Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

18 éve teljesítetlen a makói végrendelet

Makó - Százmillió forintba kerülne teljesíteni Istók Margit végakaratát, amely arról szólt, hogy házában zenei központot alakítsanak ki Makón. Az önkormányzat évekkel ezelőtt megegyezett a másik örökössel, őrzi az épület – betörések után megmaradt – értékeit, és alkalmas pályázatra vár.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Istók Margit végakaratának teljesítését kéri számon Makó városán Nagy Pálné szombathelyi olvasónk. A lapunkhoz küldött levél írója közeli barátságban volt a családdal, évente fölkeresi Istók Margit sírját. „Minden alkalommal a házuk felé is elsétálok, felidézem a régi emlékeket. Sajnos ... a házat egyre rosszabb, elhanyagolt állapotban látom." Nagy Pálné a végrendeletre hivatkozik, csodálkozik, hogy a család barátai miért nem emelnek szót az ügyben.

Istók Margit Kodály Zoltán tanítványa volt, maga is zenepedagógus, a város kulturális életének meghatározó szereplője, aki még a '90-es évek elején is fogadott tanítványokat. Tőle tanult zongorázni többek között Szentpéteri Csilla is. 94 éves korában, 1995 júniusában hunyt el, és végrendeletében azt kérte a várostól, hogy házából a város zenei életének teret adó kulturális központot hozzanak létre, gondozzák méltó módon a hagyatékát. Ezt a kérést azóta nem sikerült teljesíteni, de nem a szándék hiányzott. A József Attila utca 10. alatt álló polgárháznak ugyanis a tisztázatlan öröklési viszonyok miatt csak 2000 júniusában lett törvényes gazdája a város – 62/96-od részben. Szintén öröklés révén volt tulajdonos Gyulay Endre akkori megyés püspök is. A 34/96-od részt 2004. június 28-án vette meg az önkormányzat.

Az Istók-ház a József Attila utcán. A neves zongoratanárnő, Kodály tanítványa nemcsak vagyont, feladatot is hagyott a városra. Fotó: Szabó Imre
Az Istók-ház a József Attila utcán. A neves zongoratanárnő, Kodály tanítványa nemcsak vagyont, feladatot is hagyott a városra. Fotó: Szabó Imre

A haláleset után – betörések nyomán – fontos vagyontárgyaknak veszett nyoma, utólag nem is állapítható meg, milyen érték veszett így el. A képviselő-testület arra az elhatározásra jutott, hogy a végakaratot úgy lehet teljesíteni, ha a ház nemcsak időnként nyitva tartó koncertterem vagy kiállítóhely lesz, hanem más formában is hasznosítanák, így könnyebb lenne forrást szerezni a felújítására. 2009-ben az önkormányzat pályázatot adott be, 53 millió forintos támogatást szeretett volna kapni ahhoz, hogy a házat felújítsa. A kulturális központ és az Istók-emlékhely mellé ebbe az épületbe költözne át a városi televízió a régi városházáról. Ez a beruházás összesen 66 millióba került volna, sajnos nem lett belőle semmi. Legutóbb idén márciusban tárgyalt a képviselő-testület a házról: a leltár szerinti 287 ingóságot – hímzett ágytakarókat, párnákat, étkészleteket, kézimunkákat, könyveket, lexikonokat – használatba adják a múzeumnak. A zongorát, a pianínót és a kottákat már korábban átvitték a zeneiskolába.

A terv megvalósításával jobb időkre vár az önkormányzat – mondja Siket István, a képviselő-testület ügyrendi, pénzügyi, közbeszerzési és tulajdonosi bizottságának elnöke. A város becslése szerint mai áron 100 milliós tétel a végakarat teljesítése, ekkora összeg pedig nem fér bele a város mostani költségvetésébe.

Olvasóink írták

 • 7. Dinoso 2013. augusztus 16. 14:50
  „vissza is lehetett volna utasítani az örökséget, ha túl sokba kerül a végrendelet végrehajtása ! ez most kinek jó így ?”
 • 6. Francois 2013. augusztus 12. 18:49
  „Ha nekem adja a város "ÉN" szívesen hozok befektetőt, például bódy gusztira nagy szükség van mindég a városban, az is zenei kultúra!”
 • 5. makovaros 2013. augusztus 12. 12:42
  „Szerintem oda kéne a tánciskolák próba termeit tenni.”
 • 4. Horthyszobor 2013. augusztus 12. 11:12
  „Nem ez a baj. Rég megoldhatták volna, csak még mindig marakodnak a koncon. Csak azt nem érti meg senki, hogy a túloldalra nem tud semmit sem átvinni...”
 • 3. Qllancs 2013. augusztus 12. 10:35
  „Mit reklamál ez a hölgy?? Ha nem teszik neki..pótolja az összeget ki. Az a ház egy rom. a 100 milla talán elég volna a hasznosításra. A magán.zeneiskola MIÉRT NEM ezt a házat ujjította fel annó..nem pedig a mait?? Nekik adta volna a város..és most ott működhetnének .”
 • 2. szilencium 2013. augusztus 12. 08:35
  „Legyen zenés panzió!”
 • 1. Poslabény 2013. augusztus 12. 07:32
  „Javaslom Nagy Pálnénak, hogy tolja be a hiányzó 100 millát és azután okoskodjon. Ennél fontosabb dolgokra sincs pénze a városnak, pedig adót azt nem keveset fizetünk. Az ingóságokat a múzeumba, a házat pedig hasznosítsák olyan dologra ami hoz is pénzt nem csak visz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drága a saját befőtt, de finomabb is

A nyár a befőzés időszaka – tartja a legtöbb háziasszony. A makói piacon jártunk, hogy… Tovább olvasom