Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

24 óra alatt 24 beteghez hívták

Óföldeák - Húsz éven át két falu körzetorvosa, bölcse, mindenese volt éjjel-nappal dr. Kertész Dezső, akit Földeák után most Óföldeák is díszpolgárrá fogadott. A nyugdíjas doktor akkor se menne külföldre gyógyítani, ha ma kezdené pályáját.
Földeák után a legutóbbi falunapon Óföldeák is díszpolgári címmel ismerte el dr. Kertész Dezső egykori körzeti orvos több mint két évtizedes, szó szerint éjjel-nappali szolgálatát. Kertész doktor 1970-től 1991-ig „klasszikus orvosa" volt a két falunak, és ha kellett, gyermekorvosa, lélekgyógyásza, bölcse, mindenese. A nyugdíjas orvos szerint aki falun látja el ezt a feladatot, annak tudomásul kell vennie: az, hogy mindenki ismer mindenkit, azzal is jár, hogy nagyobb az egymás iránti felelősség, a szolidaritás. Ilyen körülmények között fontos szerep hárul a felelős értelmiségire. Kertész doktornak volt olyan napja, amikor 24 óra alatt épp 24 beteghez kellett kimennie. Máskor, járvány idején egy rendelés alatt 220 embert látott el. Közben nem érezte, hogy ez teher lenne. Akkor ment nyugdíjba, amikor azt tapasztalta munka közben, hogy olyan döntés előtt is aggódik, ami korábban nem jelentett gondot. Ma Budapesten él, orvosi tanácsot csak családtagoknak ad, de nem rendel. Mivel foglalkozik?

Kertész Dezső nem bánta meg, hogy húsz évig két falu egészsége fölött őrködött éjjel-nappal. Fotó: Vass Katalin
Kertész Dezső nem bánta meg, hogy húsz évig két falu egészsége fölött őrködött éjjel-nappal. Fotó: Vass Katalin

– Önképzéssel. Sokat olvasok, és ha nem is művelem, de figyelemmel követem a politikát – mondja az orvos. – Nagy iskola a léleknek ez a mostani helyzet, amikor sokkal könnyebb külföldre menni dolgozni. Amikor én kezdtem a pályát, akkor is köztudott volt, hogy egy orvos Angliában nyolcszorosát kaphatja itthoni fizetésének. De én ma sem tudnám csak a pénzért elhagyni az országot. 3000 forint volt a kezdő fizetésem akkor, amikor egy tehenész 5000 forintot vitt haza, és mindig is többet költöttem, mint a falusi átlag: több ezer kötetes a könyvtáram, és már húsz évvel ezelőtt is volt kompjúterem. De maga a pénz annyira mégsem motivált, mert megtapasztaltam: az a közösség, amelyért az ember szívvel-lélekkel dolgozik, sohasem marad hálátlan. Ez a szeretet, megbecsülés pedig nagyon sok erőt ad, egy egész életre. Voltam beteg, meg is kellett műttetnem magam, de szépen rendbe jöttem. És, tudja, nagyrészt azoknak az időknek köszönhetem, hogy máig jól érzem magam a bőrömben.

Olvasóink írták

  • 2. 3évesférfi 2010. június 12. 11:42
    „Sok ilyen emberre lenne még szükség.”
  • 1. nsanyi55 2010. június 12. 09:39
    „Úgy érzem, csak tiszteletet érdemel a mi Dezső bácsink. Ő akkor is ember maradt, amikor mi még azt sem tudtuk, hogy mit jelent embernek lenni! Jó egészséget kívánok neki és a PÁRJÁNAK is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra csillogó lesz a Korona?

Fél éve új gazdája van a makói Korona vendéglőnek. Orosz Gábor értékesítési vezető bízik abban, hogy már az új fürdő átadásával fellendül a vendégforgalom. Tovább olvasom