Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

33 öreg platánt vágnak ki a 200-ból Makón

Makó - 200 öreg platánból 33-at vágat ki a makói önkormányzat Gerizdesen. A városrész lakói aláírást gyűjtöttek, mert az ágak kárt tesznek a házakban, a villanyvezetékben, ősszel pedig sok a levél. Az önkormányzat csak a beteg fákat vágatja ki, a többit megnyesik.
– Platánjaink nélkül sivataggá is válhat Gerizdes, mert a több mint 40 esztendős fák árnyéka nélkül a nyári forróságban kiégne minden – vélte Nagy Lajos, a városrész önkormányzati képviselője.

Ugyanis az itt lakók egy része annak érdekében kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy a Platán, a Harmat, a Kertész, a Kökény és a Lisztes utcában lévő több mint 200 fa nagy részét vágják ki, mert az ágaik benyúlnak a portájukra, s ha letörnek, kárt okoznak a háztetőben, a kerítésben. Ősszel pedig a lehullott hatalmas mennyiségű levelet nekik kell összegyűjteni. A szignókkal ellátott kérelmüket elküldték az önkormányzathoz, abban bízva, hogy elérik céljukat. A gerizdesiek többsége, köztük a képviselő is, azonban azt szeretné, ha megmaradnának a fák.

– Ezeket a szép fákat kár lenne kivágni – véli Nagy Lajos, aki lakótársaival együtt aggódik. A szerző felvétele
– Ezeket a szép fákat kár lenne kivágni – véli Nagy Lajos, aki lakótársaival együtt aggódik.
A szerző felvétele

– Nemrég szakemberek mérték fel platánjaink állapotát. Csak azokat az egyedeket lehet kivágni, amelyek betegek, erről döntöttek. Így 33 fát távolítanak el, a többit pedig megnyesik – folytatta Nagy Lajos.

A szakszerű nyeséssel pedig orvosolni lehet azt a problémát, hogy az ágak benyúlnak az ingatlanokra, valamint kárt okoznak a villanyvezetékekben. Már elkezdődött az őszi lombhullás, így a gerizdesiek nagy zsákokat kapnak a várostól, amelyekbe beletehetik az avart.

