Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

2,5 milliót bukott a makói kórház

Makó - Rosszul járt a makói kórház a múlt év végi tiltakozással kiharcolt plusztámogatás elosztásakor: a vártnál 2,5 millióval kevesebbet utaltak az intézménynek. Baráth Lajos főigazgató a miniszterrel tárgyal csütörtökön a finanszírozási gyakorlat megváltoztatása érdekében.
Nem is annyira a pénzt, mint az elvet sérelmezi Baráth Lajos, a makói kórház főigazgatója, miután az intézmény a vártnál 2,5 millió forinttal kevesebbet, 13,4 millió forintot kapott abból a 6 milliárdból, amit az ágazat az év közben elvont finanszírozásból a múlt év végi sztrájkkal kiharcolt magának. A pénz – a megyében egyedülálló módon – azért lett kevesebb, mert az elosztáskor nem vették figyelembe, hogy Makón 8000 beteget sürgősségi ellátás keretében fogadtak, márpedig ezután magasabb finanszírozás járna. A szaktárca azzal érvelt, hogy sürgősségi ellátásra Szeged jogosult, ezért azt a bizonyos betegszámot is csak átlagosként vették figyelembe és számolták el.

– Az eljárás azért igazságtalan, mert mi a tisztiorvosi szolgálat hozzájárulásával, nyomós indokok alapján fogadunk sürgősségi ellátásra szoruló beteget – mondja Baráth Lajos. Makótól alig 30 kilométerre van a határ, itt vezet át a rendkívül forgalmas, sok balesetről elhíresült 43-as, márpedig a sérültek érdeke az, hogy mihamarabb megkapják a szükséges kezelést – érvel a főigazgató. Emiatt csütörtökön megkeresi az egészségügyi minisztert, és megpróbálja meggyőzni arról, hogy a sürgősséggel kezelt pácienseket finanszírozza az egészségbiztosító annak megfelelően, amilyen ellátást kaptak.

A probléma később azáltal is megoldódhat, hogy az intézmény pályázott sürgősségi osztály kialakítására – most csak sürgősségi betegellátó helyük van –, és ha ez elkészül, a finanszírozás sem lesz kérdés.

Olvasóink írták

  • 3. citrom01 2010. január 12. 20:29
    „A fürdő helyett ,bíztonságos ,megbízható kórházra lett volna szügség.”
  • 2. Ungarn 2010. január 12. 20:00
    „Baráth Lajos nélkül már rég full csődbe ment volna a kórház.Szóval ezt a szöveget bespin jól gondold meg!”
  • 1. bespin 2010. január 12. 10:29
    „Szerintem többet mióta a mi Lalink a főnök.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keveset adtak a kegyeleti parkra

Csanádpalota - Mindössze néhány tízezer forintnyi adományt ajánlottak fel a helybeliek a… Tovább olvasom