Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

4000-et se sajnálnának a jegyért

Makó - A megkérdezett magyarok fele, a szerbek és románok kétharmada tervezi, hogy ellátogat a 2012. január 20-án megnyíló új makói fürdőbe. A közvélemény-kutatásból kiderült: a szomszédban tudnak az építkezésről, és kétszer akkora árú belépődíjat tartottak méltányosnak egy itteni fürdőzésért, mint a magyarok.
A határon is átnyúló közvélemény-kutatás ára már a fürdő építésére szánt költségek között is szerepelt. A közbeszerzéssel kiválasztott Akció 360 Reklámügynökség két másik vállalkozással közösen mérte föl, milyen érdeklődés kíséri a makói fürdőberuházást 160 kilométeres sugarú körben, és milyen vendégkörre számíthat a Makovecz Imre tervei alapján, 3,6 milliárd forintból épülő létesítmény. Megkérdezték azokat a makóiakat, akiknek a véleményére hallgatnak a helyiek, és – mint Atkári Csaba, az ügynökség képviselője a képviselő-testület szerdai ülésén mondta – szélnek eresztettek a városban egy tucat turisztikai szakembert is, mert a kívülálló olyasmit is észrevehet, amit a helyi nem.

A felmérés legérdekesebb része a leendő vendégkör tesztelése volt. 500 embert kérdeztek meg itthon, 500-at a Vajdaságban és szintén 500-at Romániában. Kíváncsiak voltak külön a 18 év feletti fiatalok, a családosok és a nyugdíjasok szempontjaira, elvárásaira is.

A 2012. január 20-án megnyíló új makói fürdőbe a határon túlról is várják majd a vendégeket. Fotó: Karnok Csaba
A 2012. január 20-án megnyíló új makói fürdőbe a határon túlról is várják majd a vendégeket.
Fotó: Karnok Csaba

Ígéret és utazás

Makóról sokan tudják, hogy a hagymájáról híres, tudnak a Ford-T modell tervezőjének itteni származásáról. A válaszadók fele, a románok 61 százaléka már járt Makón, és 56 százalékuk a Hagymatikum épüléséről is hallott. Érdekes volt, hogy a megkérdezett magyarok 52 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, ellátogat-e az új fürdőbe, míg a romániaiak 68, a szerbiaiak 64 százaléka készül ide. Atkári szerint az ígéret nem feltétlenül jelent biztos utazást, ez a nagyarányú hajlandóság mégis biztató.

A megkérdezettek közül a magyarok 65 százaléka inkább belföldön, az ugyanilyen arányú román és szerb többség viszont inkább külföldre utazik szívesen: a külföldi válaszadók 70 százaléka – köztük a fiatalok 90 százaléka – járt már nálunk az elmúlt években. Többnyire önállóan szervezik az útjukat, csak a Vajdaságban veszik igénybe nagyobb arányban utazási irodák segítségét. Mindenkinek elsősorban a szép környezet, a vendégszeretet, az étel-ital kínálat, valamint a helyi látványosság a vonzó; a termálvíz jelenlétét a szerbiai és romániai válaszadók ötödik helyen említik, a magyarok a hatodikon. Ha viszont szálláshelyet kell választani, fontos szempont a házias konyha mellett a közeli fürdőzési lehetőség. A magyarok átlagosan 77 ezer forintot terveznének egyhetes hazai pihenésre, a románok és a szerbek ennél jóval többet is. Mindkét szomszédos országban elismerik, hogy nálunk jelentős a gyógyvízkészlet, ezért érdemes ide jönni. Jellemző, hogy – mint Atkári Csaba említette – a makói gyógyvíz és gyógyiszap jótékony hatását olyan betegségek esetében is említették, amelyekről az orvosok nem tudnak...