Olvasóink írták

 • 20. rudi 2009. október 21. 22:22
  „DKatona nem ott lakom, és nem laktam soha gerizdesen”
 • 19. DKatona 2009. október 12. 09:46
  „No akkor. Az én nicknevem miatt nem kell aggódni, csak ez az egy van. Valószínű, ha volna takargatni valóm, akkor ezt is jobban választottam volna meg. A D az Dénes, a Katona meg Katona. Szerencsére jobb dolgom is akad, mint összeesküvés elméleteket gyártani, pláne hazugságokat. Az se kell letagadnom, hogy Lajos bácsi unokájának férje vagyok. Különösebben nincs okom Lajos bácsit védeni, mert kiváltságokat nem élvezek a fent említett rokonság miatt. Ha mellette szólok az azért van, mert én mást látok meg hallok, ezek alapján mondhatom valamire, hogy jogtalan. Ettől függetlenül másnak meg lehet más a véleménye. Én nem a platánok alatt lakom így ebbe nem szólok bele. A magam háza táján igyekszem megtenni amit kell, meg amit a neveltetésem megkíván. Ha valaki kérdéseket akar feltenni, akkor állok elébe, de nem fogom itt idegesíteni magam, csak azért, mert valakinek csak ezzel tud teljesebb lenni az élete.”
 • 18. Hmmm... 2009. október 11. 15:04
  „Valami nagyon primitiv gondolkodasra vall az a szemlelet, hogy ami nem latszik az nem letezik. Nekem azt szokta mondani kamaszkoromban az Anyukam, ha nem volt megelegedve a felmosasommal,hogy csak ott mostam fel, ahol a papok tancolnak! En akkor kiskamasz voltam. Egy vezetes nem lehet ilyen gyermeteg.
  A fakat orizni , vedeni kell es rendszeresen karbantartani. Evtizedek eredmenyet nem szabad felelotlenul tonkretenni.”
 • 17. kozmunkas 2009. október 10. 08:51
  „DKatona szerintem 14-es hozzá szólónak nem kell kockás notesz fejből tud mindent 20-évre visszamenőleg,mondjuk én is hiányoltalak hogy nem állsz Lajos bá védelmébe,na de biztos elfelejtetted a jelszavad a sok neved közül!:):):):)”
 • 16. kozmunkas 2009. október 10. 08:49
  „Mikor még a hivatalnál voltam közmunkás,többen felvetettük mért nem megyünk ki Gerízdesre is az volt a válasz úgy se látja senki,meg nem a főtér azt látják az emberek az a fontos csak,kérdem én akkor a többi ember mért fizet kommunális adót!”
 • 15. DKatona 2009. október 10. 08:31
  „:-) örülj, és írd a kockás füzetedbe, hogy biztosan itt lakik”
 • 14. napiszar 2009. október 09. 17:58
  „rudi köszi ezt pofázom én is évek óta,amit te le írtál,egyedül te vagy aki reálisan látja a dolgokat,és józan ésszel gondolkodik,de tudod ott egy közmukás se fog megjelenni a következő 100-évben,aki nem tud takarítani mert zömében 70-év az átlag életkor itt ott gerizdesen az fogadjon napszámost,egyébként tényleg aki írta nem platánt kellene helyette ültetni!!!!!!!”
 • 13. rudi 2009. október 09. 16:36
  „Az mondjuk igaz, hogy ha a főtéren összetakarítják, akkor másutt is össze kellene, mert azt mondják az utca közterület,nemcsak a főtéren az. Sajnos az is igaz, hogy a főtéren kívül már nemigen gondozzák a közterületet sehol. ha az önkormányzat kötelezi az ott élőket a platánok megtartására, akkor nyújtson segítséget azok gondozásában, ez így igazságos.”
 • 12. favágó 2009. október 09. 13:05
  „Segítsek?:-)) Egy jó kis tarvágás?:-))
  Szeretném látni, hogy a 33 kivágott fa helyét szépen kifúrják és legkésőbb tavasszal pótolják! Nem muszály platánnal, van még más fajta is!”
 • 11. napiszar 2009. október 09. 06:49
  „Hiányolom D Katona,hozzá szólását!:)Egyébként a 33-fa tényleg veszélyes a többi nem,ja kíváncsi lennék Lajos bá elmúlt 4-évi munkájára !!!!!!Utak totál szarok közmunkásokat a környéken 4-év alatt 2-szer láttam,járda projekt kötelező azt nem ő intézte mielőtt valaki be ír!Csak úgy említés képen amit felszedtek járdát tökéletesen jó asztfalt lett volna belőle,nem tudom hová szállították el!”
 • 10. kt 2009. október 08. 22:28
  „Vágassátok ki a fákat! Aztán betonozzátok be az eget.”
 • 9. Ungarn 2009. október 08. 20:07
  „Van olyan része,utcája a városnak,ahol egész évben egy fűszálat nem tesznek keresztbe a hivatal embere.Mégsem sírok,megteszem ami tőlem telik,mert magamnak szeretném ha szép lenne a házam eleje.Való igaz,aki ott vett házat,ahol 10méteres fák vannak,annak lehetett volna annyi esze hogy azok majd szemetelnek is,nemcsak árnyékolnak!
  Az meg egyenesen túlzás hogy valaki órákat lenne kénytelen NAPONTA! takarítani a faleveleket!Lusta nép a magyar,sajnos!”
 • 8. Tommyst 2009. október 08. 19:14
  „Mi az, hogy az emberek lusták takarítani? A saját házuk előtt?! Ne várjuk már mindenhová a sült galambot, könyörgöm. Ilyen okkal nem szabad kivágni fákat! Ez nagyon primitív.”
 • 7. SztrogofMihály 2009. október 08. 18:09
  „hajosinas te ezeknek az újságíróknak,ez valami betegsége hogy hozzá szólnak a cikkekhez!”
 • 6. hajosinas 2009. október 08. 13:19
  „Kedves "magdi1970 " !
