Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

3400 dobozt gyűjtött a makói söröskirály

Makó- A makói múzeum karbantartójaként dolgozó Csányi Tibor 17 éves korában, az út szélén találta az első sörösdobozt - azóta, 30 év alatt 3400 darabot gyűjtött.
A világ 57 országából vannak díszes darabjai. Egy részüket cserélte, és külföldön járó ismerősei is igyekeznek őt meglepni új darabokkal – ez ritkán sikerül.
 
Csányi Tibor szeretné felvenni a kapcsolatot a megye többi gyűjtőjével is. Fotó: Szabó Imre

A sörösdoboz egyébként tavaly volt 80 éves találmány, Amerikából származik, egy konzervgyártó cég lépett piacra vele először. Azt még konzervnyitóval vagy késsel kellett nyitni. Neki is van hasonló, a 60-as években gyártották. A kollekció legérdekesebb darabjai azonban az egzotikus afrikai, szváziföldi dobozok az úgynevezett Szimba-sorozatból.

A makói gyűjtő azt mondja, a sörösdobozok a 20–21. század műtárgyai, a csomagolás- és kultúrtörténet részei, nem lenne szabad a szemétre kerülniük. Bár a magyar sörgyártók kevés figyelmet fordítanak a küllemre, a külföldiek némelyike szinte műalkotás. Hobbijával az egyetlen baj az, hogy nagy a helyigénye. Mivel párja emiatt nem látja szívesen a lakásban a kollekciót, a műhely polcait ékesíti velük.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítik a leégett ház lakóit

Segítik a leégett ház lakóit
A kiszombori Gara Gézáné abban bízik, decemberre sikerül felújítani január végén leégett kiszombori házukat, és visszaköltözhetnek. Tovább olvasom