Milyen fürdőjegyárat tartanának méltányosnak? 4300 forintosat: míg a magyarok 2900-at fizetnének, a szerbek válaszaiból 5087, a románokéból 4876 forintos átlag jött ki. A tervek szerint hétköznap 2200 forintba kerül majd a felnőttbelépő Makón.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. hsoni 2011. december 28. 22:59
  „Tudom 2011 nyarán még kevesebb volt itt a medence és szolgáltatás (szaunák jegyárában), gyerekmedencék élményelemekkel.
  Az új épület átadása után már nem lesz kicsi!
  2012 Január !”
 • 25. hsoni 2011. december 28. 22:51
  „Hajrá makói fürdő!
  Én is mondhatnám, hogy 15000 forintot is megér, hogy picit a statisztika szebb legyen.
  Csak statisztikával nem lesz telt házas a fürdő.
  De azért a konkurencia árait és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat is kell figyelni!
  Nyáron rengeteg makói lakossal találkozta a Mórahalmi fürdőben.
  Mi lehet az oka???????”
 • 24. deszkás 2011. december 24. 15:21
  „Ez nem ejrópa ez Magyarország--- köztársaság nélkül.”
 • 23. kgb696 2011. december 22. 19:29
  „13... Ne kavarjuk ide Lázárt... Még a gondolat is kiráz ha vele hasonlítanak össze....
  Nem bántani akarom azt az embert aki nem tudja kifizetni, megértem, de akkor könyörgöm ne sírjon már itt, hogy drága, mert ha szét néz Európában vagy csak Magyarországon akkor megdöbbentően olcsó a makói fürdő még ár/érték arányban is..:) Szerintem reális a belépő és megértem ha mások nem tudják kifizetni én sem tudnék hetente bemenni a családommal, de örüljünk már annak ami van, ne pedig régi jó magyar szokás szerint sírjunk ríjunk....
  Aki nem tud fizetni nézegesse kívülről és legyen rá büszke, hogy milyen szép, aki meg tud használja és élvezze, hogy olcsó :)
  ´) MAXIMÁLISAN EGYETÉRTÜNK! :)”
 • 22. aplikation 2011. december 22. 18:49
  „"Gratulálok Makó Város polgárainak az új fürdőhöz. Nem vitás, hogy Makovecz Imre nagy és különleges művész, különös egyéniség, ezért nem tetszik mindenkinek az épület. De ez nem baj, mert szerencsére, nem kötelező Makoveczet vagy bárki mást elfogadni. Szabad országban élünk. -- Nagyon helyes, hogy "moderálják" az internetes hozzászólásokat. Ez azonban nem szünteti még meg a névtelen hozzászólások lehetőségét, ezen is érdemes lenne elgondolkodni. Vajon milyen érv szól amellett, hogy névtelenül bárki, bárkiről, bármikor bármit irogathat ??? A névtelenség gyengíti a jellemet, nagy kísértés a hazugságra, rágalomra, egymás sértegetésére stb. stb. Következmények nélkül. Kell ez nekünk, a társadalomnak? Ha nem kell, miért engedjük? Ha mégis kell, miért kell? Veszélyes dolog, mert kikezdi a becsület alapjait. Pedig becsület nélkül még egy fej hagymát vagy egy db tojást sem lehet venni a piacon. (Ha nincs becsület, elszaladhatok az áruval vagy az eladó letagadhatja, hogy fizettem...Ezekre nem gondol senki? Mire neveljük a gyerekeinket ? A sunyiságra?) Ha valaki nem akarja nyíltan és felelősséggel vállalni a véleményét bármilyen vonatkozásban, a közösség miért nem akadályozza meg ezt? Tudom, ezek szónoki kérdések. Mégis érdemes feltenni. Hátha sokan elkezdünk ezen gondolkodni és tenni valamit a megváltoztatására.”
 • 21. citrom01 2011. december 22. 18:28
  „Babeli-nek igaza van ,persze ki lehet forgatni a szavait ,és itt sem fogják a fürdőből kirugni a vidékről érkező embereket ,de nem is ök vették fel a hítelt az építkezésre, hanem a Makói önkormányzat! Én még nem láttam a Makói önkormányzatot az utcán velem szemben sétálni ,persze ha csak nem maga személyesen nem Buzás Péter az. Azt gondolom az önkormányzat a makói emberekért van és nem fordítva. Nem az önkormányzat tart el bennünket ,hanem mi azt az adó forintjainkból. Tehát mi makói emberek üzemeltetjük a megbizott polgármesterrel,és a hozzá tartozó képviselői gárdával.Nagyon remélem ,ha már megépült a fürő ,nem lesz veszteséges bár az árak még igy sem győztek meg . Remélem tetszeni fog ,és nem lesz csalódás . Ha pedig igen akkor marad Vásárhely,vagy Algyő esetleg Mórahalom. Hajrá bízonyitson a haaaagymatikum!!!!!!!!!”
 • 20. 2kedő 2011. december 21. 22:31
  „babeli!
  Csinálod a zürzavart! Ha valamit nem tudsz ne hintsd tovább!! NEM lesznek VIP belépők!
