Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

3 millióval tartozik az állam Nagylaknak

Nagylak - Hiába nyert jogerősen pert az állam ellen Nagylak, a megszabott határidő után sem kapta meg azt az elmaradt közel 3 millió forintos bérleti díjat, ami a határátkelőnél 2004-ben épült állatitató telke után járt volna az önkormányzatnak. Az összeg a falu költségvetésének tizede volna – a kormányhivatal ígéri: péntekig a község számláján lesz a pénz.
2004-ben nyílt meg az a hatósági állatitató és pihentetőállomás a nagylaki határátkelőnél, amely miatt évek óta pereskedik az állammal a község önkormányzata. Az épületegyüttest ugyan az állam építette, de egy olyan, 1,3 hektáros telekre, amely az önkormányzat tulajdona. A felek között 2007-ig bérleti szerződés volt érvényben, amelynek alapján az állam az első évben fizetett is, a második évben, 2005-ben viszont már bíróságra kellett menni a pénzért – végül peren kívül egyeztek meg a fizetésben. 2006 után viszont egy vasat sem kapott a falu, pedig az itató mind a mai napig működik.

A határközség – mint annak idején mi is írtunk róla – ezt követően kénytelen volt újra pereskedésbe kezdeni. Gyarmati András polgármestert most azért kerestük meg, hogy érdeklődjünk, hol tart az ügy. Örömmel újságolta, hogy a bíróság követelésüknek részben helyt adott, és jogerősen megítélt közel 3 millió forintot kamatokkal együtt – ugyanakkor, bár a kifizetésre szabott határidő már lejárt, még mindig nem kaptak egy fillért sem. Az első pillantásra nem nagy összeg Nagylaknak igenis számítana: a falu költségvetésének majdnem a tizede. Az ítélet egész pontosan úgy szól, hogy a szerződéses viszony idejében elmaradt kifizetést ismerte el jogos követelésként a bíróság, erre az időszakra jár a pénz – a szerződés megszűnése utáni időszak ügyében új eljárásra kötelezték az első fokú bíróságot.

A nagylaki állatitató és pihentetőállomás most is működik – a községi önkormányzat földjén.Fotó: DM/DV
A nagylaki állatitató és pihentetőállomás most is működik – a községi önkormányzat földjén.
Fotó: DM/DV

Az ügyről korábban megjelent cikkeket olvasva kitűnik, az államnak voltak érvei, hogy miért nem fizet. A kormányhivatal egyik illetékese például még idén februárban azt nyilatkozta, a kérdéses telek a hivatalos becslés szerint mindössze 1,4 milliót ér, Nagylak tehát elégedjen meg a korábban érte bérleti díjként kifizetett közel 5 millió forinttal. Az ügyet lezáró határozatból azonban úgy tűnik, a bíróság ezzel szemben legalább részben jogosnak ismerte el a falu követelését, a jogerős ítélet után pedig ellenérvnek már nincs helye, fizetni kell. Csakhogy az erre szabott határidő július 28-án lejárt. Gyarmati András azt mondja, sajnálja, hogy idáig jutott az ügy. Mint mondja, pereskedni sem akart, de hiába kereste többször is az illetékeseket levélben és személyesen, mindig csak ígéreteket kapott. Most mi is kaptunk egyet a kormányhivataltól: megkeresésünkre azt mondták, péntekig a nagylaki önkormányzat számláján lesz a pénz.

Olvasóink írták

 • 7. palotai 2012. augusztus 03. 10:38
  „Az újságcikk -gondolom,terjedelmi korlátai és félreértett információk miatt - helyenként megtévesztő,és a hozzászólók jórészt erre alapozták mondandóikat.”
 • 6. scott1 2012. augusztus 03. 07:57
  „Az biztos, hiszen az előző kormány úgy kezdett építkezni 2004-ben, a baloldali vezetésű Nagylakon, hogy a telek tulajdonviszonyával kapcsolatba még 2012-be is pereskedni kellett... Még jó, hogy ez nem egy uniós beruházás, ahol fillérre pontosan leszámláztak mindent az uniónak... :D”
 • 5. Egyolvasó 2012. augusztus 02. 20:41
  „Na majd a 2/3-d eldönti, hogy ki kinek tartozik, oszt jó napot.”
 • 4. tilton 2012. augusztus 02. 12:04
  „Látjátok, ez a baj: egy "jogállamban" dönthet önhatalmúlag az egyik fél úgy, hogy egész egyszerűen nem fizet. Szomorú, hogy büntetlenül szívatják őket (az állam is, akinek jó példát kellene mutatnia).”
 • 3. klj-54 2012. augusztus 02. 09:36
  „Ha a kormány nagy ívben lekakálja a Strasbourg nemzetközi emberi jogi bíróság ítéletét akkor miért kellene csodálkozni egy ilyen "piti" ügyön?”
 • 2. bo 2012. augusztus 02. 09:32
  „Melyik péntekig?”
 • 1. pardon 2012. augusztus 02. 09:15
  „a falunapnak már lőttek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csepregi Éva: negyven éves szerelem

Csepregi Éva ötvenhat éves, és még mindig szexis, elbűvölő és eredeti. Makón találkoztunk vele. Tovább olvasom