Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

40 éve árulnak a Ferencszállási padkapiacon

Ferencszállás - Zöld és piros raffiazsákocskába kötött hagymák lógnak a ferencszállási házak előtti állványokon, máshol pedig talicskába kirakott krumpli csalogatja a 43-as főúton közlekedőket. A községben már 40 éves hagyomány, hogy a helyiek a portájuk elé kirakva kínálják terményeiket. Fehér Viktória elmondta: magyarok és külföldiek egyaránt szívesen vásárolnak tőlük.
A Csongrád megyei települések közül leginkább csak Ferencszállásra jellemző: a községen áthaladó 43-as főút forgalmát kihasználva a helyiek portájuk elé kirakva kínálják terményüket. Itt szinte minden hatodik-hetedik ház előtt áll egy-egy napernyős vasállvány, ponyvás asztalka vagy csak egy talicska, amelyben a szezonális termények csalogatják az erre közlekedőket. A helyiek elmondása szerint már 40 esztendeje így csinálják, s nem megy rosszul a bolt. Érdekesség, hogy a Ferencszállástól mindössze 3 kilométerre lévő Klárafalván egyetlenegy árust sem látni. Ott nincs ennek hagyománya.

A ferencszállási mozgóboltocskákban – ugyanis az áru csak napközben van kint, éjszakára visszaviszik – igen eltérőek az árak. Mivel még alig van primőr, csak tavalyi terményeket kínálnak, így krumplit, háromféle hagymát, lilát, vöröset és fokhagymát. A krumpli kilójáért 80–100 forintot kérnek, a lila hagyma pedig 200–300 forintba kerül. A makói piacon 75 forintért lehet burgonyát venni, az egyik nagyboltban viszont 100-ért. A ferencszállási burgonya a piacinál kicsit drágább, de biztos, hogy a házak mögött lévő földeken termett.

Tavasztól őszig a házuk előtt kínálják a helyiek a hagymát és a krumplit. Fotó: Dobó Dolli
Tavasztól őszig a házuk előtt kínálják a helyiek a hagymát és a krumplit.
Fotó: Dobó Dolli

– Három éve jöttünk át a Vajdaságból Ferencszállásra. Szinte mindent termelünk, így nyaranta 42 fajta terményt vehetnek tőlünk az utazók. A Vajdaságból hozott káposzta például nagyon szereti az itteni talajt, szépen fejlődik – árulta el az egyik árusító, Fehér Viktória.

A középkorú hölgy kis digitális mérleggel mérte le a kért krumplit és lila hagymát. Fizetés előtt pedig rögtön megkérdezte, kell-e számla. Ugyanis rendesen adóznak az árusítás után. Az út szélén lévő kollekció csak csalogató, abból is lehet választani, de inkább behívja a kuncsaftot, mert a portán szép és benzingőzmentes zöldségekből lehet válogatni. Nyaranta pedig a terményeket közvetlenül a vevő előtt szedi le, így garantáltan friss.

Egy másik árustól – aki nem árulta el a nevét – megtudtuk: a vevők leginkább a fokhagymát keresik. Neki már nincs fokhagymája, mert sikerült nagy mennyiségben, kilóját 550 forintért eladnia. Ottjártunkkor épp egy temesvári rendszámú autó csomagtartójába került 10 kilónyi vetőburgonya. Kilóját 80-ért adta, ez kész ráfizetés neki, mert ő 160-ért vette, de elszámolta magát, így sok maradt belőle.

Visszatérő külföldiek

A magyar vevők mellett igen sok külföldi vásárol a ferencszállásiaktól. Az itt megálló kocsik rendszáma igen eltérő, de többségükből románok szállnak ki. Sok vendégmunkás például már visszatérő vevő: a nagyobb ünnepek előtti hazautazás során mindig vesznek nagyobb tételben krumplit és hagymát, s többnyire ugyanattól.

Olvasóink írták

 • 5. sziszka1 2009. április 23. 09:16
  „redstar, ahol én veszem ott mindig van a néninél, vagy bácsinál egy nyugtatömb!”
 • 4. sziszka1 2009. április 23. 09:13
  „én inkább itt veszem a hazait, mint a multinál a kínait! de redstar te csak vedd a multinál, ami megöli a kiskereskedelmet, és a termelőket!!!”
 • 3. Ferrari 2009. április 22. 18:45
  „Redstar, Te csak vásárolj a multiknál, ott biztos minőségi az áru.
  Szerinted azt a krumplit meg hagymát ki termeli, amit ott veszel?”
 • 2. redstar 2009. április 20. 07:47
  „Gondolom, minden kilóról számlát adnak...aki ezt hiszi..:)))))))))majd hülye lesz azt nyilatkozni, hogy nem ad számlát...meg gondolom, az őstermelői igazolvány, tb igazolás, de a permetezési napló is kéznél van, rendesen vezetve, stb..:))))
  Az is hülye, aki vesz ezekből az útszéli árukból...senki nem tudja, honnan származik, mit tartalmaz, stb...de hát úgyis túl szaporodik az emberiség...”
 • 1. napiszar 2009. április 18. 15:28
  „Egy nyugdíjas nénike bemegy a zöldségeshez:
  - Tulajdonképpen öt kiló krumplit szeretnék venni - mondja tétován -, de attól tartok, nem bírom el..
  - Sose aggódjék, néni! Majd úgy mérem, hogy elbírja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklivel a 43-as mellett Makóról a klárafalvi kerékpárútig

Makó - 90 perc alatt értünk tegnap biciklivel Makóról a klárafalvi kerékpárútig. Bicikliút hiányában… Tovább olvasom