Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

3,2 milliót követel a makói kórház egy olasz betegen

Rendkívül népszerű a makói kórház a határon túliak, elsősorban a románok körében. A külföldi betegek évente 20 millió forintot hoznak az intézménynek. Ugyanakkor arra is van példa, hogy a külhoni beteg fizetés nélkül távozik.
Nemcsak haszna, de kára is van a román határhoz közel fekvő makói kórháznak abból, hogy sok a külföldi betege. Mint annak idején megírtuk, Románia uniós csatlakozása, 2007. január elseje óta megemelkedett az onnan előre tervezett beavatkozásra, laborvizsgálatra érkező páciensek száma. Már akkoriban is húsz-harminc ember jött havonta. Az érdeklődés azóta sem csökkent, és ez pluszbevételt is jelent az intézménynek. A Romániából érkezők ugyanis előre, maguk fizetik az ellátásuk költségét, azonnal – azaz nem a társadalombiztosításon keresztül, amely egyébként is limitálja a kezelések számát.

A határon túlról érkezőktől származó éves bevétel közel 20 millió forint, amire nagy szüksége van a szűkös helyzetben lévő kórháznak. Egy szürkehályog-műtét például 118 ezer, egy komplikáció nélküli szülés pedig 91 ezer forintba kerül. Ezt persze, ha az illetőnek odahaza van biztosítása, csak részben kell saját zsebből fizetnie, mert ha a számlát odahaza bemutatja, megtérítik neki a kezelés után azt az összeget, amit otthon egyébként amúgy is ráköltöttek volna. Információink szerint Romániában egy-egy beavatkozás ára harmada a magyarországinak, ám az itteni jobb körülmények, a nagyobb biztonság miatt sokaknak megéri a különbséget vállalni.

Átjönnek szülni

Román kismamák, érezve a szülés közelgő pillanatát, nem egyszer hajlandóak 30-40 kilométert utazni a határon túlra azért, hogy a fájásokkal Makón vigyék őket kórházba – a számlát pedig, ha az édesanya vagy valamelyik hozzátartozója nem fizeti, nagyon nehéz utólag behajtani. Efféle ügyekben a minisztériumhoz is hiába fordult a kórház.

A külföldi betegek kezeléséből azonban nem csupán nyeresége, de olykor vesztesége is származik az intézménynek – tudtuk meg Baráth Lajostól, a makói kórház főigazgatójától. Ez persze nem az előre egyeztetett műtétek, vizsgálatok, hanem a sürgősségi ellátás keretében jelentkezik olykor. A szabály ugyanis az, hogy akit baleset vagy rosszullét miatt hoz be a mentő, azt mindenképp el kell látni. Ha van uniós betegkártyája az illetőnek, semmi probléma, de ha nincs biztosítása, a követelés utólag nem egyszer behajthatatlan.

A legnagyobb összeggel nem romániai, hanem egy olasz beteg tartozik, akit sokáig ápoltak a kórházban. Ő balesetet szenvedett, hetekig kezelték Makón, az intenzív osztályt is megjárta, kezelése végül 3,2 millióba került – az intézménynek. Tíz ilyen eset volt az utóbbi időben, és csak a jelenleg behajtás alatt lévő követelések összege meghaladja a 4 millió forintot.

Olvasóink írták

 • 3. bambinaXX 2009. március 12. 13:13
  „Nem hiszem el, h államok közti megállapodással ne lehetne megoldani.. olaszo. az nem EU? minek az EU akkor? mindentlehet?
  Hajtsa be rajta a saját országa, ahogy tudja!!
  És itt eszembe jut vhogy a külföldi gyorshajtók esete..”
 • 2. rozator 2009. március 12. 12:04
  „Nézzék az amerikai filmeket!A z ájultat is életre pofozzák és megkérdezik van-e biztositása?Ha van jöhet,ha nincs mehet a közvágóhidra tölteléknek!”
 • 1. kisztitkar 2009. március 10. 19:44
  „Ne követeljétek gyerekek lehetetlen behajtani!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt sírnak, együtt nevetnek az átkelővel

Makó - Mintegy 10 millió forinttól esik el a 60 milliós költségvetésű nagylaki önkormányzat, ha megszűnik az itteni átkelőhely. A faluban nagyon remélik, a kiürülő épületekbe vállalkozások költöznek. Tovább olvasom