  Nagyon megtisztel meghívásával. Tudja én nagyon szivesen segitek minden rászorulónak a tehetségem keretein belül. Nemtudom, hogy ön a rászorulók körébe tartozik ? De én a magam portája előtti takarításról beszéltem. Mert ugye hogy a népi közmondást idézzem "MINDENKI SEPREGESSEN A MAGA PORTÁJÁN" ! Csupán a véleményemet mondtam el a környezetpusztitó kezdeményezésről. Mert ezt a lehetőséget a DM szerkesztősége biztosítja a leközölt cikkei mindegygyikéhez. De azért érdekes, hogy ez a véleményem nem mindenki füléig /szeméig / jut el a hozzászólásomat olvasva.Ön is csak a takarításra való felhívását kezdeményezi, de a lényegről ön sem ejt szót. Talán azért mert valahol egyetért a kezdeményezéssel ? Nemtudom . Ha netalán így van , akkor nagyon sajnálom hogy abban a környezetben kell laknia.Bár azt hiszem, ilyen hozzáállással a város bármelyik részén is lakna , az ott élő növényzet ugyanolyan veszélynek lenne kitéve mint a jelenlegi környezetében.Mert a lombhullatók, ősszel mindenütt" levetik lomb ruhájukat" !”
 • 5. magdi1970 2009. október 08. 07:12
  „Kedves hajosinas ! Én szeretettel várom a házam előtti takarításban,főleg így ősz táján,itt tudunk egyeztetni önnek mikor megfelelő,szívesen venném segítségét,egyébként Lajos bá azt is elintézhette volna hogy a Kertész utcai átereszeket takarítsák ki,esetleg az önkormányzat felszólíthatná a tulajdonosokat,mert van olyan ahol a komplett gödör veteménnyel van teli vagy csak símán betemette a tulaj!!!!Lajos bá lehet intézkedni ha kérhetem!”
 • 4. hajosinas 2009. október 07. 20:08
  „Kedves Sztrogof Mihály!
  Mivel meg lettem szólítva illik válaszolnom.
  Én nem költözöm oda,mert túl idős vagyok már a helyváltoztatáshoz.De mint említettem az első hozzászólásomban, "akinek nehezére esik a lomb takarítása ........ válasszon magának olyan környezetet......... Csak por és semmi ás."
  Én szívesen vettem volna már ezelőtt harminc évvel is de még ma is szívesen venném, ha az önkormányzat olyan szép LOMBHULLATÓ fákat ültetett volna az utcánkba.Korom ellenére szívesen takarítanám a lombot.
  Egyéb iránt pedig azért azt mégsem illik elfelejteni /bár ezt a városban néhol lehet tapasztalni egyes ingatlanok környékén/ ,hogy a jelenleg érvényes Önkormányzati rendeletek értelmében az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlana előtti járdát,csapadékvíz elvezető árkot,átereszt és az útpadkáig terjedő területet mindenkor rendben tartani.
  Nos csak ismételni tudom magamat. Olyan lakókörnyezetet kell választani ahol nincs fa, járda, vizesárok, villany,gáz stb. Ott nem kell söpörni.De az élő környezetet ,azért mégsem kellene pusztítani ! Elég kárt okozott az ember a "civilizációjával" már eddig is ezen a kis földgolyón!”
 • 3. eva45 2009. október 07. 17:17
  „Ha már ennyi baj van a lombhullással akár az összes fát kivághatnánk.
  Nem tudom én is miért hagytam meg a házunk előtt. De nyáron milyen jó hogy a kapunál árnyék van.
  Az biztos hogy ősszel kell egy kicsit mozogni ha összeakarjuk söpörni a leveleket.
  Az persze más ha balesetveszély vagy betegség miatt kell kivágni. És lehet nyesegetni is.”
 • 2. SztrogofMihály 2009. október 07. 15:27
  „hajosinas lehetne orvosolni a problémát,gyere oda lakni!:)Mért takarítsak én még munka után 2-3-órát naponta a falevelek után,nem szólva a fa szemetével amivel tele van a lakás,ki kell küldeni a közmunkásokat oda is söprögetni,számoljunk csak napi 2-óra az 1000ft napszám pénz,20-nap alatt az 20-rugó akkor mért fizessek kommunális adót,mellé rengetek helyen zavarja a villanyvezetékeket,gratulálok a fényképhez tegnap az újságíró fél napot szenvedett vele láttam,:):):)”
 • 1. hajosinas 2009. október 07. 14:14
  „Ahol élet van, ott fa is van.Ahol fa van, ott lomb is van. A fa, a zöld, hozzátartozik az ember környezetéhez. Akinek nehezére esik a lomb takaritása,komposztálása és a természetbe visszajuttatása, az válasszon magának olyan lakókörnyezetet, ahol noincs fa, nincs lomb , nincs árnyék, nincs víz.Csak por és semmi más.
  Ez a fajta gondolkodás is az elsivatagodáshoz vezet.Számomra nagyon furcsa döntés a lakosok azon részéről, kik az aláírásukkal a környezetük természeti adottságait szándékosan pusztitani akarják.Mit fognak szólni az unokák elődeik viselkedéséhez ? 30 év múlva, amikorra ugyanekkora fák lehetnek a kivágottak helyén , sokminden történhet.Még laktlan városrész is lehet a terület. De hogy árnyat adó fák addig nem lesznek, melyeknek nincs lombjuk,hogy ne hulljon a levél amit össze kell takarítani, az biztos.
  Talán a télen lehulló hó eltakarítási nehézségei miatt is kellene aláírást gyűjteni és a természetfelelőshöz peticióval mellékelve benyujtani.Kiváncsi lennék rá egyébként, hogy az a bizottság, mely döntést hozott tárgyidőszakban a virágos Makó cím ideítélésére, vajon mit szólna ehhez a megnyílvánuláshoz ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apátfalván ül lagzit Győzike

Szombaton lakodalmat ül Győzike, azaz Gáspár Győző, méghozzá Apátfalván, a Peka sörözőben. 250 embert várnak, s ott lesz az egész Gáspár család. Tovább olvasom