Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

25 éves Makó Város Vegyeskara

Makó - Szombat este ünnepi hangversennyel várta a nagyérdeműt Makó Város Vegyeskara a József Attila Gimnázium aulájában. A koncert apropója egy jeles alkalom volt: 25 éve alakult ugyanis a város egyetlen, férfiakból és nőkből álló kara.
Klasszikus kórusművek, Kodály-dalok, egyházi énekek csendültek fel azon a hangversenyen, amelyet a gimnáziumban tartott a Makói Városi Vegyeskar szombat este. Az estet annak kapcsán tartották, hogy a makói énekkar idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A jubileumi eseményt nem egyedül ünnepelték, hisz a közönség a makói kóristákon túl a vendégszerepelő dévaványai énekkart is hallhatta.

25 éves Makó Város Vegyeskara.
25 éves Makó Város Vegyeskara.

A makói kórus 1988. október 15-én kezdte meg munkáját több mint harminc fővel. Jelenleg 47 állandó tagból áll; fiatalok és idősek, férfiak és nők egyaránt itt énekelnek, s egy házaspár is ide jár kikapcsolódni. Néhány, a városban tanító énektanár szintén a tagja, köztük akadnak olyanok, akik tanítványaikat is idecsábították. Az énekesekből összetartó baráti társaság vált az évek során: közösen kirándulnak, de még a családi eseményeket is együtt ünneplik meg. A kórusnak egyébként bárki tagja lehet, nem fontos a zenei előképzettség, hiszen hallás után tanulják a dalokat, csupán a muzsika szeretete számít.

Szirbikné Baranyi Éva, a Vegyeskar elnöke kezdetektől a kórus tagja, szívesen tölti itt szabadidejét. Mint meséli, az alapítók elsődleges célja az volt, hogy a makói közélet aktív részesei legyenek, és ismertté tegyék a kórusmuzsikát, ezen kívül fontosnak tartották, hogy bemutatkozhassanak a környező falvakban is. Állandó műsoruk több is van: a nemzeti ünnepeken mindig jelen vannak, karácsonykor, pünkösdkor pedig önálló esttel várják a közönséget a Belvárosi templomban. Számtalan kórustalálkozón szerepeltek már, de bejárták Európát. Voltak Romániában, Görögországban, Hollandiában, ám ez csak néhány azon országok közül, ahol megfordultak. Repertoárjukban ismert kórusművek, egyházi énekek szerepelnek, míg a magyar mellett angol nyelven is énekelnek, de volt, hogy cseh népdallal kedveskedtek fogadó országuknak. Eddig kétszer kaptak Aranyminősítést, szintén kétszer rádiófelvétel is készült a Magyar Rádióban. Az első 15 évben Dr. Mihálka György vezetésével énekeltek, majd a professzor halála után Gilinger Ildikó vette át a kórus vezetését. Rajongóik is akadnak: kisszámú, de hűséges törzsközönségük minden fellépésükön ott vannak.

A koncert díjtalan volt, de a kórus szívesen fogadta az adományokat. Az Önkormányzat a jubiláló Vegyeskart százezer Forinttal jutalmazta, így köszönve meg a városi rendezvényeken való színvonalas közreműködést. A városvezetés a jövőben is számít a kar részvételére, amely mostantól új névvel folytatja a munkát. Első karnagyuk előtt tisztelegve az ő nevét veszik fel, így ezentúl Dr. Mihálka György Vegyeskar Egyesület Makó néven hallhatja a kórusban éneklőket a nagyérdemű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK-jelölt: Buzás Anna

Hivatalosan is bemutatkozott a Demokratikus Koalíció 4. választókerületi, azaz makói–hódmezővásárhelyi parlamentiképviselő-jelöltje, Buzás Anna. Tovább olvasom