  Éppen ezért haragszanak az új vezetésre, mert régen volt ilyen ,de ezt megszüntették! Sok embör érdekeit sértette,leginkább a volt vezetőét s bandáját! Már úgy kezelték a fürdőt, mintha sajátjuk lenne, s most is sértődöttségükben lázítanak, uszítanak a város és a fürdő ellen, s írnak álnéven hamis dolgokat!
  Az meg egy másik hüleség, hogy a "mi pénzünk", "a makóiak fizetik"--butaság!Átmegyek a Lánchídon, mégsem löknek le róla és ha autóút épül Veszprém és Pécs között abban is benne van a makóiak pénze!”
 • 19. 2kedő 2011. december 21. 22:21
  „6.Lillencs!
  Tökéletesen oldod meg a problémát! Strandra jársz- decemberben is??!! A drága makói fürdőbe se gyere csak a szegedibe 10 000-ért! Pazar!
  Olvastam mégegy "fürdő-ellenes" kommentet: nagyon nyomott a levegő!!!Hát igen, az igazi jó hőfokú győgyfürdőkben általában ilyen Másodszor: még a szellőzés nincs bekapcsolva! A
  A 2200ft szerintem elfogadható ár!Nem KELL minden nap a fürdőbe menni, havi 2 alkalom elég lehet! És ha azt nézzük,hogy egy magántanárnál 45 perces angolóra 1500-2000 ft (nincs is rezsije!!)ls 1 doboz aszpirin 1200ft akkor ninc smiről nagyon beszélni! Csak itt Makón sajnos méééég mindig egy szót ismernek: INGYEN”
 • 18. mátka 2011. december 21. 21:46
  „kedves 10 :"a cikk számomra a fürdőre tervezett PR egyik része..." ha az a PR része,hogy megkérdeznek embereket :) ilyenkor ha nincs motiváció pl ajándék belépő stb...mindenki azt válaszolsz amit akar.Én 16350 ft is megadnék a belépőért. Mi a következménye a szakmailag "falsnak" hívott válaszokban. Semmi így,tehát mindenki azt mondja amit gondol és ezt be is kell tartani,no nem :) épp ezért a real marketing már rég visszatért a megfigyeléses kérdezésekhez,persze csak ha valódi eredményt akarunk. De ez a módszer itt úgy is csak eső után köpönyeg,mert már áll a fürdő.ha azt mondták volna drága a jegy nem jövünk visszabontják ? :) na ha ez a PR akkor szakmailag itt látszik mennyire naprakész a csapat. Amúgy mindenben egyetértek Önnel,ezt csak kiegészítésnek szántam az Ön gondolatai mellé”
 • 17. babeli 2011. december 21. 20:47
  „Az a baj, hogy minden csoda 3 napig tart. A gazdasági világválság közepén, pedig lehet, hogy addig se.
  Ez a fürdő a gazdagoknak épült, a munka a Makóiaké. Lehet, hogy nem jól tudom, de a másik 50%-t is mi fizetjük ki az befolyt adóforintokból, amit átutalnak a fürdőnek.
  Építészetileg biztosan kuriózum, de a fenntartása, üzemeltetése horribilis összeg lesz. Egyébként ma már próbaüzem volt a szaunában, az önkormányzatiak (már aki tehette) ingyen tesztelték. Nem tudom igaz-e, de talán VIP belépök is lesznek, na ne hogy mán bérletet vegyenek.”
 • 16. imre57 2011. december 21. 20:41
  „Nekem nagyon fog hiányozni a nagymedence aminek a partján a szabad levegőn gyönyörű napsütésben ültek a fiatalok esetleg még az idősebbek is.A "pados" meleg vizes meg jó találkozó hely volt az ismerősöknek nagy beszélgetések és sok üzlet megkötésének színhelye volt.Itt az újban minden fedett mintha elakarnánk bújni a nap elől,én mindenesetre nosztalgiával fogok visszagondolni a régi fürdőre persze egy nagy felújítás ráfért volna és azt se bántam volna ha nem nevezik hagymatikumnak.”
 • 15. Makoiner 2011. december 21. 20:07
  „Aki járt már késő utószezonban például az adriai tengerparton, sétált az üres fövenyen, vagy a kihalt szállodasoron és a lehúzott rolójú bárok és butikok közt, bizonyára pillanatra elgondolkozott azon, hogy mi ebben az ,,attrakció"? Mi az, ami nyáron azt a rengeteg sok embert idevonzza? Hát persze: a tenger, a nagy víz! No de a tenger ősszel és télen is ott van ... még se nincsenek olyankor emberek, csak néhány nyugdíjas csoport őgyeleg a parton...
  Egyértelmű: nem elég a tenger, napfényre és melegre is szükség van. (Csak megjegyzem; napfény és meleg nyáron itt Makón is van...) S vajon mit lehet ott nyáron csinálni egy-két hétig a tengerparton? Hát napozni, fürödni, jól leégni... esetleg este a bárban jól besörözni, reggel sokáig aludni, a gyerekeknek jó sok fagyit venni, olyan kajákat enni, amilyen otthon nincs... stb., stb.
  Persze mindez pénzbe kerül: az út oda, meg vissza, a szállás, a kaja (önellátás, félpanzió, szállodai inclusive ...), a sör, a fagyi, a ,, kici ócó kínai", vagy indiai cucc ... Ennek ellenére szinte ,,egy tűt sem lehetne leejteni" annyian vannak. Csak megéri, annyi ember évről-évre talán hülyeséget mégsem csinál ...

