Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

50 ezer is lehet a bírság a gördeszkázásért

Makó - Csak látszólag szigorítás, hogy a makói önkormányzat rendeletben tiltotta meg a gördeszkázást és a görkorcsolyázást néhány frekventált helyen, eddig ugyanis ez a városban sehol sem volt megengedett. Az extrémsport- pálya felújítására várni kell.
Az országos trendhez igazodva Makó is külön rendeletben foglalta össze és tiltotta meg a kirívóan közösségellenes magatartásokat. Ezek egyike a gördeszkázás és a görkorcsolyázás néhány belvárosi területen. A rendelet szerint ez a Széchenyi téren, a Hagymaház előtt, a Posta utcán, a Pulitzer sétányig a Deák Ferenc utcán, a Hollósy Kornélia utcáig a Csanád vezér téren, valamint a Kálvin utcai körforgalomig a Szegedi utcán tilos. Aki a rendelkezést megsérti, ezertől 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságra számíthat.

Tényleg extrém

Bár a városban minden más sportág művelői természetesnek veszik, hogy szenvedélyüknek egyesületi keretben hódolhatnak, az extrém sportok rajongóit erről eddig nem sikerült meggyőzni. Mucsi Tamás, a helyi ifjúsági klub vezetője, egyben az ifjúsági önkormányzat segítője lapunknak elmondta: többször tárgyalt a gördeszkásokkal, segített is volna nekik az adminisztratív lépésekben – hiába.

A rendelet csak első pillantásra tűnik szigorításnak, ez idáig ugyanis a város teljes területén tilos volt a gördülés. A korábbi teljes körű tiltást az magyarázta, hogy miközben az önkormányzat szerette volna megóvni a rongálástól az utcákat, tereket, volt hol művelni az extrém sportokat: a város éppen 10 esztendeje, 5 milliós beruházással erre alkalmas sportpályát létesített. Ennek elemei előbb a Hollósy Kornélia utcai sportpályán, később a város határában, az Aradi utcai egykori FÉG-sportpályán álltak. Egészen tavalyelőttig, amikor is a pályát lezárták, mert elemei az évtizedes használattól úgy megrongálódtak, hogy balesetveszélyessé váltak.

A gördeszkázás, görkorcsolyázás és BMX-kerékpározás híveinek bizonyára hiányzott a pálya, mert – mint tavaly megírtuk – valaki levágta a láncot, és újra összerakta az elemeket. A balesetek megelőzése érdekében ezt követően az önkormányzat egy őrzött, lezárt raktárba szállította a pályaelemeket. A felújításra pályázati forrás is lenne, ehhez azonban újjá kellene alakulnia az annak idején alapított, ma már csak papíron létező Makói Extrémsport Egyesületnek. Úgy tűnik azonban, hogy annyira azért nem hiányzik a pálya az érintetteknek, hogy ezt is megtegyék.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. pog 2012. május 31. 11:07
  „Lehetne önálló cikket írni a Hunyadi utcán ész nélkül motorozó fiatalokról akik nappal és este le fől túráztatják a motorokat, és minden kresz szabályt fel rúgva közlekednek..”
 • 30. vuk 2012. május 31. 08:14
  „26. hajosinas 2012.05.31. 04:36
  Gondolom a zoldteruleten parkolo autok sardagasztasa az mar kevesbe zavar, igaz?
  Ilyenbol szegeden is van rengeteg.

  Es mi legyen a megoldas? kerekparozas betiltasa Makon? :D Ugy latszik erre haladunk :)”
 • 29. szentmiki 2012. május 31. 07:16
  „26. hajosinas, nagyon jó, talán egy kis kiegészítéssel, aki arra a helyre ilyen technológiával végezte a füvesítést, annak egy hangyafinggal sincs több hozzáértése mint aki átvette és kifizette. Nálam néha a fél óvoda, középiskolások, egyetemisták játszanak, fociznak, sátoroznak(öt, hat sátor), szalonnát sütnek, grilleznek, bográcsoznak, buliznak, és semmi baja a gyepnek, a kutyákról macskákról, egyéb állatseregletről nem is beszélve, pár nap alatt regenerálódik és meg sem látszik, illetve mintha még szebb is lenne. Az értelmi képességekhez csak annyit, a barátom tegnap panaszkodott, hogy lépcsőt újítanak fel a szegedi kórházban, és a doktor urak feszt használni akarják a frissen elkészült (természetesen körbeszalagozott és táblával jelzett) lépcsőt, átmászva belelép és még neki áll feljebb, hogy milyen lett a cipője. A másik ember félnapos munkáját tette tönkre, ennek a javítása tovább tart mint az elkészítése. A panelben a bejárati lépcső szintén, a helyett, hogy a hátsó lépcsőt használnák, egy része a lakóknak a korláton és egyéb trükkös módon próbálják meg elkerülni azt a tíz méteres kerülőt, természetesen itt is nekik áll feljebb. Ennyit az emberek jobbító szándékú hozzáállásáról.”
 • 28. makovaros 2012. május 31. 07:04
  „23. Hagymaház előtt működik a szökőkút?

