Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

2700 makói családnak lesz ingyen vagy olcsóbb a szemétszállítás

2700 makói családnak lesz ingyen vagy olcsóbb a szemétszállítás Bíró Sándorné a régi kukával. Örül, hogy válthat. Fotó: Szabó Imre
Makó - Kibővül jövő nyártól Makón az időseknek járó szemétszállításidíj-kedvezmény, ráadásul az érintettek új kukákat is kaphatnak.
Mi a teendő?

A változásról hamarosan mindenki tájékoztatót kap. A díjkedvezményt hivatalból megállapítják minden jogosultnak, a kukákat azonban a családi házban lakóknak igényelniük kell a mellékelt adatlapon, amit aláírva vissza kell juttatni a polgármesteri hivatal 27-es szobájába bármelyik munkanapon. A gyűjtőedényt át lehet venni a városgazdálkodás Aradi utcai telephelyén, vagy házhoz viszik egy előre megjelölt időpontban. A társasházban élők természetesen nem kapnak kukát, a megszokott konténert használhatják tovább, de az eddigi díj a kétharmadára csökken.
– Biztosan kérni fogom az új, kisebb kukát a nyáron, hiszen a mostani nem szokott megtelni, ráadásul a nagyobb ürítését kell fizetni. Minden megtakarítás jól jön – mondta a 69 esztendős, makói Bíró Sándorné.

Mivel már ő és a férje is benne van a megjelölt korban, őket is érinti, hogy ingyen új szemétgyűjtőt kérhetnek, és ezek után díjtalanul viszik el tőlük a háztartási hulladékot.

Arról, hogy a korábbi, bonyolult és sokaknak csupán szerény kedvezményt nyújtó rendszert új váltja fel, a múlt heti rendkívüli ülésen döntött a makói képviselő-testület. Jövő júliustól nemcsak az egyedül élő 65 év felettiek kapnak segítséget, de azok a kétszemélyes háztartások is, amelyekben legalább egyvalaki betöltötte a 65-öt.

Előbbiek havi 630, utóbbiak 840 forintos támogatást kapnak – ez megegyezik a 60 és a 80 literes kuka után fizetendő havidíjjal. Ráadásul az érintettek, ha igénylik, új szemétgyűjtőket is kapnak, méghozzá ingyen. Akik ezzel élnek, azoknak összességében tehát nem kerül pénzébe a hulladékszállítás.

Az, hogy 70 év felett mindenkinek, illetve a 65 év feletti egyedül élőknek ingyenes lesz a szemétszállítás, választási ígéret volt. Ezt most túl is teljesítették – hangsúlyozza a városháza közleménye. Jelenleg a 65 év feletti egyedül élők száma Makón 1546, olyan 2 személyes háztartásból pedig, ahol legalább egy 65 év feletti él, 1228 van – az új kedvezmény tehát összesen 2774 háztartást érint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a régi apátfalvi ház

Megújul a régi apátfalvi ház
Hárommillió forintból felújítja skanzenjének egyik legrégebbi épületét, az apátfalvi házat a makói József Attila Múzeum. Tovább olvasom