Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

320 ezer köbméter szemét tűnik el

Makó - Zöldellő domb lesz jövő nyárra a régi szeméttelep helyén, az ugyancsak bezárt újat pedig átrakóhellyé alakítják. A két tárolóhely rekultivációja már megkezdődött, a munka egy 10,2 milliárdos beruházás része.
Dolgoznak a Földeáki úti egykori, régen lezárt szeméttelepen a munkagépek: megkezdődött a rekultiváció, azaz a hulladék ártalmatlanítása és a terület visszaadása a természetnek. Marosvári Attila alpolgármester a helyszínen elmondta: erre a város 20 éve várt; a beruházás annak köszönhető, hogy az önkormányzat 8 éve 93 másikkal együtt megalapította a Délkelet-alföldi Regionális Hulladékkezelési Rendszer (DAREH) nevű társulást, amely aztán uniós források felhasználásával megkezdte a régi szeméttelepek rendbetételét. 70 településen 76 helyszínen indul ilyen munka összesen 10,2 milliárd forintból. Makón a régi és a mellette lévő újabb lerakó is érintett. A városnak ez nem kerül pénzébe. A munka befejezése 2015 nyarára várható.

Már dolgoznak a régi makói szeméttelepen. A szerző felvétele
Már dolgoznak a régi makói szeméttelepen. A szerző felvétele

Puskár Anett, a DAREH szóvivője a részletekről azt mondta, a régi telepen, mivel ide hosszú ideje nem hoztak új szemetet, és így a bomlás miatt gázok felszabadulása nem várható, felszedik és átválogatják, majd összetömörítik a hulladékot. Ezt aztán becsomagolják, így megszűnik a környezet szennyezésének veszélye. Végül a halmot humusszal fedik be és befüvesítik – egy zöld domb marad a helyén. Itt 320 ezer köbméter szemetet kell megmozgatni. A másik telepen ugyanezt a munkát a gázképződés miatt két ütemben végzik majd el. Marosvári Attila azt is elmondta, hogy a DAREH egy másik, a korszerű hulladékkezelést megteremtő projektjének keretében az új telepen ugyancsak 2015 nyarára kialakítanak egy átrakó állomást is, ahonnan a Makón szétválogatva begyűjtött szemetet továbbviszik majd Békéscsabára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Román-magyar meccs az M43-ason

Arad és Nagylak között, valamint Nagylak és Makó között is tovább tart az autópálya-építők munkája, mint tervezték. Tovább olvasom