Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

50 négyzetméteres családfa él Földeákon

Földeák - A faluház nagytermének falára fölrajzolt gigantikus, 50 négyzetméteres családfát böngészte mindenki a földeáki falunapok nyitányán. Az 1710-től napjainkig 307 nevet, 11 generációt feltüntető ágrajz régen elfelejtett rokoni kapcsolatokat mutat.
A pünkösdi falunapok alkalmából szombaton Földeákért-címmel tüntette ki a képviselő-testület Hajnal Jánosné női szabót, aki a néptáncosoktól az önkéntes tűzoltókig jó néhány helyi szervezet ruháit varrja. Elismerést kapott Zsarkó Dániel Péter 3 danos taekwon-do mester, és megemlékeztek a száz éves helyi sportklubról. Vass Imre polgármester az elszármazottak találkozóján elnézést kért a hazatérőktől a nehézkes közlekedés miatt. Az utcák egy része járhatatlan autóval, de azért, mert Földeák történetének egyik legnagyobb beruházása, a szennyvízcsatornázás zajlik. Katona Pál esperes egy szemléltető ábrán mutatta be, hogyan, milyen erények révén válhatunk boldog és a közösség számára hasznos emberekké. Erre a feladatra készítette föl a Rózsalakodalom két párját, Búza Ildikót és Kurunczi Bálintot, Molnár Zsófiát és Mészáros Ádámot, akik a hagyományos, már idegenforgalmi vonzerővel bíró szertartáson a templomban fogadták meg, hogy ragaszkodnak ezekhez az erényekhez.

A falunap legérdekesebb látványossága egy rajz volt a művelődési házban. Hajnal Gábor, a szomszédos Óföldeák polgármestere 2008-ban kezdte kutatni saját családja történetét Gilicze János történész segítségével a makói levéltárban, majd – püspöki engedéllyel – a földeáki plébánia dokumentumai között. Ez a munka izgalmas tanulságokkal szolgált, nem csak a számára.

Földeáki falunap. Fotó: Bakos András (galéria)

- Ez Bugyi Antal és Antal Julianna családfája, 11 generációt és most 307 nevet tüntet fel, Gábor 1710-ig visszamenőleg talált adatokat az őseiről, de az is kiderült, hogy ezzel a családdal a faluban szinte mindenki rokonságban áll szegről-végről. Mi is rádöbbentünk így, negyven felé, hogy unokatestvérek vagyunk, édesapám pedig, aki sohasem látta a nagyapját, most, egy rokonnál előkerült fotón megláthatta – mondta Szabó Ilona, aki többekkel együtt dolgozott azon, hogy ezt a hatalmas családfát most fél éven át mindenki jól megnézhesse. – Gábor munkája alapján fölrajzoltuk a családfát oda, ahol elfér: a művelődési ház nagytermének falára, ötven négyzetméteren. Ahogy készült, sokan bekapcsolódtak, régi családi fotókat kaptunk, és az ágakat ki is egésztettük, ott, ahol még nem volt adat. Most is kaptunk még segítséget.

A családfa-nézés kívülálló számára is nagyon megható program volt: idősek és fiatalok böngészték, filmezték, fényképezték a rajzot. Előbb-utóbb mindenki talált ismerőst, meglepő rokoni kapcsolatot a falon.

Úgy tervezik, hogy a családfa fél éven át díszíti majd a terem falát, addig mindenki megkeresheti magát, ismerőseit. Aztán számítógépre mentik, és elkezdik fölrajzolni a következő családfát, mert a legközelebbi alkalomra már vannak jelentkezők. A földeáki falunap vasárnap és hétfőn is tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül a második makói minikönyv

Miután az első makói minikönyv várakozáson felüli sikert aratott, már dolgozik a másodikon Karsai Ildikó grafikusművész. Tovább olvasom