Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

20 éve szállt meg az utolsó vendég

Makó - A rendszerváltozás környékén fogadta az utolsó szállóvendéget a makói Korona, aztán bezárt. Az épületet a város 1994-ben megvásárolta, majd nagyrészt pályázati pénzből felújítatta, s 2005-ben át is adta.
Az egykori szobák egy részében irodák működnek, a bálteremben pedig konferenciákat rendeznek. Az étterem viszont most is zárva van.

Makó egyik legimpozánsabb épülete a Korona. A főtéren álló szálló négy szakaszban – 1855 és 1967 közt – épült, bővült. Egykor ez a tér volt a város fóruma, itt találkoztak az Aradról, Szegedről és Vásárhelyről érkező kereskedők. A krónikák szerint az 1776-os kataszteri fölvételben a város kocsmájaként tüntették föl az itt álló fogadót. Az épület állaga 1846-ra annyira leromlott, hogy lebontották.

Egyházi segítséggel 1854-ben hozzákezdtek egy új vendégfogadó felépítéséhez, amit az évtizedek során folyamatosan bővítettek. 1929-re az üzlethelyiségek száma a korábbi hatról tizenötre, a szobáké pedig harminchatra emelkedett.

A napokban konferenciasorozatnak adott otthont az egykori bál-, most díszterem. A szerző felvétele
A napokban konferenciasorozatnak adott otthont az egykori bál-, most díszterem.
A szerző felvétele

A második világháború után le akarták bontani, de inkább felújították. A szocialista érában Béke Szálló volt a neve, a földszintjén fagylalt-, az emeleten cukrászüzem működött. Az utolsó szállóvendéget a rendszerváltozás környékén fogadták az épületben.

Koronás hírességek

Két márványtábla is látható az épület falán. Az egyik arról tanúskodik, hogy 1877 és 1880 között e falak között találkozott először a „célszörű szögény embörökkel", és itt szerezte első irodalmi benyomásait Tömörkény István. Ugyanis ekkor az író édesapja bérelte a vendéglőt. A másik pedig Fátyol Mihály prímásnak állít emléket, aki 1945-től 1979-ig muzsikált a Koronában.

A magyar államtól a város 1994-ben megvásárolta. A rossz állapotú épület külső homlokzatát 1999-ben renoválták. Az önkormányzat később sikeresen pályázott, így közel egymilliárd forintból valósult meg 2005-ben az egykori szálloda részleges földszinti és emeleti rekonstrukciója, amely 2240 négyzetmétert érintett. Emellett a déli rész 510 négyzetméterén irodát, eladóteret és kiszolgálóhelyiséget alakítottak ki.

A volt szálloda most a Korona Üzleti és Szolgáltató Központ nevet viseli. A földszinten négy üzlet, egy virág-, egy baba- és egy sportbolt, valamint egy lottózó üzemel. Az étterem és a hozzá tartozó konyha mind a mai napig üresen áll, a város már többször meghirdette, de eddig még nem akadt bérlője.

Az emeleten három termet alakítottak ki. A legnagyobb a díszterem, amely 160 férőhelyes. A két kisebben, a Pulitzer Józsefben harminc, az Erdei Ferencben pedig ötven főt tudnak egyszerre elhelyezni. Ezekben folyamatosan rendezvényeket tartanak.

A volt szállodai szobák egy részéből iroda lett: egy építőipari cég az egyik bérlő, valamint itt működik a Leader-egyesület, a Marosmenti Vállalkozók Szövetsége és a Fundamenta irodája is. Négy szobát nem újítottak fel, ezeket lezárták a nagyközönség elől.

Olvasóink írták

 • 4. ptiszai 2009. május 11. 18:15
  „Népszavához hasonlit lap.Propaganda a köbön.”
 • 3. sziszka1 2009. május 10. 13:12
  „Ha már megemlítetted a cenzúrát! Mi törnént K.Pál építési vállalkozó fiával, aki egy kisgyerekét biciklin vivő anyukát ütötte el?”
 • 2. nagyi8 2009. május 08. 22:53
  „Délvilág nem fejlődik semmit, ismét meg kell állapítani.

  Ha új újságíró jön, mint ez esetben, előveszi a régi témát.
  Unalmas.

  Ugyanakkor nem írnak Makó legnagyobb problémájáról semmit.
  A munkanélküliségről, a szerencsétlen emberi sorsokról, kilátástalanságról, letargiáról.
  Arról, hogy Makón legalább 10´000 ember munkanélküli (húszezer felnőttből),
  ha a hivatalos és nem hivatalos szerencsétleneket figyelembe vesszük.

  Arra már volt példa elég, hogy a Cenzúrahivatal ellenőrizte a cikket.
  Nem hallottuk, hanem láttuk.”
 • 1. bo 2009. május 08. 18:10
  „Na majd a szuperfürdő föllendíti:-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magáncsőd a makói Kmetty utcában

Makó - Házuk elvesztésétől rettegnek a makói Szélék. Tisztában vannak azzal, hogy kilátástalan helyzetüket mindenekelőtt saját maguknak köszönhetik, hiteltartozásuk mintegy 7 millió forint. Tovább olvasom