  Merjük elhinni, hogy itt Makón is lehet ,,attrakció"! Mert már nem csak napfény és meleg van (nyáron), hanem van a különleges és páratlan fürdő! Bár a fürdő szó tényleg nem jó rá, az olyan puritán, kicsinyítő... mint pl. a fürdőkád, vagy ,,néplavór" Ez már nem fürdő, ez maga a ,,Spa" - vagy ,,Hagymatikum" - ugye? Még ugyan a külföldiek nem tudják, hogy mit jelent az, hogy ,,Hagymatikum", de majd megtudják... (Lehet, hogy egy kicsit bajlódnak a majd a ,,gy" betűnkkel, és a ,,...matikum"-ot is ,,...maticum"-nak írnák... de hát az ,,egészségedre" szavunkkal is szoktak bajlódni...)

  Az a baj, hogy saját magunkból indulunk ki (már, mint mi Makóiak). Kell nekünk ez a csicsás fürdő, azért, hogy megfürödjünk? - Nem. Sokba kerül? - Igen. Akkor meg minek? - Így gondolkodunk legtöbben. DE, lehet, hogy másnak, ,,messziről jött embereknek" érdekes lehet... Nincs kizárva. Az ,,attrakció" kedvéért a tengerpartra is sokan messziről elmennek. Semmi mást nem csinálnak csak fürödnek, napoznak, esznek, isznak, pihennek... költik a pénzt. Sokan, sokat. Ezzel munkát adnak a helybelieknek, az ott élőknek.
  Mit szólnánk ahhoz, ha egy helybeli tengerparti lakos azt mondaná: - vigyék innen ezt a tengert, minek ez, látom nap-mint nap. Már unalmas...

  Vegyük úgy, hogy ez a fürdő nem is egy fürdő, hanem egy üzem. Olyan, mint a Gumigyár, csak más a profilja. A Gumigyár termékeit sem (csak) a makóiaknak kell megvenni, vagy ,,megenni"... Attól még, hogy a fürdő ,,termel", nyugodtan lehet kapálni a kukoricát, egyelni a gyökeret, hegeszteni a vasat...
  Annyi előnyünk mindenképpen van (vagy lesz), hogy nem kell több száz kilométert utaznunk, külön szállásról, kajáról, stb. gondoskodnunk, ha érdekes helyen szeretnénk fürödni.

  Ja - persze még az is lehet, hogy néhány (száz) makóinak ,,kenyeret ad" az a sok messziről jött ember ...”
 • 14. Qllancs 2011. december 21. 16:36
  „Van egy mondás : " nyugtával dícsérd ...." Majd nézzük meg a mérleget egy fél év múlva --mit mutat a mérleg !
  Kíváncsi leszek majd szeptemberig hány % -os lesz a kihasználtság ?, Hány fizető belépő lesz ??
  Makói ember ..leszámítva pár nyugdíjjast --lehet, hogy nem sok lesz.
  Segélyből, közmunka lóvéból --giga számlák kifizetése után --vajon lesz-e ott makói polgár ????”
 • 13. Egyolvasó 2011. december 21. 15:09
  „4. kgb696 2011.12.21. 09:27

