Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

2009-ben kezdik az M43-as építését

Makónál is megkezdik 2009-ben az M43-as építését – jelentette be a város tegnapi testületi ülésén Buzás Péter polgármester. Az is elhangzott, hogy a hírek szerint kétszer két sávos híd épül az úthoz a Tiszán át.
Jövőre megindul az előkészítés, és 2009-ben elkezdődik az M43-as gyorsforgalmi út építése. Az építkezésnek 2013-ra teljesen be kell fejeződnie – jelentette be Buzás Péter, Makó polgármestere a tegnapi képviselő-testületi ülésen. Hozzátette: biztató, hogy a végleges koncepció kétszer két sáv megépítését irányozza elő a tiszai hídnál, eredetileg ugyanis csak két sávban kelhettek volna át a folyón a Nagylak felé igyekvők. A polgármester bejelentette: továbbra is fontosnak tartja, hogy a makói kórház megmaradjon.

A tegnapi ülésen elfogadták a szilárd és folyékony hulladék kezeléséről szóló tájékoztatót. Ennek kapcsán Medgyesi Pál, a Makó és Térsége Víziközmű Kft. igazgatója felvetette: a törvény értelmében júliustól a vízfogyasztás arányában kötelező szippantási díjat kellene fizetnie minden olyan fogyasztónak, aki lakását nem köttette rá a szennyvízcsatornára. Ez nem csak a fogyasztóknak jelentene indokolatlanul magas többletköltséget, de a céget is több százmilliós beruházásra kényszerítené – szippantós autókat kellene venni.  Az igazgató bízik abban, hogy módosítják a rendeletet.

A képviselők egyhangúlag megszavazták a tegnapi ülés legtöbb hozzászólását generáló tájékoztatót, amit Makó környezeti állapotáról állított össze a jegyző. Mágori Józsefné felvetette: a csatornázáshoz szükséges önerővel kapcsolatban többen azért nem akarták megkötni a lakástakarék-szerződéseket, mert csak akkor fizetnének, ha az ingatlanjukra bekötnék a csatornát. Ezzel kapcsolatban a polgármester kifejtette: a szervezettség eddig 88 százalékos, így a demokrácia törvényei szerint a többség akaratának kell érvényesülnie. A képviselőnő másik felvetésére, miszerint egyre több gondot okoz a nyílt csatornákba vezetett szennyvíz, az önkormányzat elrendelte egy átfogó városi vizsgálat megindítását. Orbán Imre képviselő megkérdezte a városvezetést: mit tett Makó önkormányzata annak érdekében, hogy tájékozódjanak a Marost is érintő veszélyhelyzetről, amit a romániai Verespatak aranybányájának megnyitása jelentene. Kiderült, folyamatosan tájékozódik az önkormányzat.

A napirendre tűzött előterjesztések mindegyikét elfogadták. Befejeződött a Kommunális és a Távhő Kht. összevonása, és döntés született arról is, hogy szigorítják a jövőre kiosztandó 11 önkormányzati ingyentelek pályázati feltételeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvan köbméter tévé, rádió

Most először vállalkozott az elektronikai hulladékok összegyűjtésére Makó hulladékkezelő cége. Az… Tovább olvasom