Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

180 ezerre büntették a pitvarosi polgármestert

180 ezer forint pénzbüntetésre ítélték Radó Tibor pitvarosi polgármestert pénteken magánokirat-hamisítás miatt. A történet főszereplője a kocsija, amelyet egy közfoglalkoztatott javított. A községvezető fizetett a munkáért, mégis hibázott.
Az autószerelő végzettségű N.-Gy. J.-t közfoglalkoztatottként alkalmazta a pitvarosi önkormányzat 2011 két utolsó hónapjában. Napi nyolc órát, a szociális földprogram keretében dolgozott. Megkereste őt a polgármester, és arra kérte, javítsa meg karambolos autóját. N. Gy. J. vállalta.

A vádirat szerint a polgármester beszélt D. J.-vel is, aki a munkásokat irányította, hogy az autószerelő néha el fog menni hozzá autót javítani. A nyomozás pontosan nem tudta kideríteni, de valamikor november 28. és 30. között egy alkalommal, december 1. és 9. között pedig kétszer dolgozott a szerelő a kocsin. A közfoglalkoztatottak munkájáról jelenléti ívet vezetnek. Ebben a kérdéses napokat N.-Gy. J. úgy tüntette fel, hogy a munkába érkezés időpontját reggel beírta, aztán elment autót javítani, a távozás rovatot pedig csak másnap töltötte ki, úgy, mintha az előző napon végig közfoglalkoztatotti munkáját látta volna el. A munkavezető az íveket átadta a körjegyzőségi hivatalnak, és ez alapján készült a munkák elszámolása, amely így a vádirat szerint szintén valótlan volt. Az elszámolólapokat a polgármester aláírta, majd elküldte a munkaügyi központnak. A Makói Járásbíróság úgy ítélte meg, hogy a polgármester hivatali hatalmát fölhasználva követett, s a vele függőségi viszonyban lévő emberekkel követtetett el bűncselekményt. A közfoglalkoztatott és a munkavezető beismerő vallomást tett.

A polgármester végig tagadta, hogy bűnt követett volna el. Azt mondta, ő nem utasította, hanem kérte az autószerelőt, hogy javítsa meg az autóját, és nem is arról volt szó, hogy a munkaidejében dolgozzon rajta, hanem a szabadnapjain. A munka árát – 54 ezer forintot – kifizette, és ezt a szerelő se tagadta. Radó Tibor szóvá tette, hogy a nyomozás nem tudta megállapítani, mikor zajlott a javítás, és a munkás két napon szabadságon is volt, mégis azt feltételezik, hogy munkaidőben történt az eset. A Makói Járásbíróság a szerelőt és munkavezetőjét megrovásban részesítette folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, ők ezt tudomásul vették.

Az első rendű vádlott polgármester 300 ezer forint pénzbüntetést kapott, ő felmentésért, enyhítésért fellebbezett. A Szegedi Törvényszék előtt eddigi érveit fönntartva azt kérte, mérlegeljék, hogy az ügyben ellene tett feljelentést két vádlott társa presszió hatására írhatta alá: a feljelentője ellenfele volt a helyi önkormányzati vitákban. Pénteken a Szegedi Törvényszék Bakos Éva vezette tanácsa is vétkesnek mondta ki a polgármestert, de pénzbüntetését 180 ezer forintra mérsékelte, ez Radó Tibor egyhavi illetményének felel meg. Az ítélet jogerős. Radó – aki az eset óta két időközi és egy rendes önkormányzati választáson is győzött – lapunknak azt mondta, csalódott, a büntetést természetesen befizeti.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NAV: titok, mit vizsgálnak az apátfalvi cégnél

Az államnak 8 milliárddal tartozó apátfalvi cégről minden nyilvánosságra hozható adatot közölt honlapján a NAV. Tovább olvasom