  26. Igazad van. de nem biztos hogy iskolások. Mellesleg tudtam hogy ez lesz mert nem csinálták meg a bicikli utat az útig csak a járdáig van. Tudtam hogy szétfogják taposni az füves részt. Nem tudom hogy miért nem terveztek oda átjárót. Ugyanez a bosszantó dolog van az ibolya utcánál.”
 • 27. strigula 2012. május 31. 06:01
  „Oh, Yesss!
  Kell az államkasszába a pénz. Valahonnan még kell bevételezni.Tűsarkú, kopogós cipő használata az említett szakaszokon szintén bünti? Azok a liberális galambok,összesz...ják a gyönyörű főteret. Elfogni mindet,lampiont csinálni mindből!”
 • 26. hajosinas 2012. május 31. 04:36
  „A tegnapi nap folyamán jártam a Szép utcán.A Teleki László és a Szép utca sarkán frissen fűmaggal bevetett rész található az úttest és a kerékpár út között.Meg lehet tekinteni hogy néz ki a terület.Állítólag jól "nevelt" ,értelmes iskolába járó, adót fizető szülők gyerekei szétkerékpározták a friss ágyásokat.De lehet ilyet találni a főtéren is.Vagy kerékpározzon valaki végig a Csokonai utcán szabályosan az úttest szélétől egy méteren belüli sávban.De javaslom, tegye ezt a Kálvin téri kerékpár udvar felé, ahol gyorsan ki tudják cserélni a kerékpárja üvegszilánkokkal szétdarabolt és szurott gumijait.Csak megjegyzem a nem makói lakosok kedvéért a jelzett területen húsz méteren belü , két alkoholt árusitó "szórakozó hely" található az utca két oldalán. Feltételezem ezen helyek valameklyikéből származó a dédnagyapám által vásárolt és a közterületen kiürített, szórakozásból az úttesthez csapott üvegektől származnak a szilánkok.Nos ezeket a példákat csak azért említettem meg,hogy el lehessen gondolkodni azon, kinek van igaza a különböző véleményeket megfogalmazók között ? Mert ugye ezek a példák bemutatják, mennyire óvjuk a drága adóforintjainkból megvalósított közterületi rendet.Csak csendben jegyzem még meg, nem való itt ebben a városban semmi jobbító szándékból megvalósított dolog.Egyeseknek itt teljesen mindegy mit valósítanak meg a város vezetői.Nekik semmi nem drága, semmi nem jó, semmi nem becsülendő.Köszönöm, hogy elolvasták.”
 • 25. KamuNeni 2012. május 30. 23:29
  „Nem ertem miert nem lehet oket engedni hogy gorkorizzanak. Tiszta barmsag. Mindig azok a gatlasok. Ezek nem tudtak kinoni gyerek koruk ota a g atlasaikat es mindenki masra ra eroszakoljak. Legalabb nem rombolnak. Epen betorni is mehetnenek unalmukban vagy osszeverni mindenkit az utcan. ganget is alapithatnak eppen unalmukban. ha minden tiltva van akkor elobb utobb ellenallasba fog utkozni.”
 • 24. Egyolvasó 2012. május 30. 21:32
  „Ha a tisztelt képviselőket ennyire zavarják a fiatalok, miért nem zavarják el őket a városból, vagy tegyenek akadályokat a járdára ami mellett csak gyalogosan lehet elmenni, vagy létesítsenek a járdákra is körforgalmakat, hogy lassítsák a vadul tekerő, görlkorizó, gördeszkázó fiatalok sebességét.”
 • 23. Véleménymondó 2012. május 30. 20:29
  „Ez mind szép és jó, bár nem értek vele egyet..........csak részben. Ugrálni, rongálni ne lehessen, de kulturáltan korizni pl. miért nem lehet? - főleg ha a gyerek az említett utcák egyikén lakik? Magyarul a saját háza előtt sem csinálhat amit akar?
  A másik: azt ki tiltja már meg végre, hogy a Hagymaház előtti téren ahol jó az akusztika főleg éjjel, ne lehessen a fiataloknak üvöltözni meg hangoskodni a padokon? Nyáron, nyitott ablak mellett kifejezetten zavaró. Még tudnám azzal fokozni a hangulatot, amikor elfelejtik elzárni a szökőkutat a téren és éjjel is folyik, ami ugye nem kell magyarázni, milyen mellékhatásokkal jár........”
 • 22. makovaros 2012. május 30. 15:45
  „Olvastam ezt a rendeletet, Érdekes módon a Szennyvíz belvíz elvezetőbe engedését külön semmi sem tiltja. Érdekes módon azért eddig 30 000 ft járt a szennyvízért pedig az szerintem nagyobb gond mint ez. Itt az említett előterjesztés: http://new.mako.hu/letoltesek/dokumentumok/20120523_1.pdf

