat a téli szezonban. Szegeden pedig a Szabadkai úti állandó, fedett pályán hódolhatnak szenvedélyüknek e téli sport szerelmesei. Makón viszont nincs se időszakos, se állandó jégpálya, ezért a Maros-partiaknak a fent említett két városba kell átmenniük, ha korcsolyázni akarnak.

Ezért több makói lakossági fórumon is felmerült, hogy az önkormányzat létesítsen műjégpályát a város főterén. Így a város vezetése a 2009–2010-es téli idényben egy mobil, 30-szor 15 méteres jégpálya bérlésére kért ajánlatokat.

A szlovákiai Komáromban működő IcePark s. r. o.-tól érkezett ajánlat. Havi 2 millió 437 ezer forint a műjégpálya bérleti díja, amely tartalmazza a karbantartáshoz szükséges gép működtetését, a cég munkatársainak hetente történő kiszállását, üzemeltetési tanácsadást, a világítást, egy 12-szer 6 méteres sátrat aljzattal, tíz sörasztalt padokkal, valamint két mobil melegítő berendezést.

A vásárhelyi Kossuth téren időszakosan működő pályához hasonló épülne Makón is. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Kossuth téren időszakosan működő pályához hasonló épülne Makón is.
Fotó: Tésik Attila

A város november 15-től február 28-áig működtetné a műjégpályát a piac Deák Ferenc utcai parkolójában. Így négy hónapra a teljes bérleti díj 10 millió 750 ezer forint lenne. Ebben az összegben már benne van a pálya 625 ezer forintos felépítése, illetve elbontása, valamint a villamos energia kiépítésének költsége, ami 375 ezer forint.

A fenti kiadásokhoz még hozzájön a 4 hónapos üzemeltetési költség, amely összesen 6 millió 250 ezer forint. Mindezeket nézve 2009-ben 8 millió 487 ezer, 2010-ben pedig 8 millió 512 ezer forint, vagyis összesen 17 millió forintból lehetne megvalósítani a műjégpályát. A pénzügyi fedezetet az uniós alap terhére biztosítanák.

Olvasóink írták

 • 14. Silvy97 2009. november 13. 19:39
  „Sziasztok!
  Vajon ingyenes a belépés?
  Noss, én a focit nem szeretem, de nem a vassas pályára kéne költeni 17 m-t , igaz nem is erre a korcsolya pályára. Inkább jönne vissza a 3 év GYES meg az ilyesmi...”
 • 13. nagyi8 2009. szeptember 30. 21:27
  „*J*:
  A vasas pályára állítólag pályázati pénzt nyertek.
  Abból lesz felújítva, sőt, mű fű is lehet rajta.

  .”
 • 12. *J* 2009. szeptember 30. 21:14
  „perszeeee... erre lenne pénz .. :S
  ehelyett inkább a vasas pályára költenének de nem.. nyilván ilyen sz*rokra kell.. :S:S gratulálni tudok csak!!!”
 • 11. magyarok 2009. szeptember 30. 15:59
  „Pali bátyám nem gatyi hanem gagyi... olyna mint te magad!
  nem akarsz már vissza húzni oda ahova az adótmega járulékokat fizetted???
  Ott oszthatod az észt... Méag ha ész lenne, de csaupa baromság amit te írsz Pali bátám.. Jah még lenne egy kérdésem, mi fáj neked ennyire??? szeretnél te lenni a Polgármester?”
 • 10. nagyi8 2009. szeptember 30. 15:40
  „A Buzásék nem tudnak mást, csak pénz szórni, s evvel szavazatokat gyűjteni.

  Erről van itt szó valójában. Szavazatgyűjtés.

  Munkanélküliség, kilátástalanság, az egészségügy romlása, nemzet kihalás,
  az nem számít az MSZP-SZDSZ-MDF-PSZM-JME és a többieknek.

  Makón legalább egy embernek megy jól:
  a milliárdossá vált Dr. Buzás Péter polgármester, országgyűlési szégyen.
  Neki biztosan megéri.

  A többiek pedig nem számítanak neki.

  Hallottátok, hogy a vakok pénzének 80%-át elveszik a gazemberek?
  A vakvezető kutyák kiképzését sem fizetik tovább.
  Inkább arra adná a pénzt a szívtelen, gatyija!

