Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

4 üres üzlet van a főtéren

Makó - Bár Makó központi terén az utóbbi időben általában hamar gazdára találnak a megüresedő üzletek, vannak kivételek: az egykori Hóvirág cukrászdának például 5 éve nincs új gazdája. A helyiségek kihasználtsága a bérleti díjak szempontjából is fontos.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Megszámoltuk: Makó szívében, a Széchenyi téren 31 üzlethelyiségből jelenleg 4 kihasználatlan. Hogy ez az arány jó vagy rossz, nehéz eldönteni – az mindenesetre tény, hogy az elmúlt évben a kiürített ingatlanok általában rövid idő alatt új gazdára találtak. A költözés miatt tavasszal megüresedett egykori Tourinform-irodára például egy biztosítótársaság tartott igényt, az ugyancsak máshová költözött savanyúságbolt helyén most pénzváltó működik, és az egészséges élelmiszereket forgalmazó bolt helyén is nem sokkal a zárás után megnyílt egy szolárium. A kép azonban korántsem ilyen szívderítő, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a 4 üresen álló ingatlan közül 3 a legnagyobbak közé tartozik. Az egykori Korzó Kaszinó épületéről, a volt Maxi üzletházról és a valamikori Hóvirág cukrászdáról van szó – ezek mindegyikén régóta lóg lakat, a rekorder a cukrászda a maga 5 évével. Az egyik mobiltársaság irodája pedig a napokban zárt be a főtéren, költözés miatt. Az is tény, hogy a város centrumában a Széchenyi téren kívül is akadnak üzemeltetőre váró helyiségek.

Az egykori Hóvirág cukrászda már 5 éve vár új gazdára. A szerző felvétele
Az egykori Hóvirág cukrászda már 5 éve vár új gazdára. A szerző felvétele

A főtéri üzletek kihasználtsága többek között azért fontos kérdés Makón, mert 30 bérlő tavaly tavasszal arra hivatkozva kért nyílt levélben 30 százalékos bérletidíj-csökkentést az önkormányzattól, hogy így is sok az üres helyiség. Azért 30 százalékosat, mert a piaci ingatlanárak nagyjából ennyivel csökkentek a válság óta, a felhívás pedig amiatt született, hogy miközben a kereskedők hosszú ideje panaszkodnak a forgalom csökkenése miatt, a képviselő-testület inflációkövető, 5,7 százalékos díjemelésről döntött. A kérést a városvezetés nem szívlelte meg, egyúttal emlékeztetett arra, hogy a megelőző 4 esztendőben nem nőttek a díjtételek, ami az aktuális inflációs rátát figyelembe véve ez idő alatt összesen 7,9 milliós bevételkiesést okozott. Hogy idén várható-e díjemelés, egyelőre nem tudni – a kérdés valószínűleg tavasszal kerül ismét a képviselők elé. A havi bérleti díj a Maros-parti városban egyébként jelenleg az ingatlan paramétereitől függően négyzetméterenként 322 és 2352 forint között van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire jó a poroltó?

Ha egy poroltó készülék felmondja a szolgálatot, nem feltétlenül kell eldobni: lehet belőle például, mint Földeákon készült fotónkon is látható, utcai szemetes. Tovább olvasom