  Nekem csak egy kérdésem van mi baja lesz annak a térkőnek? Jó a padokon ne ugráljanak de az már teljesen más helyzet.”
 • 21. balihoho 2012. május 30. 15:38
  „Vásárhelyen ezek az állandó gördeszkázók tették tönkre a díszburkolat egy részét, a Hősök terén, és csak kis rész tönkre menésének oka, az elhanyagoltság.”
 • 20. KisvárosiAnonymous 2012. május 30. 14:00
  „Ezeken a térköveken nem is lehet korizni mert kirázza az ember lelkét is.”
 • 19. vuk 2012. május 30. 13:38
  „Amugy kedvem lenne elmenni Makora, es csakazertis vegigkorizni az emlitett utcakon, ahogyan szoktam (normalisan, nem ugralva fel semmire). Arra is kivancsi vagyok, hogy egyaltalan BARMI felhivja-e a figyelmet arra, hogy tilos? Varoshatarban eddig ki voltak teve az informacios tablak?”
 • 18. gumimackó 2012. május 30. 13:16
  „Meg kellene csinálni a extrém parkot normálisan.Nem a város szélére kitoloncolni a gyerekeket hanem egy kevésbé frekventált de nem a városhatárban lévő részen megteremteni nekik a lehetőséget hogy SPORTOLJANAK.Mert ez nem huligánkodás nem randalírozás hanem ha tetszik ha nem kedves város vezetés SZABADIDŐSPORT!!!!!!!!!!!!Nálunk sokkal kevesebb lélekszámú pl:mezőhegyesen kultúrált park van a város Közepén.Nehohy már a gyerekemet majd Szegedre irányítsam ha mozogni akar .Mert jelenleg ez a szituáció áll fenn.Jó lenne egy normális nem monumentális de használható pálya a gyerekeknek.A régi ugratók nek cuccok amik voltak azok meg ott rozsdásodnak a fégnél,mert ugye időközönként karban kellene tartani is őket és senki nem vállalta el hogy megtegye ezt a gyerekekért.Sajnos itt tartunk ma Magyarországon és főleg Makón.Jó lenne ha valami változna nem pedig teljesen irracionális szabájokat hoznának az illetékesek.”
 • 17. Maros13O 2012. május 30. 12:51
  „10. zxy 2012.05.30. 10:30
  Könyörgöm! Más országokban természetesnek veszik a deszkások, bmx-esek, korisok jelenlétét. Nem értem, miért kell Őket kiútálni a városból.

  Azért mert itt még a kommunizmus van a fejekben.. Sok nyomott politikus meg köztisztviselő !!...”
 • 16. Mike3 2012. május 30. 12:40
  „14: ez jó ötlet!”
 • 15. Trollmacsi 2012. május 30. 11:52
  „Skateboarding is not a crime!”
 • 14. vuk 2012. május 30. 11:18
  „A kovetkezo az lesz, hogy a BMX-es ugralosok miatt a kerekparozast, a szobrokra es padokra felallok/felmaszok miatt pedig a gyaloglast tiltjak be?
  Hajra Mako!”
 • 13. atomboy 2012. május 30. 11:14
  „Azt hittem, csak egyes amerikai kisvarosokban vannak ilyen ostoba rendeletek. Tevedtem. Mako viszi a palmat. Gratula az onkormanyzatnak.
  Ertem en, hogy epuletek, szobrok, egyeb objektumok vedelmeben van, de azert ez tobb a soknal. Par vagany gyerek miatt tiltani es buntetni azokat, akik kozlekedes celbol hasznalnanak? Olyan, mint egy sportkocsis almokfutasa miatt betiltani az autozast mindenkinek az orszagban, es csak Hungaroringen lehet kocsikazni. Inkabb rendoroket, kozteruletfelugyeloket kene alkalmazni, es buntetni azokat, akik az utcai butorokat nezik akadalypalyanak.”
 • 12. csiltonka 2012. május 30. 11:03
  „mi az hogy nem lehet gördeszkázni ??? hagyjuk már.... jóhogy még biciklizni lehet meg levegőt venni legálisan .. pff.. tiszta szégyen itt már minden kajak...”
31 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lomtároló lett az egykori Vörös Csillag

Pókhálós a bejárati ajtó, szakadt vezetékek lógnak a falból, a kerítés mögött gaztenger - gazdátlanak tűnik a makói mozi. Tovább olvasom