  .”
 • 9. SzentGellért 2009. szeptember 30. 13:46
  „Az önkormányzat már megint jótékonykodik az én adómból.Ezt a koripályát egy vállalkozásnak kellene belépődijjasan üzemeltetni és nem a a piaci parkoló rovására. Már megint a vállalkozók piacát veszi el.Nem feladata!!!! Hirdesse meg, adjon ingyenes területet valakinek stb, de ne csinálja. Az én adómból, nem ezért fizetem be. Aki korizni akar az fizesse meg az árát. Ahogy nincsen ingyen ebéd, úgy ingyen koripálya sem . Milyen alapon???”
 • 8. hajosinas 2009. szeptember 30. 06:48
  „Az alapötlet valóban nem rossz,de attol tartok nincs ez a dolog kellőképpen átgondolva.A jelzett területen meg ha elég kemény telünk lesz, sokkal olcsóbban is lehetne /lehetett volna már korábban is/nem műjégpályát kialakitani.A mai inséges időkben azt hiszem célszerű lenne felidézni azokat az időket,amikor a GIMI udvarán önszorgalomból tanárok hizlaltak jeget a korizáshoz.Lehet,hogy egy ilyen intézkedés több szavazatot hozna annak aki ezt megszervezné.Ja és a 17 millát valóban "pillanatnyilag " fontosabb dolgokra is fel lehetne használni.Kedves POLGÁRMESTER ÚR!
  ön sem tévedhetetlen genie higyje el. Ön rendelkezik olyan tapasztalatokkal,képességekkel,mely képességek egy város működtetésének koordinálásában nagyon hasznosak és jól kamatoztathatóak.Néha el kellene gondolkodni azokon a dolgokon is amiket egyszerű makói emberek ötletként felvetnek.Olyanok, kik nem az ön holdudvarába tartozók, és ötleteiket nem az ön , és saját maguk kedvére hátsó szándékokkal terjesztik elő.”
 • 7. Mc_Mi 2009. szeptember 29. 15:47
  „Magyarok
  Te kíváncsi vagy rám én meg rád. A megnyilvánulásaidból arra következtettem, hogy te vagy az elfogult. Így hát kvittek vagyunk.
  Hogy én hogyan csinálnám azt tudom. Mindenesetre jobban hallgatnék az objektív mutatókra és ha azok alapján nem jól mennek a dolgok, akkor biztosan megpróbálnék változtatni. Mikre gondolok? A lakosság száma csökkenése, a város fejlettségének a megítélése a KSH által (legfejletlenebb város), a fokozatos csúszás (elmentek a szolgáltatók, bezártak az autókereskedések, a KORONA nem képes folyamatosan üzemelni, eltűntek az értelmiségiek a városból, eltűnt az építőipar, iskolákat, osztályokat kellett összevonni, mert nincs elég gyerek stb). És még egyet biztosan csinálnék. Értékes emberekkel venném körül magam. A talpnyalók csak megerősítenek a tévedésemben. Kreatív, nem mindenben egyetértő csapatot hoznék létre.
  Napiszar
  Remélem nem lesz igazad. Gondolj a mostani eu-s választásra. A JOBBIK 30-ból 14 helyen megverte az MSZP-t. Már nem lehet mindenkit félre vezetni.
  Persze ehhez kellene megfelelő ellenjelölt. Ez aggaszt. Félek, hogy a lehetséges jelöltekben nem lesz annyi önkritika, hogy félreálljanak.”
 • 6. asdiob 2009. szeptember 29. 14:57
  „Hát hogy nem jutott még senkinek az eszébe eddig ilyen??? Nincs ennek a 17mFt-nak jobb helye???
  1. Könyvtár épülete gatya.
  2. Az önkormányzati közutak aszfaltburkolata elég gyér (lásd Hunyadi u)
  3. Önkormányzati fenntartású intézményeinkben ennek a pénznek a többszörösét lehetne felújításra elkölteni.
  4. Munkahely teremtésre is lehetne fordítani.
  5. és még ezernyi más dolog, amire el lehetne költeni.

  Megy a szemfényvesztés. Kapmányolunk közpénzből. Olyan gustustalan kampánynak nézünk elébe, mint még soha. Pedig a 2006-os sem volt már kutya...”
 • 5. napiszar 2009. szeptember 29. 14:46
  „Megnyugtatás képen!
  1:műjégpálya okos gondolat nekem tetszik!
  2:Csatornázási pénz rég nincs meg,sose lesz belőle semmi!
  3:Buzás már rég megvette azokat akiket kell,akkor nem ő lesz a polgármester ha nem indul,na ez is biztos aki nem hiszi majd választások után reklomálhat hogy hazudtam,de szerintem erre nem kerül sor!”
 • 4. magyarok 2009. szeptember 29. 13:59
  „3 TE BIZTOS ÍGY CSINÁLNÁD HA TE LENNÉL OTT? TEDD A SZÍVED A KEZEDRE...
  kíváncsi LENNÉK MILYEN EMBER VAGY, MERT ELMEÉLETEBEN JÓKAT TUDSZ, DE AZ ILYENEKRE MONDJÁK AZT, HOGY ELFOGULTAK!
  gondolom TE VAGY A FÖLD BECSÜLETESSÉGÉNEK A JELKÉPE UGYE???”
 • 3. Mc_Mi 2009. szeptember 29. 10:52
  „Népszerű látványelemekkel megkezdődött (folytatódik) a szavazat vásárlás. Miért nem csatornára fordítjuk ezt a pénzt? Akit érint, az bizonyára támogatja, sőt követeli. Mindjárt másként állnának hozzá, ha a bérleti díjat és az üzemeltetést a belépőkből fedeznék. Ha így lenne én sem gondolnám, hogy a közpénzt szavazatok vásárlására fordítják.
  Az erőviszonyokat úgy is ki lehetne egyenlíteni, ha a kérdést úgy vetnénk fel:
  - Mi szocialisták 10-20-30 milliót erre kívánunk fordítani. Nektek, ellenzéknek is biztosítunk ugyanennyit. Lássuk, hogy ti ezt mire költitek.”
 • 2. Racoon 2009. szeptember 29. 10:00
  „Remélem megszavazzák, és sokan fogják használni. Így nem a befagyott tavakon vagy víztározón kell majd korizni. Ugye az nem veszélytelen és lehet, hogy be sem fagy. A sportra és oktatásra szánt pénzt mindig befektetésnek kell tekinteni ( lásd a finn példát) ami bizonyosan meg fog térülni. Egészséges és képzett munkaerő formájában. Így az egészségügy kiadásai is csökkennek! Szóval télen korizzunk a műjégpályánkon!”
 • 1. mackósajt 2009. szeptember 29. 08:41
  „Ha már kenyér nincs, legyen legalább cirkusz! Legalább ne a mocsok szlovákoktól bérelnénk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Románok a makói fürdőben

Bár bevételi szempontból egyértelműen hasznos Makónak, hogy a fürdőt az idei nyári szezonban is sok külföldi kereste fel, vannak, akik nem örülnek a Romániából érkező vendégeknek. Tovább olvasom