  Teljes mértékben igaza van, csak tudja (bármennyire hihetetlen is) ezt az újságot a neten nem csak a makóiak tudják olvasni, ebből kifolyólag makó-kártyával sem fognak rendelkezni, hogy a fürdő belépő féláron legyen, így a 3 fős családnak (gyengébbek kedvéét ANYA +APA +a GYERMEK) már igen megterhelő.
  Az ön hozzászólása pedig emlékeztet egy politikusi nyilatkozatban elhangzottakra, melyben azt nyilatkozta a tisztelt képviselő:" hogy mindenki annyit ér amennyije van."
  Örülök neki, és örüljön ön is, hogy jó állása, munkahelye van, sok embernek ez sajnos már nem adatik meg, hogy elmondhassa ugyan ezt magáról, pedig ígéret az volt nem kevés, de sajnos mid csak ígéret maradt.”
 • 12. kicsi59 2011. december 21. 12:07
  „Hajrá Makó! Húzzatok bele, 5.000.-ig is felmehettek az árral!! Én ott leszek!!”
 • 11. kgb696 2011. december 21. 11:53
  „Az erősek kedvééért: aki alkalmanként nem tud kifizetni 3300ft belépőt a 3fős családnak <moderálva>”
 • 10. barátfüle 2011. december 21. 10:38
  „A cikk számomra a fürdőre tervezett PR egyik része. Valóságtartalmát - engedjék meg - megkérdőjelezem. A fürdőre, pihenésre szánt pénz erősen jövedelem függő. Márpedig mindkét említett országban alacsonyabbak a jövedelmek, mint nálunk. Egy alacsonyabb jövedelemből még nagyobb hányadot tesz ki a téli fűtés, a világítás, a ruházkodás, az evés költsége. Feltételezem, hogy még gépkocsit is fenn akar tartani a potenciális fürdő látogató. A benzin, a biztosítás, a javítás költsége után a maradék pénz - ha van maradék - elköltésére igen nagy a konkurencia. A leírt 52 % mérését csak abban az esetben tartom reálisnak, ha a ROTARY klubban kérdezték meg az alanyokat.

  Volt szerencsém ellátogatni a már kész fürdőbe. Csalódtam. Egyrészt a levegő igen nyomott, párás, ami nem volt kellemes. Csak 1-2 órát bírnám ki. Másrészt a belső terek ugyanazt adják vissza, amit kívülről már megnéztünk, megcsodáltunk. A csodálat viszont nem tart örökké. Egy idő után ugyanaz köszön vissza mindenhonnan. Egy idő után unalmas lesz. Furcsa, de egy ilyen túldíszített térben egy idő után unatkozni kezd az ember. Változatos belső ingerekre vártam, amit a jelenlegi belső berendezés nem nyújt. Ingergazdag környezetre számítottam és ingerszegény környezet lett belőle. Sehol egy büfé, sehol egy újságos, egy butikus, egy hot-dog árus. Remélem lesz, mert ha nem, akkor másoknak is csalódást fog okozni és az első látogatás után, aligaha jönnek vissza másodszor.”
 • 9. triatlonos 2011. december 21. 10:30
  „Őszintén szoritok a fürdő sikeréhez, és az ATKÁRI név jól is cseng - Budapest gazdálkodásának tükrében. Buzás megcsinálta, pedig "du svájci" kavart, mint a fagyigép. Az ár-érték arány alapján dől el a kérdés, de azért én a szerbekre és a szomszédos városokra nem számitanék. A szerbek a határ menti fürdőt favorizálják, ahol minden van 1300 ft-ért, sőt a másikban 1000-ért.
  Mindenesetre elvárom Buzástól és Andreától is, hogy Makó kártyával ÉVES bérletet váltsanak. A szauna jegyüket én fizetem. Azt csak halkan jegyezném meg, hogy 100 fokban 10 perc után az ember hajlamos őszintén beszélni, még azt is elmondja, amit nem akart.”
 • 8. szatyi 2011. december 21. 10:27
  „Akkor most építettünk egy fürdőt -a mi pénzünkön- a külföldieknek?”
 • 7. Örvájn 2011. december 21. 10:14
  „No, úgy látom kistérségi lakóként továbbra is Mórahalom lesz a cél, ha fürdeni vágyunk. Kicsit a Szegedi Napfény fürdőre emlékeztet a dolog, nyitás után két fővel, szauna lehetőséggel 10000 Ft körüli volt a jegy ár, a fürdő akkor félkész állapotban, hiszen ki sem volt festve. Azóta nem jártam ott, úgyhogy csak remélni merem, hogy befejezték. A Makói fürdő egy fantasztikus épület legalábbis kívülről annak tűnik, azt is meg értem a különlegeségnek, minőségnek ára van. Mindenesetre szomorú az ember, ha itt a szomszédban lesz egy ilyen csodálatos intézmény, de mégis 50 kilométerrel odébb megy az ember fürdeni, mert harmadáért kínálják a szolgáltatást.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szennyvizes gépek 149 millióért

Sikerrel zárult az a pályázat, amelynek keretében a csatornahálózat tisztításához és a bővülő szennyvíztisztító telep üzemeltetéséhez szükséges gépeket szerzik be Makón. Tovább olvasom