Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

5 egyházi mellett köztemető is kell

Makó - Az elmúlt 4 évben senki sem vette igénybe a felekezeten kívüli új köztemetőt Makón, a város azonban köteles ilyet fenntartani. A görög katolikus sírkert e célból bérelt részének most duplájára nőtt a bérleti díja.
Törvény kötelezi az önkormányzatokat, hogy biztosítsák a felekezeten kívüli temetkezés lehetőségét. Sok helyütt eleve van ilyen sírkert, Makón viszont egészen a közelmúltig nem volt, mind az 5 egyházi fenntartású. Mivel a jogszabály azt nem írja elő, hogy emiatt új temetőt kell létesíteni, a városvezetés 4 évvel ezelőtt megállapodott a görög katolikus egyházzal, hogy az ő temetőjükből bérel 15 évre egy 390 négyzetméter nagyságú, a Hosszú utca vonala mentén lévő területet. Így megspórolták egy új sírkert kialakításának költségeit.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A téma azért került legutóbb újra a képviselő-testület elé, mert a méltányosság érdekében módosítani kellett a bérleti díjon. Ez eddig évi 100 ezer forint volt, mostantól 200 ezer lesz. Ez azonban nem érinti a köztemetés díjtarifáit, amelyekről idén tavasszal döntöttek a képviselők; az urna elhelyezése itt 25 évre továbbra is 10 ezer forintba kerül, egyes sírhely megváltása ugyanennyi időre 20 ezerbe, a dupla pedig 30 ezerbe. Az újraváltás díja megegyezik az eredetileg fizetendő díjakkal.

A makói köztemetőbe mindeddig senki sem kérte elhunyt szeretteinek elhelyezését.

Ugyancsak eldöntötték a szerdai ülésen, hogy a továbbiakban is a görög katolikus temetőben lesz a közköltségen eltemetettek helye. Tavaly Makón 17 ilyen temetés volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségi térrel bővült az újvárosi plébánia

Kápolnával, játszószobával, könyvtárszobával lett gazdagabb a makói újvárosi Szent László Templom plébániája. Tovább olvasom