Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

25 éve alakult az Értelmi Fogyatékosok makói klubja

Az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Csongrád Megyei Szervezetének makói klubja éppen 25 esztendeje alakult. Az egykori iskolatársak mára egy jó hangulatú, családias légkörben töltik szabadidejüket, s ha lehetőségük van képzőművészeti alkotásokat készítenek. Ezekből a darabokból most kiállítás is nyílt a születésnap apropóján.
Az Értelmi Fogyatékosok makói klubját 25 éve alapította néhány egykori diák és azok hozzátartozói, akik az iskola befejeztével ugyanabban a családias légkörben szerettek volna maradni. – Kezdetben alig voltak tízen, ma már tizennyolc állandó tagja van a csoportnak, akik közül a legtöbben azóta is ugyanazok, mint kezdetben, de már a legfiatalabbak is harminc-negyven évesek – mondja Fejes Andrásné, csoportvezető. Az elmúlt években eleinte felzárkóztató foglalkozásokon vettek részt a tagok, az írást és számolást gyakorolták. Később a kreatív tárgyakkal foglalkoztak, de ma már a készségfejlesztésen dolgoznak, kártyáznak, társasjátékokkal múlatják az időt.

25 éve alakult az Értelmi Fogyatékosok makói klubja.
25 éve alakult az Értelmi Fogyatékosok makói klubja.

A klub tagjai egy összetartó, baráti közösséget alkotva élik mindennapjaikat. Gyakran járnak összejövetelekre, megünneplik egymás névnapjait, olykor múzeumokba látogatnak vagy kirándulásokon kapcsolódnak ki. Jártak már Szarvason, Egerben, de látták a Parlamentet is. S ha nem utaznak, akkor a klubdélutánokon kapcsolódnak ki, közösen. Ott kézműves foglalkozásokon vesznek részt, hisz mindannyian szeretnek munkálkodni, apró kreatív ajándékokat készíteni. A születésnap alkalmából a múlt héten rendeztek kiállítást a József Attila Könyvtárban, amelyre a tagok által készített kézimunkákat, valamint a csoportkirándulások fotóit mutatták be. A kiállításon kívül a múlt hétvégén bállal is megemlékeztek a jeles évfordulóról.

Igaz, az értelmi fogyatékosoknak volt segítségük a kiállított munkák elkészítésében, de igénylik az efféle foglalkozásokat. Sőt nemcsak a művészetek terén tevékenykednek, hanem más műfajokban is. Az értelmi fogyatékosok között is vannak sportemberek, kiválóságok: Rieger Gergőre a taekwondo-ban elért sikereire büszkék.

25 éves az Értelmi Fogyatékosok makói klubja.

Ám az egyesület főként szellemileg, barátilag segíti tagjait. – Ezeknek az embereknek különösen fontos, hogy beszélgessünk velük, hogy tudják, tartoznak valahová – fogalmaz a vezető. De nemcsak így tudják támogatni az értelmi fogyatékosokat. Korábban sokan dolgoztak a Szefónál, míg mára csupán hét embert tudnak ott foglalkoztatni. Fejes Andrásné kiemelte, ők folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több tagjuk juthasson munkához. A csoport a jövőt tekintve is ugyanezzel a gondolatokkal, odaadással fog működni, és ezután is mindent megtesznek majd céljaik érdekében.

Olvasóink írták

  • 2. pog 2013. november 15. 10:57
    „azért láttam ökéntes arcokat...”
  • 1. pachakuti 2013. november 15. 10:35
    „Ebbe a klubba néhány képviselő is beléphetne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilvásy-kép került a gimnáziumba

Az egykori diák, Szilvásy Nándor hagyatékából Az éjszaka csodái című festményt helyezték el szerdán a makói József Attila Gimnáziumban. Tovább olvasom